Zpráva z návštěvy Národního technického muzea

Vyrazili jsme pěšky okolo 8:15 s paní prof. Cvachovou směrem k metru I. P. Pavlova. Cestou jsme my kluci probírali českou účast na MS v Německu. Chvíli poté jsme dorazili ke stanici a vešli do metra, kde jsme pokračovali na stanici Vltavská. Málem jsme se do metra všichni nevešli, ale řidič byl hodný a počkal, až do metra všichni nastoupíme. Od Vltavské jsme pokračovali tramvají na zastávku Letenské náměstí, kde jsme pokračovali pěšky k muzeu. Cestou jsme viděli také budovu Národního zemědělského muzea.

Když jsme dorazili k muzeu, tak nás okamžitě pustili dovnitř, kde se nás ujal průvodce, který nás dovedl do krásné velké síně. Tam nás jménem muzea také přivítal a řekl, že kdo chce, může si odložit bundy a batohy do šatny. Jelikož jsme měli sebou hodně věcí, tak se nám taková myšlenka hnedka zalíbila. Když jsme si odložili svoje věci, odebrali jsme se do 3. patra muzea. Cestou jsme viděli krásnou motorku - sice už trochu starší, ale ve výborném stavu - a malé letadlo. Když jsme došli po schodech nahoru, každého upoutala krásná kašna, kterou si všichni pamatovali z loňského roku. Mezitím přišla i druhá průvodkyně Míša. Potom jsme šli všichni do místnosti - kde jsme pracovali i minulý rok - a tam nám rozdali pracovní papíry, normální papíry, podstavec na papíry a poté buď modrý nebo červený lísteček, podle kterého jsme se později rozdělili do dvou skupin, na který jsme se měli podepsat a pak dát do plastové vizitky. Pak si pan průvodce vzal červenou skupinu a šel i s paní prof. Cvachovou do vedlejší místnosti, kde následně pracovali. Já a zbytek modré skupiny jsme zůstali s Míšou tam a vzali si plastové - tvarem hranolové - krabice, na které jsme si sedli. Poté jsme se bavili o tom, kdy byla vytvořena první fotografie, první fotoaparát, jak správně fotit, aby fotka vypadala profesionálně, zkrátka o všem, co se týká fotografování.

Následně jsme si mohli své nové nasbírané zkušenosti vyzkoušet v praxi. Někteří z nás si vyfotografovali různé předměty, jiní zase své kamarády, jak stojíme v řadě nebo jak skáčeme ze svých židlí. Poté Míša zapnula notebook a s pomocí projektoru nám promítla na zeď fotky, které jsme sami vytvořili. Tím skončila první polovina programu.

Během krátké přestávky jsme posvačili a čekali na druhou skupinu, která po chvilce přišla. Poté jsme se vyměnili a šli jsme do badatelny.

Zde nám pan průvodce vyprávěl o různých pokusech se světlem, jak funguje 3D obraz, a poté jsme si také vyzkoušeli pokus s polokovy a nekovem. Také nám ještě na závěr rozdal speciální fotografický papír, na který jsme si měli dát jakékoliv věci, kde se nám po chvilce otiskly obrysy těch věcí na papír. Když byly otisky dostatečné, pan průvodce ponořil naše výtvory do nějakého roztoku, aby se nám tam už nic jiného neotisklo. Tím skončil náš program a zároveň s druhou skupinou jsme sešli dolů do šatny, kde jsme si vzali svoje věci, vyšli z muzea a jeli zpátky do školy. Cestou sice pršelo, ale myslím, že to nikomu nevadilo. Já osobně jsem si program ENTER docela užil a už se těším, až půjdeme do Národního technického muzea příště.

Vojtěch Dubský, 3.A