KMD - Vojna a mír

Minulou středu (1.2.2023) jsme s Klubem mladého diváka navštívili v divadle ABC představení Vojna a mír. Hru podle stejnojmenné knižní předlohy od ruského autora Lva Nikolajeviče Tolstoje. Dílo vzniklo zhruba půl století po napoleonských válkách, za kterých se děj odehrává. A nyní již něco málo k představení samotnému.

Divák se ocitá v domě ruské vyšší společnosti v období napoleonských válek. Nikoho zde zatím moc netrápí nepokoje, které přece ještě pro ruskou smetánku nepředstavují hrozbu. Středem pozornosti je zde nyní velice vzdělaný a tichý Pierre, který z neznámých důvodů zdědil obsáhlý majetek zesnulého hraběte Bezuchova. Pierre ale bohužel už delší dobu nachází zalíbení v hazardu a alkoholu. Jednou si ho díky jeho nově nabytým penězům všimne mladičká Helena a brzy se za něj provdá. Prvotní zamilovanost však po chvíli vyprchá a z jejich manželství se vytrácí i poslední zbytky touhy.

Příběh je dále vyprávěn z pohledu Pierrova blízkého přítele Andreje Bolkonského. Tento mladý muž se rozhodl jít do války proti Napoleonovi, a tak opouští svoji těhotnou manželku Luisu, sestru Marii i stařičkého otce. V boji utrpí těžká zranění a padne do rukou nepřítele. Nikdo již nedoufá v jeho návrat, ale Andrej se jednoho dne objeví na prahu otcova domu. Zde zjišťuje, že jeho manželka přivedla na svět krásného syna, ale sama porod nepřežila. Luisina smrt ho velice zasáhne a ještě mu ztíží návrat do normálního života.

Spolu s Andrejem do války odešel i Nikolaj Rostov, jehož rodina dluží, kam se podívá. Před svým narukováním slíbil sestřence Soně, že pokud se ve zdraví vrátí, tak si ji vezme za ženu.

Andrej Bolkonský se v Moskvě setká s Nikolajovou mladší sestrou Natashou. Na první pohled ví, že ona bude tou ženou, která mu vrátí lidskost a dá mu šanci se znovu zamilovat. Kvůli obavám a zahořklosti Andrejova otce, musí již zasnoubený pár počkat se svatbou jeden dlouhý rok. Po tu dobu se má Andrej podle otce ještě zotavovat z traumat z války a mladičká snoubenka na něj musí počkat.

Natasha má ale přelétavé srdce, a proto se zanedlouho po Andrejově odjezdu zblázní do jiného muže a chce s ním utéct. Sestřenka Soňa Natashe domluví a pomůže jí vyléčit její zlomené srdce a vrtkavou psychiku.

Brzy přijde další válka proti Napoleonovi a Andrej s Nikolajem se vrací do boje. Tentokrát se k nim přidá i jejich přítel Pierre.

Během války se Nikolaj seznámí s Andrejovou sestrou Marií. Ta truchlí nad ztrátou otce a k tomu ještě nemůže sama opustit sídlo, které se nachází nedaleko bojiště. Nikolaj pomůže truchlící Marii s evakuací a za tu dobu strávenou spolu se do sebe zamilují.

Andreje po zásadním zranění z bitvy převezou za Natashou do Moskvy. On i přes její neustálou péči umírá. Natasha však dlouho nezahálí a začíná nový románek s Pierrem, jehož žena Helena také nedávno skonala.

Jak to již v ruském románu bývá, většina postav diváka v průběhu představení opustila, ale každá z nich měla osobitou a zajímavou cestu.

Představení nás mile překvapilo. Svou délkou mohlo odradit, ale nakonec jsme byly rády za tak krásné vylíčení postav a děje. Herecké obsazení nezklamalo, naopak potěšilo. Nikolaje si zahrál mladý Zdeněk Piškula, který si získal srdce všech žen v sále. Trocha romantiky, trocha smutku a drama - přesně tak, jak to má u románu být. Dle našeho názoru se jednalo asi o nejlepší představení za letošní školní rok, které jsme s KMD navštívili. Děkujeme divadlu ABC za příjemný zážitek!

Již brzy se s Klubem mladého diváka opět chystáme rozšířit naše obzory a zhlédnout tradiční román Jane Austenové Pýchu a předsudek v podání Národního divadla.

Anežka Holá a Lada Tomalová 4.B

Galerie: 
Obrázek k článku KMD - Vojna a mír
Obrázek k článku KMD - Vojna a mír
Obrázek k článku KMD - Vojna a mír
Obrázek k článku KMD - Vojna a mír
Obrázek k článku KMD - Vojna a mír
Obrázek k článku KMD - Vojna a mír
Obrázek k článku KMD - Vojna a mír