Kdo se nebojí, pátrá, zkoumá a objevuje

Téma: 

Emma Gerginova: naše želízko v ohni SOČ

Emma (VII.A), úspěšně postoupila do Krajského kola Středoškolské odborné činnosti. Na čem Emma pracovala a co stojí za jejím úspěchem?

Emma absolvovala stáž na chemické katedře Přírodovědecké fakulty. Její stáž vedl profesor Michal Mazur. Ten je součástí týmu, který se věnuje materiálovému výzkumu zeolitů (zeolity jsou hlinitokřemičité minerály s mikroporézní strukturou, díky svým vlastnostem se využívají po celém světě k úpravě pitné, odpadní, bazénové a surové vody a najdete je i doma, konkrétně v bezfosfátových pracích prášcích).

Spolupráci s profesorem Mazurem si Emma velmi pochvaluje, protože jak sama říká: „Profesor Mazur byl velmi ochotný a věnoval spoustu úsilí tomu, aby pro mě stáž byla přínosná. Strávil se mnou mnoho hodin v laboratoři, kde jsem si mohla vyzkoušet syntetizovat nový materiál a provést jeho charakterizaci pomocí řady zajímavých metod, například pozorováním struktury špičkovým elektronovým mikroskopem.“

Emma si vyzkoušela špičkovou technologii ve výzkumných laboratořích a výstupem této laboratorní práce pak byla SOČ. V té zaznamenala základní principy důležité pro prováděný experiment, jeho průběh a vyhodnocení jeho výsledků.

Zní to docela jednoduše, že? Snadné to ale, jak Emma potvrzuje, rozhodně nebylo: „Vhodné zdroje informací, o takovémto méně známém tématu, jsou hůře k nalezení a musela jsem zapátrat v cizojazyčné literatuře Národní technické knihovny.“

A co si Emma ze své stáže a práce na SOČ odnáší?

„Tato zkušenost mě nadchla pro práci v laboratoři a myslím, že se mi do budoucna bude hodit umět už trochu psát takto rozsáhlé odborné texty. Protože jsem ovšem dosud nic takového nedělala, trochu jsem místy tápala a zabralo mi to proto spoustu času.“

Obětovat vlastní volný čas, tápat a nebát se zkoušet si rozhodně zaslouží uznání. Budeme Emmě držet palce, aby uspěla i v krajském kole.

Přijde vám Emmina zkušenost zajímavá? Chtěli byste se v oboru, který vás baví, také o pořádný kus posunout? SOČ je určitě dobrá cesta. Tady je 7 důvodů proč se do ní zapojit:

  • Vyzkoušíte si vědeckou práci
  • Upřesníte si, jaká VŠ je pro vás ta pravá
  • Zbavíte se trémy
  • Naučíte se točit prezentační videa
  • Poznáte zajímavé lidi
  • Procestujete svět
  • Vylepšíte si životopis

A jak se to stane? Podívejte se na webovky SOČ nebo na jejich facebook. Pokud se rozhodnete do SOČ v příštím školním roce jít a přemýšlíte například o tom, na jaké univerzitě byste to chtěli zkusit, obraťte se na kariérní poradkyni Kateřinu Synkovou, ráda vám s výběrem pomůže.

P.S. Pro ty z vás, které zajímá chemie tu máme trochu detailnější informaci k tomu, na čem Emma vlastně pracovala. Vybíráme z abstraktu její práce:

Zeolity jsou porézní hlinitokřemičitany, které nachází uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích a kvůli tomu se staly předmětem rozsáhlého výzkumu. Zeolit typu MFI patří mezi nejdůležitější katalyzátory petrochemického průmyslu. Bylo již navrženo a připraveno několik variant tohoto materiálu. Mezi trendy v přípravě nových forem katalyzátorů na bázi zeolitů patří i vnášení různých kovů ve formě nanočástic do jejich struktury. Tato práce se zabývá syntézou vrstevnatého zeolitu MFI s obsahem nanočástic palladia a následným studiem jeho aktivity v katalytické hydrogenaci 3-nitrotoluenu.

Marie Petrovová

Galerie: 
Obrázek k článku Kdo se nebojí, pátrá, zkoumá a objevuje