Výměna v Gödöllő

Stejně jako loni se i letošní říjen stal měsícem, v němž se skupina kvartánů, v doprovodu profesorek Cihlářové a Koškové, vydala na čtyřdenní výměnný pobyt do Maďarského Gödöllő. Nás Maďarští studenti navštíví o pár měsíců později, v březnu.

Osmnáctého, tedy v úterý, jsme kolem desáté hodiny dopolední nastoupili do vlaku, který nás vezl přes Brno a Břeclav, skrze Slovensko přes Bratislavu až do samotné Budapešti, kde jsme přestoupili a kolem šesté večer jsme dojeli do Gödöllő, kde si nás už rozebrali naši výměnní studenti.

Druhého dne jsme se sešli tamější škole, kde jsme se po krátké prohlídce okolí a malého hřbitova poblíž zúčastnili hodin angličtiny a němčiny. Poté jsme absolvovali prohlídku známého zámku královny Sissi, prošli si jeho zahradu a když nastal čas, vrátili jsme se do školy na oběd, abychom se poté mohli i s našimi Maďary vydat na další výlet. Tentokrát jsme jeli autobusem, který nás dovezl až do městečka Szentendre, kde jsme si mohli vyzkoušet péct chleba, anebo zhotovit náramek z kůže. Obojímu předcházel i výklad o staré výrobě a seznámení s daným místem i činností, a když jsme měli hotovo, zbylo trochu času, abychom si prošli zbytek areálu plného různých budov, ovcí a přírody. Když jsme se o nějaký čas později opět naskládali do autobusu, zajeli jsme zpět do města a tam jsme dostali rozchod a možnost prolézt s Maďary kus města, podívat se z blízka na Dunaj, anebo pohovořit někde v kavárně či na lavičce na náměstí. Potom zbýval už jenom návrat do Gödölö a rozchod do našich hostitelských rodin.

Čtvrtek byl věnován zejména Budapešti. Vlakem jsme dojeli na nádraží Keleti a vydali se k citadele na kopci, z jejíhož vrcholku se nám naskytl nádherný pohled široko daleko nejen na Budapešť samotnou, ale také na Dunaj vlnící se šedou masou velkoměsta. Než jsme se pustili do výšlapu, prohlédli jsme si lázně, které se pod kopcem nacházely a vyslechli si pár zajímavostí i o nich. Když jsme se dostatečně pokochali výhledem od citadely, vrátili jsme se zpět dolů a nastoupili do tramvaje, kterou jsme popojeli kousek dál k chrámu sv. Matyáše. Dostali jsme krátký rozchod a následně se odebrali na další bod naší pouti a prošli spoustou zajímavých míst, kolem mnoha působivých budov a nakonec jsme se dostali k samotnému Parlamentu. Po jeho prohlídce jsme se svezli starým metrem, malým, ale přeci útulným, a po poslední zastávce na Náměstí Hrdinů, jsme se vydali na cestu zpět do Gödöllő a do našich rodin. Někteří studenti se však ještě téhož večera rozhodli užít si poslední večer trochu víc než jenom přáním na dobrou noc a strávili příjemné chvíle v kavárně nedaleko nádraží v Gödölö.

Posledního dne jsme se rozloučili s Maďarskými studenty a vydali se projít si poslední část programu - tržnici. Měli jsme tři hodiny na obchůzku celé majestátní budovy plné ovoce, zeleniny, salámů a různých nejen turistických předmětů a na poslední možné projití se v Budapešťských ulicích. Toho jsme také zdárně využili a po poledni jsme se vrátili na nádraží, nasedli do vlaku a opět tou samou, osmihodinovou cestou se vrátili skrze Slovensko do Prahy.

Kateřina Hradiláková, IV.A

Galerie: 
Obrázek k článku Výměna v Gödöllő
Obrázek k článku Výměna v Gödöllő
Obrázek k článku Výměna v Gödöllő
Obrázek k článku Výměna v Gödöllő
Obrázek k článku Výměna v Gödöllő
Obrázek k článku Výměna v Gödöllő
Obrázek k článku Výměna v Gödöllő