Cesta do Říma

Měla jsem tu čest patřit mezi 14 statečných, kteří se spolu s p. prof. Trepešem a fr. Hyacintem vydali v maturitním týdnu na cestu do Říma. Slovo týden je v tomto případě lehce zavádějící, ve skutečnosti to bylo krásných deset dní, a kromě Říma jsme viděli i Vídeň a Milano.

Naše cesta začala ve žlutém autobusu do Vídně, kde jsme si prohlédli Belvedere, a kolem deváté jsme už seděli napěchovaní ve třech malých lůžkových kupé, která se pak zmenšila o dvojnásobek, když jsme rozložili 6 postelí v každém. Ale ráno už jsme vyhlíželi z okna Řím a konečně, plni očekávání jsme dorazili na Termini.

V Římě jsme hned našli papežkou kolej Nepomucenum a začaly naše Vacanze Romane. Prošli jsme snad celý Řím – od Fontany di Trevi přes desítky kostelů, baziliky, katakomby, Vatikán, sv. Petra od spodu, přes střechu, až po kopuli, obchody, kde se křížky prodávají po stovkách jako hřebíky, i ty, kde najdete na kravatách ty nejroztodivnější vzory. Objevili jsme nejlepší pizzu v Římě, obdivovali Sixtínskou kapli a další krásy muzeí, nechyběly samozřejmě klasiky jako Koloseum, Forum Romanum nebo Palatin a další dokonalosti.

Mezi jeden z největších zážitků patřila také návšteva Akademie Vivarium Novum – škola pro kluky, kde se učí latinsky a mluví se tam též jen latinsky. Díky čtyřem létům latiny a slovní zásobě z učebnice Familie Romana nám bylo dovoleno porozumět téměř všemu, co nám bylo řečeno, a jako bonus si pro nás místní připravili latinské karaoke. Možná z toho máte dost rozporuplné pocity, ale bylo to vážně nejlepší.

Aby toho nebylo málo, zajeli jsme i do Ostie, kde jsme viděli mnoho ruin a večer zakončili koupáním v moři.

Cestou zpět jsme strávili den v Miláně – ten den nám stačil k prohlídnutí všech krás toho města – dokonce i zhůry, protože v Duomu jsme měli možnost vystoupat až na střechu.

Takže shrnutí celého naše výletu? Bylo to parádní. Tolik kostelů denně bylo občas trochu vyčerpávající, stání front též, horko bylo taky dost. Ale co na tom, užili jsme si to skvěle. Tímto bych chtěla ještě jednou poděkovat našemu profesorskému doprovodu a vybídnout vás všechny, abyste se do Říma vydali taky. Nevadí, když nemáte rádi památky, umění ani pizzu. Protože nejkrásnější na tom být v Římě, je být v Římě.

text Nicole Rážová, foto Nicole Rážová a Salome Mecová

Galerie: