Jak se staví termojaderný reaktor?

Téma: 

Milí přátelé fyziky,

dne 17. 10. jsme se sešli na SPRV seminář s panem doc. RNDr Janem Mlynářem z ČVUT z fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na téma Jak se staví termonukleární reaktor alias tokamak. Když jsem se o tom dověděl, samozřejmě jsem tam chtěl jít také. Ale přemýšlel jsem o tom, jestli tam budu všemu rozumět. Kupodivu ano (i když jsem jenom tercián) takže určitě doporučuji nejbližší seminář i mladším.

Dozvěděli jsme se například o rozdílu mezi fúzním a štěpným reaktorem, jak tokamak funguje, jestli plasma je nebo není 4. skupenství, co je to JET, jestli Češi sehráli významnější roli ve vývoji tohoto zařízení, co je stelarátor...

Pokud máte zájem, na tokamak se můžete přijít podívat do ČVUT a udělat s ním nějaký fyzikální pokus. Je to určitě zamyšleníhodná nabídka, protože koho by nezajímalo zařízení, ve kterém panují stejné podmínky jako ve Slunci? Zatím z něho neumíme moc dobře získávat elektrickou energii, ale projekt ITER ve Francii by měl vyrábět více energie než kolik do něho vložíme. A kdo ví, možná právě nějaký člověk z AG objeví způsob, jak získávat energii přímo z plasmy.

Timotej Kán, III.B

Galerie: 
Obrázek k článku Jak se staví termojaderný reaktor?