O Veltrusích 14.5.2011

Z Kobylis do Holešovic 73 km?
Inu - když se jede přes Veltrusy, tak ano ...

Tradiční jarní cyklovýlet ukázal, že i na sever od Prahy je hezká krajina s řadou zajímavostí. Sestavu pelotonu tvořily tentokrát převážně dámy, nejmladší dokonce z primy. Osvědčily 100% statečnost, když se odpoledne z Kralup nevrátily vlakem, ale dojely až do Prahy jako jeden muž.

Celý den plynul v pohodě a beze spěchu, žádné karamboly (jedna skorosrážka o vlas) a dokonce ani závady (kromě asi 55 spadlých řetězů). Jak sliboval zvací dopisek, jelo se až překvapivě často lesem (se spoustou konvalinek), nad poli koncertovali skřivánci (jako obvykle neviditelní) a výhledy do široké krajiny se od rána stále prodlužovaly (Bezděz - 40 km). Z dopoledne stojí za zvláštní zmínku Kopeč - nenápadný, ale neobyčejně malebný pahrbek s rezervací skalní stepi.

Ze zpáteční cesty podél Vltavy budou určitě všichni dlouho vzpomínat na adrenalinovou stezku od Libčic k Řeži - občas i vysoko nad vodou, půl metru široká cestička a zleva škrábavé křoví. Opravdu chvála Pánu, že se nikdo nezřítil do řeky!

A ještě trasa: Kobylisy - bývalá kobyliská střelnice - Ládví (památka na druhohorní moře) - hvězdárna Ďáblice - Zdiby - Panenské Břežany - Odolena voda - Kopeč - Dřínovský vrch (oběd u náhorní zavlažovací nádrže) - Veltrusy (slepé rameno Vltavy, areál se zámkem a s pavilony) - Nelahozeves - Kralupy - Chvatěruby (nedokončený zámek) - podél Vltavy - Trója - Holešovice.
Zdeněk Lauschmann
(všechny fotky na http://beta.arcig.cz/~lauschmann/ )

Připomínka prázdninového cykloputování: 15-19/8 Jihozápadní ozvěny (podrobnosti v červnu)