O srpnových kolech 2015

...tedy ne že by se 40-hodinový déšť vůbec nedal přežít, ale pro cykloputování s tábořením v lese to není úplně ideální okolnost. Už ranní balení a odjezd do beznadějného deště je silně nepozitivní zážitek, který za další hodinku navzdory pláštěnkám přechází do pocitu mokré a studené marnosti.

Takové bylo naše úterý 18/8 : probuzení sice v suchu a teple spacáku pod přístřeškem, ale po noci narušené už od 22h bubnováním lijáku na celtu (takový rachot proniká i dobrými špunty v uších). Tak se nejdřív čeká se vstáváním, déle se jí a balí, pak se ještě pod největším přístřeškem čte delší povídka, jestli třeba „se počasí neumoudří“. Ovšem ono pršet nepřestává a už je všem zima, takže nezbývá než vyrazit do té sloty. Ani ne po 20 km jsou z cyklistů prochladlí vodníci. Ještě že existují dávní přátelé a suché sokolovny (Přemyslovice)!

Následující středa začíná deštěm nadějně řídkým, který však postupně houstne, takže na „hanácké Mont Blanc“ Velký Kosíř supíme už zase mokří zvenčí i zevnitř a z rozhledny spíš tušíme než vidíme. Tak to pokračuje přes Čechy pod Kosířem a impozantní Plumlov – s tím, že chvílemi skoro neprší. Na dosti brutální stoupání 400 výškových metrů do Protivanova však zase spouští lijáček, a je jasné, že opět budeme hledat střechu nad hlavou. Na smůlu však nevychází sokolovna ani škola, skoro 60 km v nohách a vypadá to zle, ale nakonec spíme v chatičkách blízkého tábora.

Dosti však vody a zimy – úvodní pondělí 17/8 bylo zatažené, ale milosrdné – spíš zadumané a kromě chvíle na Bouzově bez deště. A pak čtvrtek i pátek slunečno a teplo, aby se zapomnělo na útrapy. Navíc bez nehod a téměř bez závad, zato s řadou zážitků z hezkých míst či zajímavých setkání. (Více viz psaná minikronika a fotky také na beta.arcig.cz/~lauschmann/ .) Prostě celkově prima – díky všem 9 účastníkům a chvála Pánu!

*Celkem 6+48+17+58+40+52=221 km : Zábřeh – Jestřebí ; – Mírov – Bouzov – Javoříčko – Špraněk – jesk. Průchodnice; – Hvozd – Přemyslovice; – Vel.Kosíř 442m/m – Čechy p.Kos. – Plumlov – Drahany – Protivanov; – Skalky 735m/m (nejvýše) – pramen Punkvy – Sloup – Pustý žleb – Macocha – Ostrov u Mac.; – Senetářov – jesk. Balcarka – Křtiny – Adamov – Brno hl.n.; *celkové převýšení cca 3700m

*odhady: Perseidy, sokolovny, kříže a boží muka, hasičárny, tabule obcí (dopr.zn.), inlinisté

Nejbližší cykloakce : středa 16/9 malá (pražská) cyklopouť Od Ludmily k Ludmile

Zdeněk Lauschmann

Galerie: