Asymetrické šifrování

Téma: 

Dne 4. listopadu jsme se jako třída 4.A, společně s paní profesorkou Suchou, vydali do Matematického ústavu Akademie Věd České Republiky, protože zde byl den otevřených dveří. Měli jsme naplánovaný nabitý program a tak jsme vůbec neváhali a vydali se na první bod - přednášku o Asymetrickém šifrování. To je způsob, jakým se v dnešním světě šifruje komunikace po internetu a jako lidstvo se domníváme, že nelze prolomit. Tedy alespoň s dnešní technikou by to trvalo násobky stáří vesmíru.

Po přednášce jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna šla nejprve na krátkou přednášku o psaní věděckých článků do časopisu AV ČR a poté na hru do podzemí, do knihovny. Druhá skupina šla nejdříve na hru a následně na VR sety. 

Hra, jenž jsme hráli v knihovně spočívala v hledání určených knih v nějakém oddělení knihovny, kterou jsme si před tím prošli. V nalezených knihách jsme poté nacházeli hádanky, díky kterým jsme se mohli dostat k další knize - hádance. Po zodpovězení všech otázek, jsme hru dohráli a měli z toho dobrý pocit. Při hře jsme se také dozvěděli mnoho informací o knihovně, například její rozdělení, nebo trochu z historie. Pokud Vás toto téma zajímá, zde si můžete zobrazit doprovodnou prezentaci k přednášce.

V místnosti, kde byly VR sety nás čekal krátký úvod, proč se vlastně používají na analýzu a práci v MÚ AV ČR a poté už samotné vyzkoušení. Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet VR set a proletět se modelem chladiče elektromotoru, který byl obarven od zelené po červenou, podle teploty, která byla v daném místě předem vypočítána.

Poté už jsme se jen setkali s druhou skupinou a vrátili se zpět do školy. Celý program jsme si užili a těšíme se na další. Zároveň děkujeme paní profesorce Suché, za to že nás do Matematického ústavu vzala.

Za 4.A Matěj Krušina

Galerie: 
Obrázek k článku Asymetrické šifrování