Zpráva z cyklovýletu Přerovská hůra

Přerovská hůra 31. 3. 2007

Účast 29 cyklistů na srazu u metra Černý Most prokázala věrohodnost předchozí ankety na Občasné nástěnce (přes 20 čárek = zájemců o cyklovyjížďku). A účastníci snad doopravdy nebyli zklamáni ve svých očekáváních - ovšem až na některé maličkosti.

Trasa byla šitá na převládající západní vítr, a ono zrovna muselo foukat od východu, což je v Čechách dosti vzácné. Ale všichni se s tím protivětrem poprali statečně, za symbolické podpory protivětrových mňaminek. Místo oběda bylo přesunuto z Přerovské hůry na Vršek u Vestce, přímo do zříceniny kaple obestřené pověstmi. Vyštrachat se nahoru s koly dalo fušku, ale adrenalinový sešup dolů stál za to, nemluvě o krásných výhledech z tohoto romantického pahorku.

Už předtím zaujaly Vyšehořovice s několika starobylými památkami, i Mochov s gotickým kostelem na návrší, a později v Přerově renesanční vodní zámek. V Klánovickém lese se chystali k boji červení a černí mravenci, zpestření přinesla hříčka Na pukavce (delší hru Rozvátá moudrost si necháme na Krušnohorský maratón 14/4). Při skoku přes studnu v zaniklé vsi Žák chytali skokani v letu žížalku (bude viset na Občasné nástěnce u fotek). Parádní sjezd v Kozolupech byl bohužel poznamenán pádem, naštěstí bez vážnějších následků. Událo se toho víc, něco zachytily fotografie.

Po 42 km odjela většina výpravy vlakem z Čelákovic do Prahy, ale 8 nenasytných cyklistů si cestu domů prodloužilo ještě o 16 km až na Černý Most - velmi příjemně, protože s větrem v zádech - tentokrát se to opravdu hodilo.

Možná leckdo uvažuje o chystaném čtyřdenním cykloputování po Frýdlantsku - tak na shledanou tam, anebo při některé jiné akci!

Zdeněk Lauschmann