Zpráva z přednášky o malomocných na ostrově Molokai

Téma: 

Když nám pan profesor Šilha nabídl spoluúčast na přenášce, bylo mi hned jasné, že půjde o zajímavou záležitost. Naši školu poctil svou návštěvou slovenský autor Peter Žaloudek, který již osmkrát osobně navštívil Havaj a oné kolonii na ostrově Moloka´i se věnoval celých 8 let. Přednáška se konala v aule, byla ve formě prezentace, průběžně doprovázené doplňujícími komentáři a občas byla i přikrášlena rytmy havajské hudby a obrázky místní krajiny!

Nyní ale k obsahu přednášky, k malomocenství. Tato nemoc je jednou z těch, které lidstvo doprovází už od nepaměti. Zmínky o ní můžeme nalézt i ve Starém zákoně! Díky této nemoci bylo mnoho lidí připoutáno ke kolonii malomocných do konce svého života. Kolonie byla zřízena v roce 1865 a to, že její poloha neumožňovala snadný přístup, bylo úmyslné opatření. Nemocným je vyhrazen prostor asi o rozloze 15 kilometrů čtverečních, samotný ostrov Moloka´i má 60 kilometrů čtverečních. Viděli jsme mnoho fotografií osob, které potkal tento těžký osud, a bylo povzbudivé, jak někteří z nich zachovali humor i v tak obtížné situaci, jakou je onemocnění malomocenstvím! Od roku 1946 sice již existuje lék na malomocenství, ten ovšem jen zastaví bujení nemoci a zdeformované části těla se již nezhojí. Dodnes v kolonii žije pár přeživších nemocných a po smrti posledního z nich se zde plánuje stavba muzea.

Situace na ostrově Moloka´i byla vážná a přesto sem koncem devatenáctého století přišel jako třicetiletý misionář pater Damián de Veuster, který se náhodou dozvěděl, jaké podmínky zde panují. Jeho příjezd na ostrov doprovázely silné emoce. Bylo zde mnoho lidí, kteří velmi naléhavě potřebovali pomocnou ruku, ale nikdo ne a ne ji nabídnout. A tak se pater Damián rozhodl, že zde v kolonii bude žít s malomocnými. Pečoval o nemocné, sdílel s nimi každodenní útrapy a vracel jim jejich důstojnost, dále se staral o sirotky, zveleboval místní krajinu a zasloužil se také o výstavby některých kostelů. Pater Damián zemřel v roce 1889, když sám podlehl nemoci, od které pomáhal tolika lidem.

Přednáška byla moc hezky připravena a bylo příjemné se odpoutat od každodenního stereotypu a zpestřit si den procházkou po stopách ne zas tak dávno žijícího hrdiny.

Jan Schrőffel , 6.A

Am Montag den 15.3.hat in der Aula unseres Gymnasiums Herr P. Žaloudek einen interessanten Vortrag gehalten. Er hat achtmal die wunderschöne Insel Molokai besucht. Diese Insel in dem Pazifik besitzt nämlich etwas Einmaliges - eine Kolonie, wo an Lepra erkrankte Menschen leben. Seit jeher hat man auf diese Insel diese schwer leidenden Menschen ausgesetzt. Darum nennt man die schreckliche Krankheit auch Aussatz. Ende des 19. Jahrhunderts hat sich ein Missionar, P. Damien, dafür eingesetzt, dass die Aussätzigen in menschenwürdigen Bedingungen leben konnten. Er hat den Menschen beigebracht, wie man Hütten baut, und wie man sich um die Schwerstbetroffenen kümmert. P. Damien hat über das Leiden auf Molokai berichtet und mit der Zeit haben sich auch etliche Ordensschwestern bereit erklärt in der Kolonie mitzuhelfen. Es ist ihm auch gelungen Spenden zu bekommen, so dass auch ein Krankenhaus und einige Kirchen gebaut werden konnten.

In der Präsentation befasste sich P. Žaloudek nicht nur mit der Problematik der Leprakranken, sondern auch mit der hawaiischen Natur. Die Landschaft zeichnet sich durch Berge vulkanischen Ursprungs aus. Üppige Pflanzenwelt mit wunderschönen bunten Blüten umrahmt das Werk der menschlichen Solidarität.