Standing Water v Rudolfinu dokázaly upoutat i nadchnout

Ve středu 23. května se třída VI.B vydala v doprovodu paní profesorky Peterkové do galerie Rudolfinum na výstavu britského umělce Mata Collishawa Standing Water. Expozice nám dala možnost nahlédnout do průřezu jeho tvorby posledních 10 let.

Úvodní fotografický autoportrét Narcissus zobrazuje ještě mladého Brita ležícího a hledícího do kaluže. Paradoxně fotografie zůstává ve stínu ohromného promítaného stromu-Albionu. Ten upoutá pohled návštěvníka ihned po vstupu do místnosti. Vyzařuje jakousi tajemnou uklidňující auru a jeho železná konstrukce zde nefiguruje jako rušivý element, naopak obraz dobře doplňuje a dává nám náhled "do zákulisí" celé myšlenky.

Další místnosti s díly se nesou v podobném duchu. Hned následující disponuje velkým plátnem. Na něm se na první pohled promítají padající kostky, jedná se ovšem o parafrázi Velaquezova portrétu papeže Inocence X. Na vedlejších stěnách visí série obrazů Last Meal on Death Rows, parafráze barokních zátiších. Zde ovšem jedná o poslední jídla odsouzenců na smrt Texaské věznice.

Následující díla jsou především další parafráze více či méně známých děl, ale nechybí i autorova vlastní tvorba. Vyčnívá zde především Deliverence, jedno z ústředních děl expozice. Temná místnost promítající fotografie rukojmích beslanského školního masakru. Doplňující blikající světlo a neonově zelená barva dává navštěvníku alespoň malý vhled do hrůzostrašnosti situace.

Nelze opomenout i další součásti výstavy, například sérii obrazů Insecticide, zobrazující motýly zasažené insekticidy, nebo obraz Children of a Lesser God, pracující s prvky skrytého násilí.

Temnost místností může navozovat představu noci, kdy se návštěvníkům zdají střídavě krásné sny a noční můry. Ty ztělesňuje především závěr výstavy příznačně nazvaný All Things Fall odkazující se na vyvraždění neviňátek za krále Heroda. Zde umělec brilantně skloubil práci se světlem a pohybem.

Po expozici jsme navštívili ARTPARK, otevřený speciálně k výstavě. Ten nám dal příležitost nahlédnout do animačních technik, které umělec používá a vyzkoušet si je.

Věřím, že se všem návštěva líbila, především díky umělcovu osobitému stylu a originálních nápadů.

Výstava potrvá až do 8. července a vstup je zdarma, takže určitě doporučuji si udělat čas a zajít si na ni, protože ani všechna slova nedokáží popsat celou její krásu.

 

Veronica Procházková, 6.B

Galerie: