Gödöllö v Praze

Dorazili v úterý odpoledne a ubytovali se v rodinách českých výměníků. Ve středu dopoledne se konala pouze pro Maďary pražská Hradně-Strahovsko-Petřínská klasika, kdy jsme zjistili, že na Hrad už se opravdu člověk jen tak Bránou Gigantů nedostane. Bezpečnost na prvním místě! Nic nebezpečného nás naštěstí nepotkalo, prohlédli jsme si již v dubnu přehuštěnou katedrálu a Zlatou uličku a vysápali se na momentálně rozkopaný Petřín. Program středečního odpoledne zajišťovali čeští studenti.

Ve čtvrtek jsme se všichni vydali na výlet do Kutné Hory, města dvou katedrál a mnoha zajímavostí. Navštívili jsme katedrálu Nanebevzetí Pannz Marie a sv. Jana Křtitele a populární prazvláštní sedleckou kostnici, poslechli si výklad o městě, těžbě stříbra i o Santiniho stavbách. Zaujala nás schodiště, stropy a také originální cihlová kupolovitá konstrukce „česká pecka“. Na kůru jsme si zazpívali české a maďarské písně, abychom otestovali akustiku. Následoval přesun do historického centra, malý rozchod, rychlá kávička, a pak již příjemně prázdná katedrála sv. Barbory se sympatickými freskami, chrliči a ochozem. Nakonec jsme ještě stihli Muzeum stříbra, odsud fotografie v divných bílých úbůrcích. Prohlídka zahrnovala prodírání se temnými a úzkými podzemními chodbami. Zvládli všichni včetně klaustrofobů.

V pátek se hosté podívali do některých ranních jazykových hodin a následně jsme zamířili do Domu U Kamenného zvonu na výstavu dvou avantgardních čínských malířů. Komentovaná prohlídka domu i výstavy a následná výtvarná dílna v krásné místnosti ve druhém patře za klavírního doprovodu jednoho maďarského studenta. Pak už jen oběd ve školní jídelně, přesun s prima sehr praktisch kolečkovými kufry na I.P. Pavlova a na Hlavní nádraží. Viszontlátásra!

 

M. Moravcová, foto A. Angelová

 

Galerie: 
Obrázek k článku Gödöllö v Praze
Obrázek k článku Gödöllö v Praze
Obrázek k článku Gödöllö v Praze
Obrázek k článku Gödöllö v Praze
Obrázek k článku Gödöllö v Praze