V.C na Pokojích 2018

Ve středu 14.11. se výtvarná část kvinty C společně s paní profesorkou Peterkovou vydala do paláce Hybernská na již 7. ročník unikátní výstavy POKOJE, která se vyznačuje relativně novým uměním SITE – SPECIFIC. Každé dílo v tomto umění je originál, protože se tvoří pro určitý prostor (většinou uzavřený).

Na výstavě na nás čekalo celkem 47 pokojů/místností předělané studenty z 15 vysokých škol a univerzit z celé České Republiky. Tématem letošního ročníku byla „ozvěna“. Studenti si s tématem většinou poradili velmi dobře, protože bylo většinou i bez delšího přemýšlení jasné propojení díla s tématem, avšak v některých pokojích se spojení hledalo obtížněji. Studenti si dobře pohrávali s lidskou psychikou, ať už to byl pokoj s hračkami, kde v jedné z kolekcí chyběl jeden kus či pokoj polepený různými lidmi, zvířaty a nápisy vybízející k zívnutí, čemuž šlo jen stěží odolat. Výstava nabídla díla různých žánrů a témat jako např.: nová náboženství, která vyřeší všechny problémy dnešní doby, dopad lidské činnosti na okolí, či přehlcenost novinami. Návštěvníci měli i možnost tvořit některé pokoje, např.: doplňováním věty: „Ozývám se, protože…,“ pomocí lepících papírků anebo vyzkoušením štěstí s inzerátem.

Je škoda, že výstava trvá asi je 10 dní, když za rok už bude zase jiné téma a tím pádem i jiná díla. Rozhodně to je zajímavá výstava a vyplatí se na ni zajít.

 

Za výtvarnou část kvinty C

Filip Herian

Galerie: