S Klubem mladého diváka na AG ve školním roce 2016/2017

Další divadelní sezóna s Klubem mladého diváka je za námi. Větší část studentů se opakovaně těší na nabídku KMD v nadcházejícím školním roce. Tak tomu bylo i nyní. Vytváříme velkou skupinu kolem stovky účastníků (letos 96), což je pro naši školu obvyklé, méně pak v rámci KMD. Na některé tituly chodíváme ve dvou termínech, protože získat velký počet míst v divadle bývá problém. Organizačně náročnější akce však s KMD zvládáme úspěšně. Vedení KMD nám často pomáhá řešit nedostatek vstupenek jednáním s divadly, vychází nám vstříc. Patří jim naše poděkování, jsme jim vděčni za ochotu a laskavý přístup.

A jaké divadelní hry jsme v letošním školním roce zhlédli?

V listopadu jsme v Divadle v Celetné přijali nabídku divadelního dokumentu s názvem Izolovat, ale zachovat s Milenou Steinmasslovou v hlavní roli o sovětském spisovatteli M. A. Bulgakovovi. Zajímavý, ojedinělý titul Divadelního spolku Kašpar doplnila následná diskuse o tomto počinu s protagonisty hry.

V prosinci Divadlo v Dlouhé nezklamalo. Jako vždy. Gončarův Oblomov o zbytečném člověku byl náročný, ale zdařilý.

V lednu jsme zamířili do Divadla na Vinohradech na Její pastorkyňu od G. Preissové s Dagmar Havlovou jako kostelničkou. Těžké téma studenti pochopili také díky kvalitním hereckým výkonům, ale i dobrému režijnímu zpracování.

Únor – Divadlo Na Fidlovačce a Shakespearův Sen noci svatojánské. Oddechli jsme si po třech náročných titulech.

V březnu jsme přijali nabídku do Švandova divadla na Smíchově. Krysař V. Dyka v podání souboru byl zajímavý a současně i neobvyklý. Mužskou hlavní roli (krysaře) ztvárnila totiž žena – Klára Cibulková, a to velmi zdařile.

A poslední divadelní představení v závěru školního roku 2017? Shakespearův Večer tříkrálový ve zrekonstruovaném, novotou zářícím Divadle pod Palmovkou – pohlazení na duši a úsměvná tečka za divadelní sezónou 2016/2017 s Klubem mladého diváka.

Napadla vás otázka, která divadelní hra se nám líbila nejvíce? Těžko říci, nezklamala nás žádná. Zaručené pro nás jsou však dvě scény – Divadlo v Dlouhé a Divadelní spolek Kašpar v Celetné.

Iva Brožová, Hana Almerová

 

 

Příloha: 
Galerie: