Kvarta B a Hanin kufřík

Téma: 

Program Židovského muzea v Praze a informačního centra OSN

Před 65 lety byl v lednu osvobozen koncentrační tábor Osvětim, a proto si právě v lednu svět připomíná tragedii holocaustu. S kvartou B jsme se v rámci výuky českého jazyka a literatury zúčastnili vzdělávacího programu Hanin kufřík.

Program byl inspirován stejnojmennou knihou Karen Levinové (Portál a ŽM, 2003). Na samém počátku tohoto projektu stála ředitelka Tokijského centra pro studium holocaustu Fumiko Išioka nad malým hnědým kufříkem, který jí zapůjčili z památníku v Osvětimi. Byl prázdný, a bylo na něm napsáno jen Hana Brady, datum narození a slovo sirotek. Fumiko Išioka začala pátrat po osudech oné Haničky... a na konci tu byl fascinující příběh. Hanička válku nepřežila, ovšem...

Studenti se během semináře dostali do podobné situace jako paní Išioka. Každá skupina dostala do rukou složku dítěte, které prošlo Terezínem a Osvětimí. Staré rodinné fotografie, dopisy, deníky, normální svět PŘED a absurdita PO, dívčí klub, táborový časopis, nácvik opery Brundibár... Po hodině práce s dokumenty a pracovními sešity s otázkami měla každá skupina příběh svého dítěte. Odvyprávěli jsme si je a poslechli si je. Některé skončily dobře, některé ne, hrdinové některých kolem nás třeba projdou po ulici... Práci se složkami předcházela zajímavá přednáška o holocaustu v Čechách a nakonec jsme si odnesli pět vyplněných pracovních sešitů - pět příběhů. K nahlédnutí v kvartě B.

Zaslala Martina Moravcová