Třída V. B na GANGSTERECH - 12. 2. 2010

Téma: 

Třída V. B na GANGSTERECH - aneb Kdy půjdeme znovu?

Ne, nejeli jsme na Divoký Západ, ani jsme se nešli podívat na Vámi možná očekávaná místa v naší republice - byli jsme v divadle.

Čtvrtek 12. února 2010 byl pro V. B velkým dnem. Vyrazili jsme se odpoutat od pozemských strastí, povznést své zkroušené duše z prázdnoty konzumních radovánek do kulturních výšin, zkrátka a dobře, šli jsme večer do divadla. Vybraným představením byli Gangsteři v městečku, kterážto hra byla hrána v Divadle U Hasičů. Hlavním tahounem měl být televizí i prkny znamenajícími svět protřelý herec David Suchařípa. Nutno říci, že byl výborný.

Ale o co ve hře vlastně šlo? V malém francouzském městečku, které by se dalo jednoduše popsat slovy klidné a nudné, slouží tři muži zákona. Ti si již dávno zvykli na místní stereotyp, na svého jednoho zlodějíčka (až kamaráda), na chytání ryb přímo z okna policejní stanice (pod oknem totiž tekla říčka) a také si vytvořili pevná pouta k místnímu obyvatelstvu, zejména pak k příslušnicím něžného pohlaví. Proto na ně nenadálá zpráva o převelení do většího města zapůsobí jako studená sprcha. Co teď? pomyslí si. Jediným východiskem by bylo, kdyby se v městečku začaly dít zločiny, které by jim zajistily důvod k setrvání. Ale co s tím...?

Představení mělo velice slušnou diváckou kulisu, která byla (často i k našemu velkému pobavení) vděčná každému žertu. Samotní herci z toho byli několikrát tak vykolejení, že museli dokazovat své umění improvizovat (taktéž k našemu pobavení). Vše se odehrávalo velice svižně, přesně v duchu komedie, a bez vulgarit. Herci dělali narážky úplně na vše, Hamletem či Othellem počínaje, českou politikou konče. Sečteno a podtrženo, hra to byla skvělá a ze sálu jsme odcházeli plni dojmů. Nezbývá, než se tázat: kdy půjdeme znovu?


Za V. B Filip Pelant