Za debatou přes celou republiku

V pátek 22.10. se náš debatní tým „*Kejsy X Theme*” složený z Tobiáše Křížka, Filipa Chyšky a Karolíny Korbelové ze VII. A (ochuzený o jednoho člena) vypravil na dlouhou cestu až na druhou stranu republiky, a to do Opavy, na první debatní turnaj této sezóny. 

Vše bylo časově krásně naplánované, dokud nám do toho neměly co říct České dráhy. Po padesáti-minutovém zpoždění jsme se skutečně vydali vstříc našemu cíli. V Opavě nás přivítali na Mendelově gymnáziu teplou večeří a později ubytovali na internátě Střední školy technické. Další den mohla konečně začít zábava. Nejdříve jsme debatovali na tezi EU by měla zavést jednotná pravidla pro fungování trhu práce, na které jsme se nešťastnou náhodou utkali s následnými vítězi celého turnaje – domácími Ewoky, takže jsme jako strana afirmativní (strana pro) prohráli. Následující debata na stejnou tezi na straně negační (strana proti) nám ovšem zvedla sebevědomí – přesvědčivě jsme ji vyhráli. Odpoledne jsme se přeli na tezi Zoologické zahrady by měly být zrušeny, kde jsme vedli zajímavou a lehce rozhořčenou diskuzi o mravencích (díky Tobiáši). Nakonec se nám podařilo porazit zkušené debatéry z Open Gate, na což jsme náležitě pyšní. V neděli jsme debatovali o tom, zda by vlády rozvinutých zemí měly přijímat opatření poškozující ekonomiku, pokud přispějí k řešení klimatické krize. Tuto debatu jsme naopak vyhráli jako afirmace a bohužel u ní selhali jako negace. Pak už nás čekala jen dlouhá cesta domů, během které vznikl tento článek. 

Abychom si to shrnuli, celkově jsme s výhrou tří debat z pěti obhájili své čtvrté místo v debatním poháru. Navíc máme skvělého trenéra, který se s námi na debatu připravoval a kterému moc děkujeme. Takže nebojte a přijďte si s námi někdy zadebatovat! Pokud se také chcete dostávat do sporů o mravencích a nechávat se ubytovávat na cizích školách, pojeďte s námi i na turnaj! Naše dveře zůstávají stále otevřené.

 

Za debatní klub Karolína Korbelová 

Galerie: 
Obrázek k článku Za debatou přes celou republiku
Obrázek k článku Za debatou přes celou republiku
Obrázek k článku Za debatou přes celou republiku