KMD - Čapek v Divadle MANA byl opravdovým zážitkem

Ve středu 22.11.2023 jsme se s klubem mladého diváka poprvé v tomto školním roce společně vydali za kulturou. V divadle MANA jsme zhlédli představení Čapek o životě a kariéře tohoto literáta.

V průběhu představení si divák prochází spolu s Čapkem obtížnou předválečnou situací Československa 30.let. Velmi dramaticky, avšak realisticky, jsou vykreslovány každodenní problémy politiků a veřejně známých osob i normálních lidí, kteří se postupně snaží vypořádat se stále sílícím nacistickým Německem a jsou nuceni si zvolit stranu. Židé jsou utlačováni, studenti se bouří, prezident slábne a společnost spoléhá na pomoc ze západu, která ale, jak již všichni víme, nepřijde. Čapek se snaží poukázat na blížící se nebezpečí a zároveň se svými přáteli bránit českou kulturu a zahraniční politiku.

Nejen v profesním životě se tento novinář setkává s mnoha komplikacemi. Již nějakou dobu se schází se svou láskou Olgou. Tato herečka je ochotná mu odevzdat celé své srdce, ale Čapek ji od sňatku a společného života kvůli své dlouhodobé nemoci odrazuje. Nakonec si ji vezme a ona je pro něj v posledních letech jeho kariéry velkou oporou.

Jsme svědky uvedení několika divadelních her, které se ne vždy setkávají s pozitivní odezvou. Často tomu tak je kvůli životu autora samotného, protože Karel Čapek byl ve své době opravdu osobností, která ovlivňovala společnost a názory na něj se značně lišily.

Dramatik dostane možnost ještě před válkou se svou ženou uprchnout do zahraničí. Než ale stihne odjet, je podepsána Mnichovská dohoda, jejíž obsah Čapkem, jako i celým národem, velmi otřese. Ještě dokončuje poslední dílo, ale zanedlouho podléhá své nemoci.

V poslední scéně celé hry, se již po Čapkově smrti a zaznění prvních válečných výstřelů, na jevišti objeví dramatikovi současníci s křížky a daty úmrtí.

Každý z nás asi někdy slyšel jméno Karel Čapek. Až doposud jsem si neuvědomovala, jak málo toho o něm vím a jak málo jsem vnímala jeho důležitou roli v české historii. Kromě velmi milého zážitku mi toto představení dalo i mnoho nových vědomostí. Překvapilo mě i mně dosud neznámé divadlo MANA. Jak skvělým souborem herců, tak svou příjemnou atmosférou, kterou podporovala i malá kavárna v prostorách divadla.

Již 13.12. se znovu chystáme pěkně oháknout a užít si představení Antigona v podání herců divadla Komedie.

Lada Tomalová 5.B

Galerie: 
Obrázek k článku KMD - Čapek v Divadle MANA byl opravdovým zážitkem
Obrázek k článku KMD - Čapek v Divadle MANA byl opravdovým zážitkem
Obrázek k článku KMD - Čapek v Divadle MANA byl opravdovým zážitkem
Obrázek k článku KMD - Čapek v Divadle MANA byl opravdovým zážitkem