Dvě zprávy z výměnného pobytu v Bad Münstereifelu

6:30 - v takový nekřesťanský čas jsme se všichni členové výměny s německým gymnáziem St. Anglela v Bad Münstereiflu sešli před školou. Čekal tam na nás připravený autobus i s panem řidičem, který nás do Německa dopravil a i nadále nám byl k dispozici pro naše další výlety.

Pro všechny to byl zcela nový zážitek - byť většina z nás se zúčastnila již výměny do Ebermannstadtu, tentokráte jsme to byli my, kdo se jako první nechal hostit. I přes veškeré obavy nám však hned po prvním setkání s našimi austauschpartnery bylo jasné, že naše obavy byly zbytečné. Pohoštění, které nám naše rodiny každý den chystaly, bylo mnohdy i lepší než to, co nám dávají rodiče v Praze.

Přijeli jsme v sobotu večer, takže nás hned další den čekal program v rodinách. Většinu z nás však Němci vzali do Phantasialandu - což je taková hodně velká matějská. Všichni jsme si to opravdu užili a vyzkoušeli spoustu atrakcí, jež u nás nejspíše ani nenajdete.

Následoval týden nabitý spoustou zážitků. Program, který nám Němci připravili, byl velice zajímavý a to i přesto, že šlo především o muzea. Věnoval se například historii Německa, oblasti Porýní za první světové války, využívání starých průmyslových budov a také jsme zamířili na místní židovský hřbitov, kde nám vysvětlili všechno o Židech dříve žijících v Bad Münstereiflu. Navštívili jsme také nezapomenutelný muzikál Starlight Express, který se sice nikomu z nás nelíbil, a velice jsme se divili tomu, kolik Němců se na něj chodí dívat, ale i přesto to pro nás byl velký zážitek.

Zažili jsme také atmosféru několika německých měst - např. Bonnu, Kolína, Essenu a samozřejmě také samotného Bad Münstereifel.

Následovala sobota, kdy bylo opět na našich hostitelských rodinách, aby nám nějaký program vymysleli. Já jsem například byl na bobové dráze a někteří se byli třeba znovu podívat do nějakého většího města. Večer pak proběhlo slavnostní zakončení celé německé části výměny a pohoštění ve škole. Druhý den jsme již vyrazili naším autobusem do Prahy.

Martin Troška

---

Vstávání v takový brzký čas bylo pro mě sice docela velké utrpení, ale protože jsme následně jeli autobusem okolo deseti hodin, mohl jsem to dospat.

Během první přestávky během jízdy nás překvapily nejen papírky za 50 centů na povolení dojít si na záchod, ale třeba i skořicové žvýkačky, které v Praze nemáme.

Jelikož jsem nevěděl, jak můj partner vypadá, chvíli jsem po našem příjezdu jen smutně postával, než si mě můj partner našel. Ale potom jsem se seznámil s jeho rodinou. A protože mi dokonce sám nabídl heslo na wifi, mohl jsem se o zážitky podělit se všemi ostatními.

Druhý den většina z nás vyrazila do úžasného Phantasialandu. Přibližně polovina z nás se uvnitř rozprchla po atrakcích, ale já a mnoho ostatních dalo přednost průvodcovským službám Giny, asi nejhezčí Němky, která se výměny účastnila. Ale i atrakce byly opravdu skvělé, a celý zážitek je zcela nezapomenutelný.

Během týdne jsme měli výborný program, který pro nás připravili němečtí učitelé. Prošli jsme si Bad Münstereifel (starosta měl dlouhý projev, ale na konci nás čekala odměna ve formě Coca-coly 0,2 l [ty lahvičky byly vážně moc roztomilé!]), Kolín, Bonn, Essen, kde nám pan profesor Špaček s paní profesorkou Ginzelovou překládali výklad německých průvodců a průvodkyň, anebo nás náš třídní provázel sám. Musím říct, že díky němu byly prohlídky opravdu nesmírně zajímavé.
Ale nezajímali jsme se jen o prohlídky - po objevení obchodu jménem Primark jsme konečně pochopili, proč si Češi jezdí nakupovat do Německa.

Muzikálu Starlight Express bych vytkl pouze to, že hudba byla tak hlasitá, že jsem při ní nemohl spát.

Ještě bych rád vyzdvihl slavnostní sobotní večer, kde byla naštěstí spousta jídla, takže to bylo v pohodě, ale i proslov Františka & Markéty a dvou německých partnerů byl milý.

Opravdu naplno jsem si celý zájezd užil, bylo to skvělé, a rád bych moc poděkoval našim i německým učitelům, kteří tuto výměnu pro nás připravili.

Damián Koch

Galerie: 
Obrázek k článku Dvě zprávy z výměnného pobytu v Bad Münstereifelu
Obrázek k článku Dvě zprávy z výměnného pobytu v Bad Münstereifelu
Obrázek k článku Dvě zprávy z výměnného pobytu v Bad Münstereifelu
Obrázek k článku Dvě zprávy z výměnného pobytu v Bad Münstereifelu
Obrázek k článku Dvě zprávy z výměnného pobytu v Bad Münstereifelu
Obrázek k článku Dvě zprávy z výměnného pobytu v Bad Münstereifelu