Záhada Čapkova koberce a 8.B

Za pár dní jsem šel navštívit paní Severýnovou. V okně jsou přidělány mříže, a na posvátném vzoru Čintamani, to se rozumí, se válí ta mrzká psí ropucha; když mne viděla, zavrtěla potěšeně tím tlustým jelitem, kterému se u jiných psů říká ocas. Pane, zářila na mne paní Severýnová, to je naše zlatá Amina, náš poklad, náš drahý pejsek; víte, že se nám sem ondyno vloupal oknem zloděj a že ho naše Amina zahnala? Pane, já bych ji nedala za nic na světě, prohlásila s pýchou. Ale vás má ráda, pane; to ona poctivého člověka pozná, viď, Amino?

Tak to je všechno. Ten unikátní ptačí koberec tam leží podnes, - je to, myslím, jedna z nejvzácnějších tapisérií na světě; a podnes na ní chrochtá blahem šeredná, prašivá, smrdutá Amina. Já myslím, že se jednou sádlem zadusí, a pak to snad zkusím znovu: ale dřív se musím naučit, jak se pilují mříže.“

… řekl dr. Vitásek, náš přední odborník na nemoci cest močových, na konci Čapkovy povídky Z druhé kapsy - Čintamani a ptáci.

No a tento legendární bílý anatolák ze 17. století se vzorem Čintamani (ale nikoli v kombinaci s ptáky!) je ještě chvíli k vidění ve Veletržním paláci na výstavě Záhada Čapkova koberce. Navštívili jsme ji s 8.B. Možná jsme se o kobercích dozvěděli víc, než bychom nutně chtěli vědět, ale exkurze měla splnit trochu jiný účel. Měla snést národního klasika z výšin Bílé nemoci, Války s mloky, R.U.R, Hovorů s TGM a představit ho trochu jinak. O jeho zálibě ve fotografování, psech, kočkách a zahradničení víme, teď tedy ještě orientální koberce. K vidění byly koberce z interiérů – z domu Karla Čapka na Vinohradech, z bytu Olgy Scheinpflugové, malý polštářek od ex-lásky Věry Hrůzové. Koberce, které pamatují Pátečníky, Karel Čapek se na ně díval a dotýkal se jich.

V úryvku můžeme vypozorovat Čapkovo užívání synonym, bohatý rejstřík rodného jazyka, funkci středníku, přiučit se možnému vyjadřování o domácích mazlíčcích, no a hlavně – je to vtipné.

Sběratelství je, jak tvrdí klasik, ušlechtilá mužská vášeň. A jak často se stane, že se vážený urolog vypraví krást v noci koberec?

 

Martina Moravcová

Galerie: