Zpráva z Kapitána Foxe

2-3/6/2007 : Kapitán Fox - víkend s legendou
Tradičních akcí už máme na AG během roku několik a možná k nim přibude ještě také víkend s legendou. Ten letošní (zkušební) se totiž přes nepřejné počasí vydařil znamenitě. Vlastně jde o etapovou táborovou hru, z níž se za 2 dny dá stihnout jen část - z Kapitána Foxe to bylo 6 úseků (mj. 2 vodní, 2 noční). Cenná byla ručně kreslená mapa Adirondackých hor.

Účast 15 hrajících byla tak akorát, i s pomocníky (díky!) a přechodnými hosty bylo 25 tváří. Pěkné tábořiště pod Vlčí roklí u Kamenného Přívozu někteří znali z předloňské Čtyřiadvacítky. Hezké pamětní lístky vyrobili Standa, Martin a Fanda ze 2.B - také díky!
Děj hry vychází ze skutečných událostí kolem anglicko-francouzských válek v Severní Americe (mezi lety 1697-1762 byly čtyři). Naše víkendová verze začala klasickou Rozstříhanou zprávou (uvedení do situace), další úseky měly názvy Olověná hranice (1749), Strastiplná cesta George Washingtona do Virgínie (1753), Jezerní duch (1752), Osvobozování zajatců (1755) a v neděli dopoledne pak Pohřeb kapitána Foxe (1769). Popis by zabral příliš místa, dost je vidět z fotek - třeba jak G.Washington tonul v řece Allegheny (= potápění na čas v mrazivém lesním rybníčku), či jak kapitán Fox prosvítil ohněm obávanou Zátoku duchů v Champlainově jezeře (= plavidlo se svíčkou, opět lesní rybníček - v noci, navíc pod nepřátelskou palbou). Nejpracnější byl onen pohřeb (= vyrobit hrob, rakev, tělo, kříž s nápisem HENRY FOX 1700-1769 , vše ve zmenšení 1:2 , do limitu 2,5 hod).
Celkově vyhrála družina ze Sokola Zlíchov (ale až posledním úsekem), druzí byli pánové z primy B a třetí obě zbývající družiny (pánové ze sekundy B a dámy ze 3 tříd), ale o výsledky a o odměny zase tolik nešlo. Zajímavé bylo přenést se na čas do jiné skutečnosti a prožít na vlastní kůži děje dávno minulé. (Počítač je akčnější, ale všechno je to jen jako.)
Takže možná za rok na shledanou - třeba s Ulukitkanem v horách u Ochotského moře.
Zdeněk Lauschmann