SEMINÁŘ ZSV NA SOUDU

Téma: 

Na 20. dubna 2011 nás pí. prof. V. Pabištová objednala k Městskému soudu ve Spálené ulici v Praze. Samozřejmě na návštěvu. Byli jsme se podívat u tří odvolacích řízení a jedné žádosti o vydání pachatele do ciziny. - Přes vážnost instituce jsme se i zasmáli; samozřejmě tak, aby nás nevyvedli. Ono třeba 52.000,- Kč je něco jiného, než když ta pětka vypadne. Přečtěte si.

V první věci šlo o vydání drogového dealera do Německa, kde má být souzen. Obviněný se nám všem zdál velice dobře naladěn na to, že má být odsouzen. Celou dobu se usmíval a vůbec byl hodně veselý. Soud rozhodl bez delších průtahů o jeho vydání.

Ve druhé věci se paní hodinářka, která se stala obětí vloupání, odvolávala proti částce, kterou jí soud přiznal jako škodu. Ukázalo se, že zřejmě došlo k administrativní chybě, kdy zapisovatelka vynechala v částce 52.000,- Kč číslici 5 na začátku, a paní hodinářce tak byla přiznána pouze škoda ve výši 2.000,- Kč. Soud tuto chybu uznal a zjednal nápravu.

Třetí věc byla odročena, protože nebyla dodržena potřebná lhůta pro seznámení se se spisem. Jednalo se o výživné na dítě. Více jsme se k tomuto případu nedozvěděli.

Menší skupinka studentů se rozhodla ještě zůstat odpoledne na projednávání další věci. Tato kauza byla asi nejzajímavější, jednalo se totiž o zpronevěru 800.000,- Kč v armádním bytovém fondu. Navzdory obavám soudců se dostavili všichni účastníci, a tak bylo možné rozhodnout. Soud rozhodl ve prospěch žalobce, tedy státního zástupce, a obžalovaná byla odsouzena. Docela nás překvapilo, že si pan soudce v této kauze dovolil poměrně vtipně glosovat situaci.

Návštěva soudu pro nás byla zajímavou zkušeností. Žádné divadelní představení pro AG, ale skutečný rozsudek jménem republiky. Pevně věříme, že se nikdy na stranu obžalovaných neposadíme. A doporučujeme všem, aby se alespoň jednou jako diváci takového řízení zúčastnili.

Za celý seminář: Marian Boubel, VIII. B