Lichožroutí beseda

Ve čtvrtek 9. 3. k nám na školu zavítala ilustrátorka, animátorka a režisérka, Galina Miklínová, proslulá hlavně díky oblíbené trilogii Lichožrouti. Také nebylo divu, že beseda byla hlavně o nich. Ale zabrousili jsme i jinam, kupříkladu jsme se dozvěděli o jejím plánu na animovaný seriál, který měl děti trochu sblížit s poezií. Nebo nám byl odhalen již starší projekt, opět animovaný, který se týkal pohádek. Hlavní postavou byla statečná princezna, která si všechny problémy dokázala vyřešit i bez prince.

Potom jsme nahlédli do zákulisí filmu Lichožrouti. Byla nám popsána tvorba postav, prostředí a paní Miklínová nám dokonce pustila ukázku z absolutně nejprimitivnější verze Lichožroutů, tzv. animatiku. Na filmu se prý pracovalo sedm let a příběh musel být o něco upraven, protože některé slovní hříčky a vtípky byly možné jen v knižní podobě.

Dozvěděli jsme se také pár zajímavostí o samotné ilustrátorce, třeba to, že na ilustraci ji nevzali, zato vystudovala animaci na VŠUMP v Praze. To jí ale prý pomohlo v tom, aby se naučila vnímat a kreslit postavy ze všech úhlů. Poté nám bylo doporučeno pár knížek, mnohdy humorných. Některým z nás podepsala knihu, kterou jsme si přinesli. Paní Miklínová vyprávěla srozumitelně a zábavně, takže ty dvě hodiny byly pryč, ani jsme nevěděli jak. Byl to hezký začátek onoho dne.

Za 2.A a 2.B Justýna Tůmová.

Galerie: