Podzimní MaSo 2021

Téma: 

Letošní podzimní matematické soutěže MaSo se z našeho gymnázia účastnilo šest tříčlenných týmů od prim až po kvarty. Z 615 soutěžících týmů z celé České republiky se na 81. místě umístil tým √k^3 ve složení Veronika Menšíková (4. B), Anna Čejková (4. B) a Kateřina Menšíková (3. A).

Za velký úspěch lze považovat 96. místo týmu AnLíJa (Anna Hrušková, Lýdie Čejková a Jarmila Smetanová ze 2. B). Tento tým obsadil 5. místo týmu v rámci 6. a 7. tříd.

Blahopřejeme a zájemce zveme k zapojení do dalšího ročníku.

MaSo očima týmu √k^3:

MaSo je týmová matematická soutěž organizovaná studenty a přáteli Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci s matematickým korespondenčním seminářem Pikomat. Stejně jako minulý rok proběhlo i letošní podzimní MaSo online. Tentokrát jsme ale byli připojeni přímo ze školy s celým týmem. Po první vyučovací hodině jsme se s týmem sešli v učebně 515, ze které jsme se měli MaSa účastnit, přečetli si pravidla doprovodné hry a promýšleli taktiku. Od 9:00 pak probíhal video stream, kde organizátoři pravidla znovu vysvětlili a odpovídali na případné dotazy. Samotná hra začala v 10:00. Jako obvykle jsme na hru měli 90 minut, během kterých jsme počítali a hráli doprovodnou hru. Letošní doprovodná hra byla inspirovaná deskovou hrou Hadi a žebříky. Hra byla dobře vymyšlená, ale bylo jednoduché se ukliknout nebo splést, což se nám párkrát povedlo. Nicméně počítání příkladů i doprovodnou hru jsme si opravdu užili. Moc se těšíme na jarní MaSo.

MaSo očima týmu AnLíJa:

Letošní MaSo se nám jako vždy líbilo, tento rok také kvůli tomu, že jsme se mohli jako tým vidět živě ve škole. Motivem byla stolní hra Hadi a Žebříky se spoustou úprav a vylepšení. Fajn na téhle soutěži je, že nejde jen o počítání matematických příkladů, ale důležitou roli tvoří taktika ve hře. Nejen proto ji všem určitě doporučujeme.

Za matematiku

Marcela Jaworská

Galerie: 
Obrázek k článku Podzimní MaSo 2021