Zpráva z Blaníku 28. 10. 2007

Na Velkém Blaníku se po celý rok potkává mnoho lidí různých zájmů a různého věku. Známá rozhledna ve tvaru husitské hlásky nabízí překrásné výhledy do malebné okolní krajiny, na podzim navíc kouzelně zbarvené. I letos jsme si na tomto památném místě spolu s dalšími příchozími připomněli výročí vzniku naší republiky, setkání organizovala Sokolská župa Blanická. Zhruba stohlavé shromáždění krátce po 13.hodině zazpívalo státní hymnu a vyslechlo různé pozdravy. A v tomto zástupu bylo i 13 postav (+1 pes) z okruhu AG a přátelé.

Na sraz pěšáků dorazili kromě předem přihlášených ještě 2 pánové navíc. Jindy by to samozřejmě nevadilo, ale tentokrát stálo 7 osob + pes kolem jednoho osobního auta. Řešení se našlo a všem nepochybně utkví ve světlé vzpomínce. Na tomto místě nebudiž popsáno, nýbrž ať zůstane u ústního předávání ...

Druhý houfek tvořili cyklisté. Jeli z Olbramovic přes Votice, Jankov a Louňovice a cesta podzimní krajinou za slunečného dne předčila malebností všechna očekávání. Zdánlivě kýčovité akordy barev, které jsou vidět na některých fotkách, vypadaly skutečně tak, jen byly ještě ostřejší. Zvláštní zážitek poskytly obří sekvoje v parku u zámečku v Ratměřicích. Cyklistickou idylku porušil jen poslední půlkilometr terénu k vrcholu Blaníka, což byla s kolem skutečná rasovina, ale i to patří k věci a bude nač vzpomínat. Odpolední návrat přinesl další krásná zákoutí i daleké výhledy, vypocený stoupák do Pozova následně umožnil mnohakilometrový sjezd vlastně až do cíle - nádraží v Benešově.

I letos se osmadvacátý říjen na Blaníku podařil, jen se neví, jak tam pojedeme příště - že by třeba na koloběžkách?

Zdeněk Lauschmann

Poslední akce roku 2007:
7/12 Adventní Zpívání na schodech AG (v 10 hodin)
15/12 a 16/12 VYZVĚDAČI (tradiční hra na Starém Městě Pražském)