Víkendový pobyt na Rudě

Téma: 

V pátek 11. května v 16:45 jsme vyrazili na cestu.
Na cestě nás, ale potkala nemilá léčka, v Benešově u Prahy jsme se dozvěděli, že místo vlakem musíme autobusem, ve kterém se pro nás už nenašlo místo k sezení.
Po příjezdu do Vlkova jsme se rozdělili na dva týmy a já jsem tvořil jeden.

Já a Petr Janšta jsme, na rozdíl od zbytku skupiny, odjeli rovnou na Rudu, kde jsme zatím vybalili zavazadla. Během prvního večera jsme se ubytovali a chytali hmyzáky na UV zářivku. Druhý den po rozcvičce v dešti, snídani a slovy to se vsákne jsme se opět rozdělili na dva týmy tentokrát vyrovnanější a to na: obratlovce a bezobratlí. Obě skupiny ihned něco ulovily do svých zápisníků, skóre bylo asi 30obratlovci:35bezobratlí. Po buřtguláši jsme se vydali na výlet.

Nejvzácnějším objevem z výletu byl čáp černý, který je velmi vzácný i mimo Třeboňsko. Naším cílem byli ale čolci, za kterým jsme se dostali až kolem šesté hodiny večerní. Největší chuťovkou byli špekáčky, po kterých jsem já jakožto zombie strašil velké odvážlivce. Večer jsme zjistili, že máme asi 46 druhů obratlovců a 47 druhů bezobratlých. Skoro všem se nejvíc líbilo rašeliniště, které se houpalo sem a tam.

Na cestě zpátky jsme opět jeli autobusem, ve kterém jsme tentokrát seděli. U vlaku jedoucího z Benešova u Prahy jsme váhali zda nastoupit, jelikož na něm bylo napsáno, že jede do Českých Budějovic. Nakonec vše dobře dopadlo a všichni víceméně zdraví dorazili do svých domvů.
Zapsal Jan Mrázek

Komentáře a zážitky dalších účastníků: Se slovy to se vsákne jsme překonali vše, i když např. Bahenní muž Zdeněk zahučel do bahna i s několika dalšími oběťmi. Na výletě nám někdy čvachtalo v botách, ale vsáklo se to. Na rašelinisti bylo mokro a ve vápence s netopýry tma. Největším zážitkem bylo, že jsem viděl rosnatku okrouhlolistou ve volné přírodě poprvé v životě. Díky Petrovi Janštovi z Katedry zoologie jsme se dozvěděli mnoho nových věcí. Nejvíce se mi líbilo, jak jsme se houpali na vodní posteli - rašeliništi. V noci jsme na světlo chytili lyšaje borového. Lukáš Baštýř, Danča Forwardová, Michal Ďurian, Zdeněk Kotrlý, Jonáš a Anežka Chvojkovi, Vanda Vilímová.


brouk vodomil

colek obecny

chyteme mravkolva

krtonozka 1

mysice a pasticka

na raselinisti

nocni chytani hmyzu

nornik rudy Anezka Danca

priprava programu

prstnatec

vyhazime na lov od Rudy