Ohlédnutí za dvěma jarními matematickými soutěžemi

Téma: 

I letos se družstva AG zdárně vypořádala s nástrahami tradičních matfyzáckých soutěží ...

Bylo to MASO!
Ve středu 16.5. 2012 se na MFF UK konala Matematická Soutěž MaSo, které se zúčastnilo 71 čtyřčlenných družstev z celé Prahy. Naše dvě družstva Arcig 1 a Arcig 2 si vedla velice dobře: družstvo Arcig 2 obsadilo 22. místo, družstvo Arcig 1 obsadilo 24. místo.

Arcig 1:
Adam Španěl 4b
František Vlček 3b
Vladimír Wolf 3b
Michael Buchar 2b

Arcig 2:
Šimon Navrátil 4a
Ráchel Dašková 3a
Jakub Matušek 3a
Eliáš Cizl 2a

Zúčastněným gratulujeme k pěknému umístění a děkujeme za dobrou reprezentaci školy! Za AG Z.Lauschmann, sr. Karin
Více o soutěži MaSo na: http://www.maso.matfyz.cz


O jarním NÁBOJI 2012
SENIOŘI, JUNIOŘI - 23.3.2012 - MFF UK

JUNIOŘI (kvinty-sexty) - MFF UK Malostranské náměstí
V den soutěže jsme se všichni sešli ve škole a po druhé vyučovací hodině jsme vyrazili. Po cestě nás čekala dlouhá chvíle ve frontě na registraci, kde jsme nervozitu úspěšně snižovali vtipkováním o soutěži. Po zaregistrování jsme mimo nezbytných věcí jako zapečetěnou obálku s prvními úlohami či pokyny a pravidla soutěže obdrželi i spoustu dalších věcí, například samolepky apod. Jednoznačně nejužitečnější však byla výborná bageta či láhev vody kterou jsme neváhali schovat do tašek, abychom tak nedělali reklamu nejmenované firmě Ondrášovce.

Poté co jsme se usadili na určených místech (jako vždy úplně vzadu) následovalo seznámení s pravidly a průběhem soutěže, které jsme kvůli otevřenému oknu z převážné části neslyšeli.
Nejvíce zabrat nám asi dala úloha číslo 15, ve které figurovalo číslo 225 - to nás od té doby všude pronásleduje (např. délka pobřeží Libanonu v km). Ovšem skupinka před námi nám předvedla, že hrát lze i jiným způsobem - generováním náhodných čísel. Avšak soudě podle jejich umístění, tato taktika nepatřila mezi nejúspěšnější.

Naše znalosti matematiky nebyly prověřeny pouze v řešení náročných úloh, ale také při jejich odevzdávání. Každá úloha se totiž měla zanést ke kontrole jednomu z šesti opravovatelů s číslem odpovídajícím zbytku po dělení čísla úlohy šestkou.
Posledních 15 minut soutěže byla výsledková listina skrytá, což pro nás ovšem neznamenalo žádný rozdíl. Čas do vyhlášení výsledků vyplnil program, jehož zlatým hřebem bylo promítání dobrodružného filmu Studuj matfyz!

I když jsme nakonec neskončili mezi úplně nejlepšími, soutěž jsme si užili a odešli jsme z ní obohaceni přinejmenším o krásné společné vzpomínky.

6a: Jan Fiksa, Jordan Moravenov, Michal Moulík, Prokop Šilhavý, Ján Faryad


SENIOŘI (septimy-oktávy) - MFF UK Ke Karlovu
Veškerý doprovodný program Seniorů na Náboji byly různé druhy reklamy na matfyz. Jediná, která na nás doopravdy zapůsobila, bylo jídlo zdarma.

Skončili jsme na dvanáctém místě v Praze, ale to jenom kvůli tomu, že jsme jeden z příkladů řešili asi hodinu pomocí metod, které jsme ani neuměli, když stačilo udělat obyčejnou soustavu rovnic. Martin Španěl, 7a


Pro úplnost: Junioři byli 18. mezi 63 družstvy z celé republiky,
Senioři dokonce 14. mezi 85 družstvy z celé ČR.