O Karlštejnském maratónu 20.4.2013

I devátý jarní maratón se vydařil - navzdory nevlídnému počasí. Kromě sluníčka totiž vlastně nic nechybělo : lesy plné různých kytek, skřivánci nad poli a loukami, občas výrazné místo (letos Karlík, Karlštejn, Svatý Jan p.Skalou, Solvayovy lomy aj.). Hlavně však se opět sešel početný houf příjemných lidiček ochotných k povídání, k legráckám i k dravé hříčce (letos klasika: Pyroman Gríša /=Trojnožka/ a navečer ještě na přání lidu Kabíla).

Čísla a střípky :

* Účast celkem 37 (od rána 28, z Dobřichovic +9), celý maratón došlo 26 osob.
* V sestavě se objevilo kromě hostů ze Sokola Zlíchov také několik absolventů AG.
* Pamatovačky: maratonci: Zvířata, jejichž kopyta ztvrdla na drsné zemi, mohou jít po jakékoli cestě (Seneca - od římský filosof).
Půlmaratonci: Chvilka pomoci je lepší než deset dní soucitu (rumunské přísloví).
* Převýšení přes 1300 m (proti loňsku téměř dvojnásobek) - na poctivých 42km ...
* TRASA : Radotín - Solopisky - Karlík - Vonoklasy - Karlštejn - Kubrychtova bouda - Bubovické vodopády - Skála (nad Sv.Janem p.Sk.) - Solvayovy lomy - Vysoký Újezd - (oklikou) Nučice
* Tonda a Láďa na louce dělají přemety a salta - skoro večer, cca 32 km v nohách ...
* Posledních 6 km zrychlený přesun za šera a za tmy : bylo na to 1h 15min (!) - a to se ještě nevědělo, co bude v cestě kilometr před nádražím...
* ... v závěru dramatická epizoda - při překonávání potoka pouze ve svitu baterek někteří neodhadli skok, břehy byly kluzké ...(a čas mezitím přímo pádil!).

Nakonec všechno dobře dopadlo - chvála Pánu! - a s pamětním lístečkem zůstane hezká vzpomínka. Možná se někteří v duchu chystají už i na příští jubilejní 10.maratón - Brdský, jehož trasa je známá ze zahajovacího 1.ročníku v roce 2005: Zbraslav, Baně - Černolice - Stožec - Hostomice pod Brdy.
Zdeněk Lauschmann

Nejbližší akce : středa 8/5 - Kolmo na Brdy - sváteční cyklovyjížďka