Maturitní týden 2.B aneb Výprava do Svatého Jána pod Skalou

Dne 17. května 2011 v maturitním týdnu jsme se vydali se třídou a školním kaplanem na výlet do nevzdálené vesnice Svatý Jan pod Skalou.

Sraz byl v 08:00 na nástupišti 1 hlavního nádraží. Za nějakou dobu jsme odjeli vlakem CityElephant na zastávku Srbsko, odkud jsme to do Svatého Jána pod Skalou došli pěšky s delšími přestávkami.

Ve vesnici jsme se šli podívat ke klášteru, ke kterému je připojena Vyšší Odborná Škola Pedagogická, avšak klášter byl bohužel zavřený, a tak byla zorganizována delší přestávka pro odpočinek. Potom jsme vyšli na skálu, na které je vztyčen dřevěný kříž.

Odtud jsme se vydali jednoho lomu poblíž. Krom toho, že jsme se projeli úžasným důlním vláčkem a navštívili štoly, tak jsme take byli ve menším muzeu, ve kterém jsme se dozvěděli mnoho zajímavých údajů ohledně historie dolování v okolí Prahy, a také nám bylo ukázáno dřívější důlní náčiní.

Z tohoto místa jsme odešli volným tempem směrem na vesnici Loděnice.Po delší cestě do Loděnic jsme na Loděnickém autobusovém nádraží počkali na autobus, který nás okolo šesti odvezl na zličínské autobusové nádraží, odkud se každý sám dopravil do svých domovů.

František Vlček