Azylový dům Gloria!

Téma: 

V úterý 7. května 2013 jsme se v doprovodu paní profesorky Pabištové vydali se seminářem z psychologie na exkurzi do azylového domu pro matky a matky s dětmi Gloria. Cesta tam nebyla zrovna nejkratší, ale dům jsme s malou pomocí kolemjdoucí paní bez problémů našli.

Přes plot vidíme několik malých dětí skotačících na hřišti. Tady to je! Zvoníme a ohlašujeme se jako exkurze z AG. Po chvíli strávené v jídelně azylového domu se nás ujímá sympatická černovlasá paní - ředitelka ústavu, která nás pohostí čajem. Vypráví nám o tom, jak to u nich funguje, a my jsme překvapeni, kolik možností zde matky a jejich děti mají, a to za minimální částky. Leckteré ženy totiž nemají ani normálně fungující rodiny. Služeb k dispozici je opravdu hodně, takových aktivit nevyužívají ani ženy z běžných rodin. Psycholog a právník jsou k dispozici zdarma a navštíví je každá matka. Poradí při hledání zaměstnání, pomáhají zajistit možné finanční příspěvky... A občas se podaří, že se některá matka osamostatní, pracuje a získá i podnájem. Ženy zde jsou snad všech věkových kategorií, od dvaceti až po babičku, která tu je s dcerou a vnoučetem.

Když nám paní ředitelka zodpověděla všechny otázky, provádí nás budovou, která se zdá být velmi útulným a čistým místem - a to tu obvykle žije až dvacet matek, z čehož každá může mít více dětí! Se svolením nahlížíme do pokoje, potkáváme některé obyvatelky domu i jejich ratolesti, které po nás zvědavě pokukují. Plní dojmů se loučíme s příjemnou paní ředitelkou a odcházíme. Věděli jsme, že takové azylové domy existují, ale jak to v nich vypadá, a především jakých služeb se tu matkám nabízí, jak se jim pomáhá, jsme ani netušili. Gloria - vhodný název pro tento dům.

Za seminář: David Stybor, VI. B