... přes Hejšovinu ke Kladsku ...

O polsko-českém cykloputování 19.-23.8. 2013

Jako loni do Rakouska, tak i letošní srpnová kola zamířila za domácí humna - jenže na sever.

Hlavním cílem byla kotlina mezi Broumovem a Rychlebskými horami, polská od časů Marie Terezie. Od impozantní stolové hory Hejšoviny (Sczeliniec Wielki 919 m) se sjíždí nejdřív pod 500 m a dále postupně až do historického města Kladska na cca 290 m. Ovšem i návrat na Moravu stojí za to: Kladské sedlo má 815 m, takže cyklista si tu vlast zase vypotí. A ani pak ještě není kopcům konec, když konečná mají být zase až Čechy.

Ovšem letošní osmičlenné sestavě kopce nevadily, ba srdnatě čelila také dešti prvního dne, chladu nocí i občasným terénním intermezzům. Vlastně všichni tušili, do čeho jdou, a těšili se - na ježdění i táboření, na města i na volnou krajinu, na koupání, na večerní kuchtění, na společné chvíle a čtení u ohně, na tiché noci.

A ono to všechno opravdu přišlo, občas dokonce s bonusem v podobě silného zážitku. Třeba Hejšovina v dešti - krutý stoupák z Čech, pěší prohlídka skalního města i následný několikakilometrový padesátkový sešup. Nebo Kladsko - město v kopci - mohutná pevnost, starobylý kostel s neobyčejnou klenbou, podzemní labyrint propojených středověkých sklepů, šikmý gotický most. A také ještě brutální černá turistická značka na vrch Klakótku, a úplněk i hvězdy posledního večera a ... Bylo toho dost a bylo to dobré. A především všichni účastníci byli moc prima.

Trasa: Červený Kostelec - Hronov - Hejšovina - Kladskou kotlinou - Kladsko - Ladek-Zdrój - Kladské sedlo - St.Město p.Králickým Sněžníkem - Králíky (+klášter Hedeč) - Hoštejn - Česká Třebová; celkem 260 km.

Průřez fotkami zde, všech 189 obrázků viz http://beta.arcig.cz/~lauschmann ; psaná minikronika v kab.410.

Vzhůru za přízeň děkuje Zdeněk Lauschmann