Novodobí veteráni války s terorismem

Téma: 

Ve čtvrtek 11. dubna 2012 proběhla na naší škole přednáška Novodobí veteráni války s terorismem - pravdivé příběhy od společnosti REGI Base s podtitulem Příslušníci elitních jednotek armády ČR a jejich osobní příběhy v misích v Iráku, Afghánistánu ve vyprávění přímého účastníka.

Přednášející provedl posluchače historií boje proti terorismu, účasti českých vojáků na misích a současným děním v oblastech působení NATO. Líčení vlastních zážitků z misí bylo opět zásadním momentem, při kterém si většina posluchačů uvědomila, že mají před sebou člověka, který zažil něco výjimečného a čelil při tom nebezpečí, které se týká nás všech.

Obzvláště živá byla debata po přednášce. Ruce hlásící se o slovo letěly okamžitě nahoru a zaznělo zde množství dotazů. Například jak se staví rodina k odjezdu svého syna či manžela na zahraniční bojovou misi? Účastní se misí i ženy? Kde se vzala averze české společnosti vůči vojákům a policistům, kteří nasazují svůj život za náš stát?

Debata se výrazně protáhla a ani po oficiálním ukončení se studenti nenechali odbýt, přednášejícího obklopili a nepustili, dokud neprodiskutovali, co se jim po přednášce honilo hlavou.

Tato otevřená diskuze byla jasným signálem, že mezi dnešními studenty je obrovský zájem o vyjádření vlastních názorů a přednáška externisty, jakým je bývalý profesionální voják, je obrovským přínosem jak pro výuku, tak i pro osobní rozvoj studentů samotných.

Děkujeme fondu REGI Base za zajímavou přednášku, i za tento text, který včetně fotografií přebíráme z jejich webu.