Krušnohorský maratón 14. 4. 2007 - zápis

Tradiční jarní pěší akce i letos přilákala početnou skupinu pěšáků - celkem 35 osob. Počasí bylo ideální, krajina Berounska malebná. Šlo tedy vlastně jen o překonání značné vzdálenosti v místy náročném terénu, a to vše v poměrně veliké skupině a za nedlouhý čas vymezený dopravními spoji. Přes různé napínavé okamžiky se nakonec vše zvládlo a třetí ročník jarního maratónu dopadl výborně.

Nejrychlejší byla ranní etapa Beroun - Zdice (15 osob, cca 13,5 km). Ztracená zelená značka způsobila zacházku do lomu, který byl ale parádní a jinak bychom o něj přišli; tak byla časová ztráta aspoň trochu vyvážena. Svěží ráno s dlouhými stíny bylo opravdu krásné.

Půlmaratonci (22 osob) počkali ve Zdicích u kostela a pak už celá výprava vyrazila na silně zvlněnou denní trasu - přes Vraní skálu (536 m)a Velíz (595 m) na Krušnou horu (609 m n.m.) a do Hudlic (21 km). Oběd byl výjimečně bez ohně, zato jsme viděli zevnitř starobylý kostel na Velízu (zal.1003). Krušná hora poskytla výhledy i krátký odpočinek a hříčku při čekání na oddělenou skupinku. Následující zrychlený přesun skončil šťastně - bus přijel až za minutu po příchodu posledního.

Závěr trasy doznal změny; Nižbor by byl příliš uspěchaný, a tak jsme si dosyta užili i podvečerní dlouhé stíny cestou do Berouna (17 osob; 10,5 km). Rozhledna na Dědu nezůstala opominuta a ještě i nad Berounem někteří s chutí lezli po stromech, jako by těch 45 km nebylo dost.
(Mnohým to ovšem docela stačilo a prospali i část neděle, že?)

Tak na shledanou někdy příště, nejblíže po Frýdlantsku na kolech je víkend s legendou: Kapitán Fox 2-3/6.

Zdeněk Lauschmann