Co přinesla astronomie lidstvu

Téma: 

Dne 19.10.2021 se obě dvě kvarty účastnily přednášky Mgr. Michala Bursy z Astronomického ústavu AV ČR na téma "Co přinesla astronomie lidstvu". Přednáška trvala 45 minut a byla informačně velice přínosná.

Jak už napovídá téma přednášky, pan Bursa mluvil o tom, jak se astronomie promítá do běžného života a které vynálezy astronomů nám v dnešní době běžně usnadňují život. Tak například takový chytrý mobil: zařízení, které každý z nás má a denně používá k různým účelům, ať už je to telefonování, focení nebo psaní tohoto textu. Koho by ale napadlo, že CCD články (elektronická součástka využívána na zaznamenání obrazové informace, funguje na principu fotoefektu), které se nacházejí ve foťáku našich smartphonů, byly vynalezeny právě pro účely drahých astronomických dalekohledů a fotoaparátů?

Nebo například taková magnetická rezonance. Spoustu z nás už takové vyšetření někdy podstoupilo. (Zařízení, které snímá vnitřek lidského těla. Funguje na principu nukleární magnetické rezonance, která se zakládá na skutečnosti, že protony a neutrony mají vlastní moment hybnosti, takzvané spin. Konáním spinu vytvářejí proměnné magnetické pole, které magnetická rezonance měří a zpracovává.). Stejná technologie poskládání snímku byla přitom použita i na pořízení známého snímek černé díry.

A samozřejmě taky gps, která (troufám se říct že to všichni víme) funguje pomocí satelitů na naší oběžné dráze. Toto všechno a mnohem víc bylo obsahem této zajímavé přednášky.

Na závěr jsme si řekli, proč bychom se měli rozhodnout pro budoucí studium astronomie a kde všude je využitelné. Škála využití tohoto oboru nás všechny celkem zaskočila.

Doufáme, že v budoucnu se budeme moc účastnit více takovýchto přednášek.

Františka Ostravická, 4. B

Galerie: 
Obrázek k článku Co přinesla astronomie lidstvu
Obrázek k článku Co přinesla astronomie lidstvu
Obrázek k článku Co přinesla astronomie lidstvu