Studentské volby do Poslanecké sněmovny 2017

V úterý 3. října 2017 hlasovali žáci Arcibiskupského gymnázia pod dozorem volební komise a školního garanta voleb, pana profesora Peška, ve studentských sněmovních volbách, které jsou tradičně pořádány organizací Jeden svět na školách. AG se tak zařadilo mezi 281 českých středních škol a gymnázií, ze kterých bylo nahlášeno dohromady 40 068 odevzdaných hlasovacích lístků. Žáci AG, kteří splnili základní podmínku účasti ve volbách, mohli odevzdat svůj hlas jakémukoliv politickému subjektu kandidujícímu ve sněmovních volbách, které jsou vyhlášeny na 20. a 21. října tohoto roku.

Na prvním místě se ve volbách na AG umístila strana TOP 09 s devatenácti odevzdanými platnými hlasy. S patnácti hlasy na druhém místě skončila Pirátská strana. AG se tak vymklo celorepublikovým výsledkům studentských voleb, ve kterých se Pirátská strana umístila na prvním místě s 24,52 procenty hlasů. I dále v žebříčku se výsledky AG neshodují s celorepublikovým součtem, ve kterém se hnutí ANO 2011 umístilo na druhém místě. Na AG neobrželo však ANO žádné hlasy. Naopak za druhou Pirátskou stranou třetí místo obsadila KDU-ČSL s třinácti hlasy. Po propadu v počtu hlasů následovali Zelení s šesti hlasy a ODS s pěti. Starostové a nezávislí obdrželi tři hlasy, shodný počet získala KSČM. Dva hlasy obdržela SPD Tomia Okamury, po jednom hlasu pak Blok proti islamizaci, hnutí SPORTOVCI, Realisté a Strana svobodných občanů. Celkem se voleb účastnilo 30% oprávněných voličů.

I letos jsou studentské volby v praxi jedinou příležitostí pro žáky, kteří ještě nemohou reálně volit, zkusit si na vlastní kůži základní a nepostradatelný akt demokratického procesu, na kterém svobodný stát stojí a padá. Studentské volby přitom nenabízejí jen praktickou zkušenost s procedurou volby, ale nabádají také každého účastníka ke svědomitému jednání, které je potřebné k tomu, aby se volič zorientoval v aktuální bouřlivé politické situaci.

Za volební komisi ve složení Alžběta Vařejková, Anna Svobodová a Anna Kačurová

Richard Mašek, VIII.A

Galerie: