5.A ve Světozoru na Íránu

Věděli jste, že šestnáctým největším státem světa, který se dříve rozkládal na území Persie, je Írán? A ne jen to, tato země totiž skýtá mnoho zajímavých míst a památek, o nichž často nevíme, jelikož si pod Íránem představíme většinou jen rozlehlé pouště a hory. Proto jsme se ve středu 22. 5. jako celá třída 5.A s paní profesorkou Truhlářovou vydali do kina Světozor na pořad o Íránu, abychom si rozšířili své obzory.

Vše začalo cestou do minulosti, přičemž jsme se dozvěděli, jak významnou roli hrál Alexandr Makedonský v historii Íránu. Dále nám čeští cestovatelé, kteří strávili dva měsíce putováním po území Íránu, vyprávěli o jimi navštívených městech. K návštěvě doporučili město Jazd mezi pouštěmi Dašt-e Lút a Dašt-e Kavír, v němž se tyčí Věž mlčení. Nesmím přitom opomenout hlavní město Íránu plné kontrastů mezi starou a moderní kulturou a architekturou – Teherán. Stojí zde kupříkladu Šáhova mešita nebo Bolestínský palác s překrásnými zahradami.

Tamější kultura též stojí za zmínku. Většina lidí je sice chudá, i přes to jsou obyvatelé Íránu velice pohostinní a často zvou cizince na čaj či vodní dýmku. A co náboženství? Převažuje zde islám, ale musím podotknout, že se jedná z nadměrné většiny o šíitskou větev muslimů, která tvoří v celosvětovém měřítku jen deset procent všech muslimů.

Na závěr jsme diskutovali a ptali se cestovatelů na otázky ohledně jejich cesty, která byla sice dlouhá a náročná, ale jistě se vyplatila. Teď si již nebudeme plést Írán s Irákem a budeme se těšit na další pořad o cestování cizími krajinami.

 

Markéta Brejníková 5.A

Galerie: 
https://www.statnivlajky.cz/data/flags/w580/ir.png