Hledání odpovědí jako cesta k úspěchu

Téma: 

Nestává se každý den, že by ágéčko mělo zastoupení v mezinárodních kolech soutěží. Ještě méně často se přihodí, že se student či studentka AG umístí v tvrdé mezinárodní konkurenci na stupních vítězů. Po prvním místě Jelizavety Laškevičové na mezinárodní olympiádě z němčiny ve školním roce 2013/2014 se v pátek 23. října 2015 podařilo Františku Posoldovi (7. A) uspět v mezinárodním finále soutěže v debatování Jugend debattiert international. Skončil druhý, v těsném závěsu za vítěznou Annou Ryan z Budapešti.

Cesta do Rigy, kde se finále debatní soutěže v němčině konalo, však byla pro 16 zástupců z Česka, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Ruska a Ukrajiny dlouhá. Nejprve se museli seznámit s formátem debaty pro tuto soutěž.

Vždy dva studenti v debatě zastávají kladné a dva záporné stanovisko k nastolenému problému. K tomu se nejprve může každý z debatujících samostatně vyjádřit, následuje rozhovor mezi debatujícími a debatu její účastníci uzavírají druhým monologickým vystoupením. Témata jsou různorodá – to v našem školním kole, ze kterého se kvalifikoval i František, například znělo: „Mají být pražská muzea přístupna pražským studentům bezplatně?“

Porota hodnotí věcnou znalost tématu, vyjadřovací schopnosti, přesvědčivost a také umění naslouchat ostatním a reagovat na ně.

V letošním mezinárodním finále se debatovalo o tom, zda mají všechny členské státy Rady Evropy ročně přijmout určitý minimální počet uprchlíků.

Vypořádat se s takto komplexním tématem vyžaduje přípravu, a tak byl pro všechny zúčastněné v Rize krom soutěžních debat a společenského programu připraven i debatní trénink.

Ten proběhl v úterý. Středa patřila kvalifikačnímu kolu, z nějž do semifinále postoupila skupina osmi nejlepších. Ve čtvrtek tato osmička svedla tvrdý boj o čtyři místa ve finále. Tam se nakonec probojovaly zástupkyně Maďarska, Csenge Dörner a Anna Ryan, a oba reprezentanti Česka, Iva Lambová z gymnázia Matyáše Lercha v Brně a František Posolda z ágéčka.

„Takové napětí jako ve finálovém kole jsem v životě nezažil,“ okomentoval po návratu do Prahy atmosféru finálové debaty František. Není divu – v sále lotyšské Národní knihovny debatéry na pódiu sledovaly televizní kamery a více než tři stovky diváků v sále. Mezi nimi byli i bývalý prezident Lotyšska, pan Andris Bērziņš, nebo místopředsedkyně Bundestagu, paní Edelgard Bulmahn.

Setkání s nimi Františka potěšilo, nejvíce si však cení zkušenosti s vystupováním před velkým a náročným publikem a inspirativních setkání se bystrými mladými lidmi, které spojuje jedno: chuť hledat odpovědi na obtížné otázky. To je základním předpokladem pro úspěch v Jugend debattiert. A podle Františka Posoldy v životě vůbec.

Galerie: 
Debatovalo se mimo jiné o právu na přístup k internetu zdarma.
Debatující studenty pečlivě sleduje porota a přemýšlí o hodnocení.
František se soustředí na debatu v kvalifikačním kole.
Džiugilė Kersnauskaitė z Litvy se raduje z postupu do semifinále.
V podání Františka Posoldy z AG vypadá radost z postupu takto.
Semifinalisté (zleva): Džiugilė Kersnauskaitė z Litvy, Wojciech Grabowski z Polska, Anastasia Solopova z Ruska, Iva Lambová a František Posolda z ČR, Valeriia Diachuk z Ukrajiny a Csenge Dörner a Anna Ryan z Maďarska
Finalisté (zleva): František Posolda, Anna Ryan, Csenge Dörner a Iva Lambová
Finále v Národní knihovně v Rize.
Bez soustředění to nejde. To maďarské soutěžící dobře vědí.
František vysvětluje, proč s tezí nelze souhlasit.
Závěrečné debaty a ceremoniálu se zúčastnili významní hosté - např. i bývalý lotyšský prezident (druhý zleva).
Vítězná dvojice s diplomy.
Anna Ryan s diplomem za první místo v soutěži Jugend debattiert international.