Články z roku all

Obrázek k článku Velikonoční přání

Proč hledáte živého mezi mrtvými? Není zde, byl vzkříšen!
Požehnané a pokojné Velikonoce přeje Arcibiskupské gymnázium.

Obrázek k článku Koordinátor/ka sbírky na opravu Arcibiskupského gymnázia v Praze

Hledáme komunikativní osobnost, která nám pomůže s aktivitami na získání části financí na opravu Arcibiskupského gymnázia v Praze.

Obrázek k článku Úřední hodiny školní kanceláře 27. 3. - 28. 3. 2024

Po dobu ředitelského volna a velikonočních prázdnin není v provozu recepce školy a úřední hodiny školní kanceláře jsou stanoveny na dobu od 9h do13h.

Obrázek k článku Maturitní zkoušky - jaro 2024

Maturitní písemné práce budou probíhat od 2. do 5. dubna, didaktické testy od 2. do 6. května, obhajoby maturitních prací a ústní zkoušky od 16. do 23. května.

Vzorovou přihlášku najdete

Obrázek k článku (Ne)lyžák sekundy A, B a C

Čekání na lyžařský kurz měly letošní sekundy napínavější než jindy. Téměř do posledního dne se totiž nevědělo, nasněží-li, a budeme-li si tedy brát lyže nebo ne.

Obrázek k článku KAFKAesque

5.A si v DOXu vyzkoušela, jaké to Jít s kůží na trh. Nechte se vytrhnout ze světa hlasitého a srozumitelného a vplujte do světa snů, nočních můr, radosti i bolesti, naděje i beznaděje. Svět, ve kterém lidská měřítka nejsou k ničemu, kde se lidé smějí vlastním očím, kde se sochy snaží dostat pryč ze světa smrtelných a kde obrazy skrývají tisíce příběhů. To je svět výstavy KAFKAesque, inspirované dílem Franze Kafky.

Obrázek k článku Agora 2024 za dveřmi- program, přihlašování, anotace přednášek

V pondělí 25. a v úterý 26. března proběhne na AG již dvanáctý ročník přednáškového pásma Agora, které je primárně určeno studentům vyššího gymnázia, dveře našich přednáškových místností jsou ale otevřené i pro všechny profesory, absolventy, rodiče a zájemce z řad veřejnosti. V článku najdete odkaz na anotace přenášek i na přihlašování.

Obrázek k článku Jaro v kraťasech: AG – čtvrtek 21. 3. 2024

Slunečné a celkem nemrazivé ráno prvního jarního dne připomnělo celkem 84 lidičkám z AG, že dnes se jde do školy v kraťasech.

Obrázek k článku  Jaro 2024 v kraťasech

Tradiční jarní happening, čtvrtek 21. 3. 8,05-8,13

Obrázek k článku Terezín

Ve středu, 13. března nás pan profesor Soukup v rámci dějepisu vzal na výlet do malé pevnosti Terezín.

Obrázek k článku O akci Les a trochu nebes – Louny 2.-3. 3. 2024

*Přepis palubního deníku, 2. a 3. březen 2024*
Procházkový dvoudenní výlet do Loun. Družina cca 20 studentů vedená učitelem, základna na místní faře. Následuje výčet operací, slohový postup vyprávěcí:

Obrázek k článku KMD - Dům Bernardy Alby v Divadle na Vinohradech

Dne 12. 3. 2024 jsme se s Klubem mladého diváka vydali do Divadla na Vinohradech na představení Dům Bernardy Alby, zpracovaného podle slavné stejnojmenné knihy spisovatele Federica García Lorcy.

Obrázek k článku AGentivity 2023

Název projektu využívá zkratky AG (Arcibiskupské gymnázium) a vychází ze spojení slov Agent a Aktivita.

Obrázek k článku Buližníková tombola nad zapomenutou vrbou 17. 2. 2024

Ráno jsme se téměř všichni (až na jednoho opozdilce, který musel jet dalším vlakem) sešli na Masarykově nádraží před vlakem, který nás podle plánu zavezl do Roztok.

Obrázek k článku 3.A na Inveniu

V pondělí 29. 1. 2024 jsme se se 3.A společně vydali na třídenní třídní program Invenio v Kunraticích, který byl zaměřen především na komunikaci v naší třídě a sebepoznání.

Obrázek k článku Maria Rast 4. 8. – 13. 8. 2024

Jsi mladý muž mezi 14 a 20 lety? Chceš zažít nějaké dobrodružství v rakouských Alpách se svými vrstevníky? Tak právě tahle akce je pro tebe!

Obrázek k článku Krajem sv. Donáta – so 23. 3. 2024

Časně jarní 43. kantorský výlet – z Úval ke Škvorci.
Milí spoluvyučující a přátelé, naše kantorské výlety bývají pohodové za každého počasí...

Obrázek k článku Lyžák kvint 2024

Ve středu 21. 2. se v pozdních večerních hodinách obě kvinty v doprovodu paní profesorky Chloupkové a dalších tří instruktorů vypravily na lyžařský zájezd do Rakouska.

Obrázek k článku Profesorka Martina Peterková na Erasmu v Amsterdamu

Martina Peterková, která na AG učí češtinu a výtvarnou výchovu, strávila týden na Erasmu v Amsterdamu.

Obrázek k článku Zápis z jednání Školské rady AG

Datum konání: 25.1.2024

Obrázek k článku KMD - Konec rudého člověka v Dlouhé

Název představení mnoho studentů odradil, ale musím říct, že se jednalo o jedno z nejlepších představení, které jsem za éru Klubu mladého diváka viděla.

Obrázek k článku Volby do Školské rady Arcibiskupského gymnázia 2024

Řádné volby do školské rady proběhnou ve středu 10. dubna 2024 od 8.00 do 22.00 hodin. Forma hlasování bude elektronická prostřednictvím školního systému bakaláři.

Obrázek k článku KMD – Ze života hmyzu

Alegorická hra bratří Čapků v Žižkovském divadle Járy Cimrmana

Obrázek k článku Přijímačky z matematiky nanečisto 26. 3. 2024

V úterý 26. března 2024 se uskuteční přijímací zkouška z matematiky nanečisto, která bude otevřená i zájemcům z řad veřejnosti.

Obrázek k článku Fotky a videa z Maturitního plesu 2024

Prohlédněte si album fotografií, videa z předtančení oktáv i prim, z půlnočního představení i video z průběhu večera, abyste si připomněli příjemnou atmosféru Maturitního plesu letošních oktáv.

Obrázek k článku Komm nach Tschechien, komm nach Prag, komm ans AG! Jeď do České republiky, jeď do Prahy, jeď na AG!

Warum der beste Start als Lehrer ein Auslandspraktikum ist...
Proč je nejlepším začátkem učitelské kariéry stáž v zahraničí...

Obrázek k článku 2.B na Rozcvičce s AI

Výstava READ s umělou inteligencí přinesla mnoho inspirace. 2.B se nejen osvěžila u zajímavých exponátů, ale také se naučila zadávat AI správné „promty“.

Obrázek k článku Les + trochu nebes, 2. - 3. 3. 2024 Louny

Tradiční lehce duchovní víkend, letos v Lounech. Něco pro tělo, něco pro duši, aneb trochu do těla, trochu přes duši...

Obrázek k článku Obvodní kola Konverzační soutěže v německém jazyce

Během února proběhla obvodní kola Konverzační soutěže v německém jazyce, při nichž naši školu velmi skvěle reprezentovali všichni postupující z kola školního.

Obrázek k článku Talent AG

Nenechávejte si svůj hudební talent jen pro sebe a pojďte se o něj podělit s ostatními! Přijďte si zahrát nebo zazpívat ve středu 24. dubna 2024 od 14:30 do auly AG.

Obrázek k článku 7.B na vlnách Českého rozhlasu

V pátek 16. února jsme se s paní profesorkou Ochodkovou vydali do budovy Českého rozhlasu odhalit taje rádiového vysílání, seznámit se s prací novinářů a techniků, dozvědět se více o historii českého rozhlasového vysílání a zároveň si na vlastní kůži vyzkoušet, jak to v rádiu vlastně funguje.

Obrázek k článku Sexta B na kurzu první pomoci

Dne 15. února jsme se vydali s paní profesorkou Dvořákovou na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Tam jsme absolvovali čtyřhodinový kurz první pomoci.

Obrázek k článku Naše poslední Fyziklání

Fyzika bývá stereotypně označována jako nejméně oblíbený předmět žáků a studentů středních škol. Možná si o ní něco podobného myslíte i Vy. V takovém případě jste určitě nebyli 16. ledna v hale číslo 1 na výstavišti v pražských Letňanech, protože tam by se Váš názor velmi rychle změnil.

Obrázek k článku Tož ideme na exercicie, děcka

Ahoj všeci, zdraví vás oktáva A, kerá sa 25. ledna vrátila ze štyřdenňí duchovnej obnovy. Dyž sa podíváte na fotky, zjistíte, že zme sa mohli těšit z požehnaného množství sněha. Jeli zme sa totiž duchovně obnovovat do Příchovic, keré sú kúsek od Harrachova.

Obrázek k článku Svátek palačinek La Chandeleur

Srdečně vás zveme na tradiční palačinkový svátek La Chandeleur, který oslavíme ve středu 21. února ve třetím patře. Přijďte si poslechnout písničku a sníst palačinku:-)

Obrázek k článku Sága 2.0

Milí spolužáci, vážení rodiče, rádi bychom vás pozvali na společný duchovní výjezd jménem SÁGA (spirituální AG akce), který již jednou úspěšně proběhl v listopadu 2023.

Obrázek k článku Přihlašování do seminářů 2024/2025

Počty povinně volitelných seminářů v jednotlivých ročnících jsou následující: kvinta a sexta: 1 seminář ze základní nabídky, septima: 3 semináře, z toho nejvýše 1 z kategorie rozšiřujících; oktáva: 5 seminářů, z toho nejvýše 1 z kategorie rozšiřujících

Obrázek k článku Buližníková tombola nad Zapomenutou vrbou

Malý zimní výlet s tombolou patří k nejstarším tradičním akcím na AG – koná se od r. 1998.

Obrázek k článku Pozvánka na celoškolní mši

Zveme vás na celoškolní mši na zahájení doby postní 14. února 2024 ve 12 hodin do auly školy. Při ní může každý přijmout popelec.

kaplani Marián a Kliment

Obrázek k článku Studium v zahraničí - Matěj Kincl, USA

Matěj Kincl studoval rok v USA. V rozhovoru mluví o tom, jak se (ne)ucházet o stipendium, na co se lze při studiu v USA těšit, a které české zvyky nechat doma.

Obrázek k článku Anotace seminářů pro školní rok 2024/2025

Pro školní rok 2024/2025 je v nabídce 55 seminářů.

Obrázek k článku Klimatický program tercie B

Dne 30. ledna jsme absolvovali klimatický program s paní profesorkou Chloupkovou. Prvně jsme se ve skupinkách vydali do pražských ulic.

Obrázek k článku KMD - Ženitba netradičně, ale vtipně v Divadle Kolowrat

Ve čtvrtek 18. ledna jsme s Klubem mladého diváka navštívili představení Ženitba v Divadle Kolowrat. Jedná se o vztahovou komedii od Nikolaje Vasiljeviče Gogola. V divadle byla hra ztvárněna velmi moderně a to tak, že jsem si vůbec nedokázal představit, jak může hra vypadat v originále.

Obrázek k článku Úspěšná Tříkrálová sbírka 2024

Také letos v lednu se dobrovolníci z řad studentů a studentek Arcibiskupského gymnázia aktivně zapojili do tradiční Tříkrálové sbírky a vykoledovali rekordních 71 205 Kč. 

Obrázek k článku Úřední hodiny školní kanceláře ve dnech 2. 2. a 5. - 9. 2. 2024

 V době pololetních prázdnin (pátek 2. února) jsou úřední hodiny školní kanceláře od 9 do 14 hodin. V týdnu od 5. do 9. února bude kancelář školy otevřena denně od 9 do 12 hodin. 

Obrázek k článku Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2024/25

Vážení rodiče, milí uchazeči o studium na Arcibiskupském gymnáziu, zveřejnili jsme kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2024/25, věnujte prosím pozornost i přílohám článku (Zájmové aktivity; Prohlášení uchazeče). V letošním roce se přihlášky ke studiu přijímají pouze do 20. února 2024.

Obrázek k článku Světlo pro Ukrajinu, aneb AG nadále pomáhá

Připojujeme se k neziskové organizaci Pomáháme Ukrajině. Do vestibulu školy jsme umístili box určený pro sběr vosku, ze kterého dobrovolníci vyrábějí tzv. zákopové svíčky. Nosit můžete zbytky svíček, parafín, vosk ze starých svíček. Nevhodné jsou mazlavé hřbitovní olejové svíčky. Sbírka probíhá až do odvolání.

Obrázek k článku Výsledky obvodního kola Konverzační soutěže v NJ, kategorie ZŠ /VG I

30. ledna 2024 se konalo obvodní kolo Konverzační soutěže v německém jazyce, kategorie ZŠ /VG I.

Obrázek k článku Zimní výjezd Lipská kniha 27. 1. 2024

Výprava na Lipskou horu v Českém středohoří s cílem uložení nové vrcholové knihy

Obrázek k článku 2. B v Anežském klášteře

Dne 5. 12. jsme s naší třídou 2. B v doprovodu pana profesora Faktora šli na procházku po Starém Městě a výlet jsme zakončili nádhernou prohlídkou v Anežském klášteře.

Obrázek k článku KMD – Pro milovníky swingu a dobové atmosféry

S Klubem mladého diváka jsme v úterý 16. ledna vyrazili do Divadla ABC na hudební komedii pod názvem Zítra swing bude zníti všude.

Obrázek k článku Vánoční koncert na AG

Ve středu 10. ledna 2024 se v aule školy konal studentský vánoční koncert. Rodiče, prarodiče, sourozenci a spolužáci účinkujících naplnili školní aulu téměř k prasknutí a během koncertu vytvořili krásnou atmosféru.

Obrázek k článku Školní kolo Konverzační soutěže v němčině je úspěšně za námi!

Jako každý rok jsme i letos ve škole pořádali školní kolo Konverzační soutěže v němčině, které proběhlo 10. a 17. ledna, a jehož se ve třech kategoriích zúčastnili žákyně a žáci prim až septim.

Obrázek k článku Lipská kniha 27. 1. 2024

Do Českého středohoří se zvláštním posláním...

Obrázek k článku 3. A a část sextánů a kvintánů v Drážďanech a na zámku Moritzburg

Ve čtvrtek 21. 12. jsme se ještě společně s několika sextány a čtyřmi odvážnými kvintány sešli v 7:15 na Hlavním nádraží a konečně se vydali na dlouhou cestu autobusem směr Moritzburg a Drážďany.

Obrázek k článku Chystá se Zimní výjezd

Sobota 27. 1. 2024, buď na BĚŽKY, nebo PĚŠKY. Čertova hrbatina na běžkách, anebo pěší Lipská hora se zvláštním posláním.

Obrázek k článku Latinská olympiáda – Certamen Latinum

Také v letošním roce se uskuteční latinská olympiáda – Certamen Latinum. Soutěž proběhne v pondělí 12. 2. od 8:15 do 9:55 v učebně 109.

Obrázek k článku Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby již zítra

Srdečně Vás zveme na Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby v podání současných a bývalých studentů a profesorů Arcibiskupského gymnázia, která se koná dne 12. ledna 2023 v 19:00 v bazilice sv. Ludmily na Náměstí Míru.

Obrázek k článku Maturitní ples je za rohem!

Již za pět dní 16. ledna v 19:00 se v Lucerně uskuteční maturitní ples oktáv, na který Vás srdečně zveme! Neváhejte a kupte si lístky ve třídě 205 u Filipa Koběrského nebo 206 u Michala Živného.

Obrázek k článku Zrychlení internetu

Dnes jsme vyměnili technologii na internetovém připojení školy a zrychlili naši konektivitu na vyhrazených 150 Mb/s.

Obrázek k článku Krabice od bot

I letos jsme se ve 3.A rozhodli, že vytvoříme dárky do projektu Krabice od bot, který naše dárky předá dětem v dětských domovech nebo ve finančně slabších rodinách. 

Obrázek k článku Koncert studentů AG  - 10. ledna 2024

Srdečně vás zveme na studentský vánoční koncert, který se bude konat ve středu 10. ledna 2024 od 19:00 v aule školy.

Obrázek k článku Den otevřených dveří, dobročinný jarmark a koncert  - 10. ledna 2024

Srdečně vás zveme ve středu 10. ledna 2024 do budovy našeho gymnázia na Den otevřených dveří určený především zájemcům o studium na AG a jejich rodičům. Zároveň proběhne také dobročinný Jarmark a poté koncert studentů AG.

Obrázek k článku Vzpomínka na Kláru Holcovou

S těžkým srdcem bychom s vámi chtěli sdílet vzpomínku na absolventku našeho gymnázia, naši kamarádku, Kláru Holcovou. Stala se obětí útoku na FF UK, kde studovala bohemistiku a archivnictví. Vzpomínat na ni bude nespočet lidí, ale v tuto chvíli jsme v myšlenkách a modlitbách nejvíce s její rodinou.

Obrázek k článku Mše Za oběti zla

V reakci na masovou vraždu v budově pražské Filosofické fakulty se v sobotu 23. prosince od 11. 00 uskuteční v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha mše sv. Za oběti zla.

Obrázek k článku Úřední hodiny školní kanceláře v období od 23. 12. 2023 - 2. 1. 2024

V době vánočních prázdnin jsou úřední hodiny školní kanceláře stanoveny na 2. 1. 2024 od 9h do 13h.

Obrázek k článku Pozvánka na celoškolní tříkrálovou mši

Zveme celé AG na celoškolní tříkrálovou mši 4. ledna 2024 ve 12 hodin do auly. Během ní bude požehnáno ománské kadidlo, které jsme dostali darem. Každý si bude moci domů odnést požehnanou křídu a kadidlo.

Obrázek k článku Vánoční přání

Prožití proměňující a posilující radosti ze setkání s naším narozeným Spasitelem, pokoj, naději, mnoho milosti, zdraví, dobra a úspěchů v roce 2024 Vám ze srdce přejí a v modlitbě vyprošují učitelé Arcibiskupského gymnázia v Praze.

Obrázek k článku KMD – Antigona v netradičním podání

Dne 13. 12. 2023 jsme vyrazili s Klubem mladého diváka do Divadla Komedie na představení ANTIGONA.

Obrázek k článku Svátek mrtvých v 5. B

Tandemová výuka na téma Día de los Muertos.

Obrázek k článku Bleskově z Vyzvědačů 2023 – výsledky SO i NE

26. ročník Vyzvědačů má po sobotě tyto výsledky: Modrá 667, Zelená 636, Žlutá 581; v neděli Zelená 278, Žlutá 237, Modrá 186.

Obrázek k článku Společňáková třešnička na dortu - fotky, merch a pár jiných drobností

Ještě jednou bychom chtěli moc poděkovat všem, kdo dorazili - bez vás by se Společňák nemohl tak skvěle vydařit! Na oplátku posíláme fotky z celého večera, videa předtančení obou tříd i půlnočního překvapení, tak určitě mrkněte.

Obrázek k článku Výroční zpráva 2022/2023

Výroční zpráva našeho gymnázia za školní rok 2022/2023.

Obrázek k článku Přípravné kurzy v prosinci

Přípravné kurzy z českého jazyka pokračují až do 19. prosince včetně, přípravné kurzy z matematiky se 12. a 19. prosince nekonají.

Obrázek k článku Maraton psaní dopisů - 11. prosince 2023

Na naší škole se v pondělí 11. prosince již počtvrté uskuteční Maraton psaní dopisů – mezinárodní lidskoprávní akce.

Obrázek k článku Den otevřených dveří a dobročinný Jarmark  - 12. prosince 2023

Srdečně vás zveme v úterý 12. prosince 2023 do budovy našeho gymnázia na Den otevřených dveří určený především zájemcům o studium na AG a jejich rodičům a na dobročinný vánoční Jarmark pořádaný již tradičně studenty našeho gymnázia určený všem rodičům, sourozencům, kamarádům i sympatizantům školy. 

Obrázek k článku Hodina moderní chemie na AG

Ve čtvrtek 30. 11. k nám do školy zavítal lektorský tým z VŠCHT a předvedl našim studentům trošku jinou hodinu chemie. Program absolvovaly tři sekundy a dvě kvinty.

Obrázek k článku Tažení 6.A na Bílou horu

Přišli jsme, viděli jsme, dostali jsme sněhovou koulí do nosu, zvítězili jsme aneb, jak jsme dobývali stavovská vojska.

Obrázek k článku Maturitní ples AG  - 16. ledna 2024

Vážení spolužáci, profesoři, rodiče a přátelé školy, rádi bychom Vás srdečně pozvali na náš maturitní ples, který propukne 16. ledna 2024 v 19:00 v Lucerně.

Obrázek k článku Přednáška Ženy ve středověku - 12. 12. 2023 od 15:30 v učebně 305

V úterý 12. prosince se v rámci dějepisného semináře (učebna 305, 15:30 - 17:05) uskuteční přednáška na téma Ženy ve středověku, na kterou jsou srdečně zváni všichni učitelé a také studenti vyššího gymnázia, kteří v tu dobu nemají výuku.

Obrázek k článku 43. Zpívání na schodech se vydařilo

Díky fotkám a videu si můžete připomenout krásnou atmosféru 43. Zpívání na schodech, které mělo letost opravdu hojnou účast.

Obrázek k článku KMD - Čapek v Divadle MANA byl opravdovým zážitkem

Ve středu 22.11.2023 jsme se s klubem mladého diváka poprvé v tomto školním roce společně vydali za kulturou. V divadle MANA jsme zhlédli představení Čapek o životě a kariéře tohoto literáta.

Obrázek k článku Adventní kalendář Cryptomania - soutěž o ceny

Těšíte se na Vánoce? Zkraťte si čekání při dešifrování adventního kalendáře Cryptomania s literární tématikou. Nejrychlejší a bezchybný luštitel z každé třídy dostane malou odměnu. Výsledky budou vyhlášeny v pátek 22. prosince. Nové úkoly na nový týden! Do 20. prosince sbíráme odpovědi (odkaz na google formulář v článku).

Obrázek k článku Vyzvědači 2023

SO 9/12 starší hráči, NE 10/12 mladší hráči

Obrázek k článku Společenský večer AG 2023

V pátek 24. listopadu se Kulturní dům na Maninách proměnil v Casino AG.

Obrázek k článku 21. Čtyřiadvacítka – s Máminkou – 21. 10. 2023

Krátce po půl jedné jsme v počtu 23 dorazili do Berouna a odtamtud jsme vyšli po zelené...

Obrázek k článku Stávkové dění na Arcibiskupském gymnáziu

Na Arcibiskupském gymnáziu proběhla 27. 11. sice symbolická, ale zato veselá akce na podporu celostátní učitelské stávky.

Obrázek k článku 3.A V GOETHE-INSTITUTU

8. listopadu jsme se s paní profesorkou Aldinovou vydali do Goethe-Institutu, který sídlí v blízkosti Národního divadla.

Obrázek k článku 43. Zpívání na schodech  v pátek 1. prosince 2023 o velké přestávce

Blíží se Zpívání na schodech spojené s tradičním žehnáním školního adventního věnce, prosím proto všechny zpěváky a instrumentalisty, aby se dostavili na středeční a čtvrteční zkoušky dle níže uvedeného rozpisu.

Obrázek k článku Prostorový zážitek moderního umění –‘ Pokoje’

Šestnáctého listopadu jsme měli možnost navštívit jedinečnou výstavu mladých umělců nazvanou "Pokoje".

Obrázek k článku Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a ¾

Kdo by nechtěl vidět svého tatínka v pubertě? My ano. S Klubem mladého diváka a paní profesorkou Peterkovou jsme navštívili výbornou adaptaci knihy anglické spisovatelky...

Obrázek k článku 42. kantorský výlet - barevný podzim i dávné příběhy

Vraní skála - sobota 11. 11. 2023

Obrázek k článku Přednáška a diskuse o Izraelsko-palestinském konfliktu - středa 29. 11. od 14 hodin

Srdečně zveme  všechny učitele a studenty kvint, sext, septim a oktáv na přednášku a diskusi o Izraelsko-palestinském konfliktu, která se uskuteční  ve středu 29. listopadu od dvou hodin v učebně 109. 

Obrázek k článku Stanovisko AG ke stávce

Vážení rodiče a žáci AG, na pondělí 27. listopadu vyhlásily odborové organizace stávku zaměstnanců ve školství.

Obrázek k článku Program Společňáku

Společňák již klepe na dveře, tak se mrkněte, na co se můžete těšit!

Obrázek k článku Úspěšně proběhla AGitace 2023

Tradičně druhou listopadovou středu proběhl již šestý ročník AGitace.

Obrázek k článku YouBejk - první videohra v historii AG

Odpoledne 1. listopadu došlo v učebně 205 k historickému okamžiku - odhalení první akční videohry z prostředí AG.

Obrázek k článku Bílá pastelka

Sbírka na pomoc lidem se zrakovým postižením vynesla letos rekordní částku, a to i díky pomoci našich studentů-dobrovolníků ze sext a septimy A. Dárcům i ochotným dobrovolníkům děkujeme!

Obrázek k článku Týden spolu jako?/Dress Up Week

Pojďte se s námi naladit na Společňák a obléci se podle denního tématu.

Obrázek k článku Začala se psát SÁGA

O proběhlé duchovní obnově by se dalo napsat opravdu mnoho. Nejlépe za sebe ale promluví fotografie a stručný report sepsaný samotnými účastníky na zpáteční cestě, metodou "napiš jednu větu a pošli to dál".

Obrázek k článku Zápis ze schůze Rady rodičů 18. října 2023

Datum: 18. října 2023, 18:00 hodin, místo konání: Knihovna AG

Obrázek k článku Zápis z jednání školské rady 10. 10. 2023

Místo: online konference

Obrázek k článku Duchovní cvičení 8.B

Podzim je vždy plný spěchu a školních povinností, a proto jsme všichni uvítali možnost na pár dní odjet do klidného moravského města Vranov nad Dyjí, kam jsme se v pondělí 9. října vydali na duchovní obnovu.

Obrázek k článku Fascinující svět Einsteinovy gravitace

Celý minulý týden probíhal festival Týden AV ČR, v jehož rámci se všichni septimáni v doprovodu pana profesora Bernarda zúčastnili jedné z přednášek na Matematickém ústavu v Žitné.

Obrázek k článku Třídní schůzky dne 22. listopadu 2023

Vážení rodiče, srdečně vás zveme na třídní schůzky konané k prvnímu čtvrtletí, které proběhnou ve středu 22. listopadu 2023 podle následujícího harmonogramu.

Obrázek k článku Dny geografie

Tento týden probíhají v Praze Dny geografie.

Obrázek k článku Schnupperwoche an der TU-Chemnitz

Poslední týden října roku 2023 jsme (Jakub Špaček, 7.A a Ondřej Lesák, 8.B) strávili v Chemnitz neboli saské Kamenici v rámci programu BIDS-Schnupperwoche.

Obrázek k článku Zpráva o školním projektu třídy 3. B

Letošní školní projekt tercií je kompetence k řešení problémů. Třída 3. B tento projekt realizuje na téma Ochrana klimatu.

Obrázek k článku Pilotní program Stínování

Vážení rodiče, v příštím roce plánujeme otevřít studentům vyššího gymnázia možnost tzv. stínování.

Obrázek k článku Podzimní MaSo neboli MAtematická SOutěž

Ve zkratce jsme jezdili, vyráběli a prodávali maso (díky počítání příkladů jsme mohli kupovat suroviny)...

Obrázek k článku Společenský Casino večer - vstupenky

Letošní Společňák se již blíží a my věříme, že se stejně jako my těšíte na noc plnou vysokých sázek, úžasných karetních triků, velkého hazardu a nesčetných podvodů.

Obrázek k článku Mikiny a jiné arcig oblečení

Nový školní merch - objednávání je možné až do 19. 11. 2023.

Obrázek k článku Náš pobyt v Římě

Když se vybraní žáci ze sedmé A a B vydávali na cestu do Říma, ještě netušili, jaký duchaplný zážitek je čeká.

Obrázek k článku Vraní skála – so 11. 11. 2023

42. kantorský výlet – barevný podzim i dávné příběhy

Obrázek k článku Profesor Hybner v Bavorsku

Přinášíme rozhovor s profesorem Hybnerem o jeho zkušenostech z výjezdu do Straubingu v Bavorsku.

Obrázek k článku Úřední hodiny kanceláře v době podzimních prázdnin

V době podzimních prázdnin (čtvrtek 26. 10. a pátek 27. 10. 2023) není v provozu recepce školy a úřední hodiny školní kanceláře jsou stanoveny od 9h do 13h.

Obrázek k článku Ve 4. A je lidskost jako...

Jeden prostě neví. Domlouváte si pro třídu (v tomto případě 4. A) několik měsíců předem dílnu s Evou Lustigovou o humanistickém odkazu jejího otce Arnošta Lustiga...

Obrázek k článku Austausch Prag - Ebermannstadt 2023/24, Eber in Prag

Ve středu 4. 10. dorazili do Prahy studenti z gymnázia Fränkische Schweiz z Ebermannstadtu do Prahy.

Obrázek k článku Hodina českého jazyka se spisovatelem

Středa 11. 10. se mohla hodně žákům i profesorům zdát jako normální den, ale pro 2.B to normální den nebyl - přišel nás navštívit známý spisovatel Petr Stančík.

Obrázek k článku AGitace 2023

Ve středu 8. 11. od 8:15 začne šestý ročník AGitace. Tato akce si klade za cíl pomoci studentům AG dobře se rozhodnout při výběru vysoké školy či profesní dráhy.

Obrázek k článku Debatování v Opavě

...o nárůstu zakázkové ekonomiky a jejích nevýhodách, o implementaci formy tzv. negativního hlasování a o přínosu výplatních limitů pro profesionální sportovce...

Obrázek k článku  O Lounském sedmihoří 29. 9. 2023

„Netradiční hřebenovka pro otrlé romantiky v otevřené krajině Lounska“

Obrázek k článku Čtyřiadvacítka s Máminkou 21. 10. 2023

21. ročník tradiční akce
Letošní výprava od půlnoci do půlnoci začne i skončí v Berouně...

Obrázek k článku Primy a sekundy na Workshopu AI při SingularityU Czech Summit

V pondělí 2. 10. 2023 navštívilo 20 studentů prim a sekund workshop zaměřený zejména na umělou inteligenci, který se konal v rámci konference SingularityU Czech Summit 2023.

Obrázek k článku Česká lingvistická olympiáda

I letos máte možnost zapojit se do školního kola České lingvistické olympiády, které proběhne na půdě AG dne 22. listopadu 2023 od 14:15. Abyste byli v olympiádě úspěšní, nemusíte být lingvisté, k úspěchu vám pomůže logické myšlení a kreativita.

Obrázek k článku Cesta ke svobodě - zážitková hra

Zveme vás na účast v únikové hře Cesta ke svobodě, kterou při příležitosti Dne církevních škol připravilo Arcibiskupství pražské. Hra je přístupná ze stránek Arcibiskupství pražského.

Obrázek k článku O štole Čertovka, Tisové rokli a mokré výzvě

V sobotu 23. 9. jsme se s panem profesorem Lauschmannem vydali na kratší, ale vydatnou výpravu. Tato akce s neobyčejným názvem Expedička Čertismok se odehrávala mimo značené cesty a pohybovali jsme se v zarostlém terénu.

Obrázek k článku Společenský večer Casino 24. listopadu 2023

Srdečně Vás všechny zveme na letošní Společenský večer AG, který se ponese v duchu vysokých sázek, úžasných karetních triků, velkého hazardu a nesčetných podvodů - tématem letošního Společňáku je totiž CASINO.

Obrázek k článku Bad Münstereifel

Jako každé září se i letos žáci septim a sext společně za doprovodu paní profesorky Ginzelové a tento rok i pana profesora Bernarda vydali do Německa na jazykovou výměnu.

Obrázek k článku Seznam četby k maturitě 2024

Seznam četby k maturitě z českého jazyka a literatury.

Obrázek k článku Newsletter

přihlaste si odběr newsletteru

Obrázek k článku Arcibiskupské gymnázium je nově UCAS centre

Arcibiskupské gymnázium se v letošním roce stalo UCAS centre a pomáhá tak zájemcům z řad studentů AG zjednodušit přihlašovací proces na vysoké školy ve Velké Británii.

Obrázek k článku Ředitelská volna 28. 9. a 2. - 3. 10. 2023

Ve čtvrtek 28. září je státní svátek, na který navazuje v pátek 29. září ředitelské volno. V pondělí 2. a úterý 3. října je z důvodu vzdělávacího výjezdu učitelů také ředitelské volno.

Obrázek k článku Cena Rady rodičů 2023

Po jistě úspěšném začátku školního roku přinášíme zprávu o Ceně Rady rodičů, která proběhla v uplynulém školním roce a byla vyhlášena na závěrečné mši svaté v kostele sv. Ludmily. Doufáme, že bude motivací pro nové aktivity v tomto školním roce.

Obrázek k článku Lounské Sedmihoří, pátek 29. 9. 2023

Přidaná akce pro otrlé romantiky – netradiční „hřebenovka“ v otevřené krajině Lounska

Obrázek k článku Dne 27. září od 14 hod. beseda o středoškolských stipendiích na AG

Srdečně zveme studentky a studenty kvart, kvint, sext i septim na besedu o stipendijních programech pro středoškolské studenty, která proběhne u nás na gymnáziu v učebně 109 již ve středu 27. září od 14 hodin.

Obrázek k článku Přípravné kurzy českého jazyka a matematiky

V úterý 3. října 2023 se přípravné kurzy matematiky a českého jazyka nekonají. Těšíme se na vás příští týden 26. září a potom opět v úterý 10.

Obrázek k článku Úřední hodiny školní kanceláře ve dnech 29. září a  2.a 3. října

Dne 29. 9. 2023 je škola uzavřena. Ve dnech 2. - 3. 10. 2023 je v provozu recepce školy a úřední hodiny školní kanceláře jsou od 9h do 13h. 

 

Obrázek k článku Roční plán 2023/24

Základní přehled školního roku 2023/2024 ve formě přehledného kalendáře.

Obrázek k článku Den církevního školství 20. září

Arcibiskupské gymnázium se ve středu 20. září účastní při příležitosti dne církevního školství mše v katedrále sv. Víta (10:00 - 11:30) a odpoledne bude svoji činnost prezentovat v rámci doprovodného programu v zahradě Arcibiskupského paláce (12:00 - 15:00).

Obrázek k článku Expedička Čertismok, sobota 23. 9. 2023

Milí přátelé čerstvého povětří! K obvyklým podnikům školního podzimu se loni shodou okolností přiřadila mimořádná akce Kamenná expedička. Ta vyzněla znamenitě, a tak je tu pro letošní babí léto opět nabídka kratší výpravy s nutností občasné improvizace.

Obrázek k článku Člověk v tísni – prezentace na AG 13.9. od 14 hodin

Všichni studenti jsou zváni na prezentaci možností dobrovolnického zapojení do doučování s Člověkem v tísni.

Obrázek k článku Studijní programy v zahraničí - volná místa pro studenty VG

Mezinárodní organizace AFS nabízí možnost studovat v příštím pololetí v zahraničí - blíží uzávěrka přihlášek na roční, půlroční i tříměsíční studijní programy s odletem v lednu až březnu 2024.

Obrázek k článku Příprava na biřmování, křest, svaté přijímání

Milé AGčko, chtěl bych vás srdečně pozdravit na začátku nového školního roku. Pomocí videjka vám předkládám možnost chodit na přípravu na biřmování, křest, svaté přijímání či prostě jenom tak si promluvit ve skupině o věcech víry...

Obrázek k článku Spirituální Ag Akce - ve zkratce Sága

Milí spolužáci, rádi bychom vás pozvali na celoškolní duchovní akci. Většině z vás už jsme o ji představovali na konci roku ve třídách. (Za primami ještě brzy dorazíme).

Obrázek k článku Pomocná síla do kuchyně – výdej obědů

Arcibiskupské gymnázium v Praze hledá pracovnici/pracovníka za pozici pomocná síla do kuchyně – výdej obědů

Obrázek k článku Hledáme pracovníka správy budovy

Arcibiskupské gymnázium v Praze hledá zaměstnance na pozici pracovník správy budovy

Obrázek k článku Maturita 2023/2024

V tomto článku najdete informace k maturitě v nadcházejícím školním roce a témata ústních zkoušek.

Obrázek k článku Nové přihlašovací údaje do Bakalářů a změny v omluvenkách

Měníme přihlašování do Bakalářů (webová i mobilní verze). Všem jsme zrušili původní účet, který byl společný pro žáka i jeho rodiče a zavádíme odlišené přihlašovací údaje - zvlášť pro žáka, zvlášť pro každého rodiče.

Obrázek k článku vzdělanostní mix pro váš volný čas - Burza kroužků

V pondělí 4. 9. v 11 hodin na BURZE KROUŽKŮ v aule si MIXni svůj letošní plán.

Obrázek k článku Babické houpáky - sobota 9. 9. 2023

Poprázdninová cyklovyjížďka od Rokytky k Šembeře, se strašilesem a náhodným Jezírkem

Obrázek k článku Kolem Kráľovej hole 2. - 11. 8. 2023

AG v lese – o letním slovenském vandru

Obrázek k článku Naše studentky v celostátním kole SOČ

Linda zkoumala výstupy ze severokorejských médií a Ema se zaměřila na jedovaté plodiny v blízkosti dětských hřišť.

Obrázek k článku SOSEŇ 2023 – výroční výlet primy B

Celá 1. B si tento krásný, ale bohužel krátký výlet doopravdy moc užila.

Obrázek k článku AGademie 2023

V pondělí 26.6. jsme se společně vydali na nezapomenutelnou Cestu kolem světa. Třídy od prim až po kvinty nás provedly čtyřmi světadíly a 11 zeměmi.

Obrázek k článku Pěkné prázdniny

Přejeme všem žákům, rodičům i učitelům pěkné prázdniny!

Obrázek k článku Ludmiliny třešně a rozpínavost vesmíru

Poslední středa školního roku přivedla 3. A opět na Petřín.

Obrázek k článku Úřední hodiny školní kanceláře v průběhu letních prázdnin

Po dobu letních prázdnin není v provozu recepce školy a úřední hodiny školní kanceláře jsou stanoveny v pracovní dny od 9h do 12h

Obrázek k článku Karlštejnské hradní kaple

Jednoho krásného dne 29. června jsme se vydali v doprovodu pana profesora Faktora a s naší třídní profesorkou na hrad Karlštejn. Slunce hezky svítilo, takže nám bylo veliké horko. Vystoupali jsme na kopec, kde je hrad. Skoro všichni jsme funěli.

Obrázek k článku Muzeum másla a včely ve Výzkumném ústavu včelařském

Dne 28. června jsme se my prima A vydali do muzea Másla v Máslovicích, kam jsme dojeli z Kobylis autobusem 374. V Máslovicích nás v muzeu provázela paní průvodkyně, která se snažila nám vše atraktivně ukázat a vysvětlit.

Obrázek k článku Výlet 1. A do Mirakula

V úterý 27. června jsme se vypravili do zábavního parku Mirakulum, kde jsme pobyli skoro pět hodin.

Obrázek k článku Po stopách umělců a francouzských nadšenců – Provence 2023

Již druhým rokem se žáci napříč třídami našeho gymnázia vydali do Francie, kulturního centra a zdroje inspirace mnohých, po stopách významných umělců v rámci estetického výtvarného výjezdu.

Obrázek k článku Přestupové zkoušky do vyššího než prvního ročníku

Vzhledem k několika volným místům v některých ročnících vypisuje Arcibiskupské gymnázium přestupové zkoušky, které se budou konat v týdnu od 28. srpna do 1. září 2023.

Obrázek k článku Německá výměna kvintánů Ebermannstadt 2023

Naše dobrodružství začalo v sobotu 17. 6. v Praze na hlavním nádraží, ze kterého se naše delegace vydala na šestihodinovou cestu až do malého městečka ve Franském Švýcarsku. Na nádraží v Ebermannstadtu na nás už čekali naši němečtí kamarádi, se kterými jsme strávili nadcházející týden.

Obrázek k článku Plyšoví gangsteři a 1. A v Divadle v Dlouhé

1.A navštívila neobyčejné představení, které klade mnoho otázek a kde místo lidí vystupují plyšáci.

Obrázek k článku Ukázková debata pro studenty

Milí spolužáci, rádi bychom vás pozvali na vůbec první ukázkovou debatu! Debata proběhne v pondělí 26.6. po akademii, tedy od 14h v učebně 405. Sraz bude před knihovnou.

Obrázek k článku Učitelé na Erasmu

"Zažili jsme Joyceovu věž, to je maják, kde pobýval. Odehrávají se tam důležité pasáže z Odysea, je to krásný kulatý dům na skále. Bývala to součást opevnění, nahoře na tom bastionu, kde to hrozně fouká, jsme stáli a dívali se do kraje a poslouchali úryvek z Odysea, kde kněz žehná přímo tomu místu, kde jsme stáli, postupně jednotlivým skalám a krajinným prvkům..."

Obrázek k článku Možnosti dobrovolnictví na léto 

Pokud máte hluchá místa v letním programu a chcete zkusit něco nového, co udělá radost a pomůže, můžete zkusit některou z příležitostí k jednorázovému dobrovolnictví!

Obrázek k článku Fotbalový turnaj Klokan Cup

Ve středu 21. 6. 2023 se chlapci z kvinty B (posíleni hráčem z 3. A) zúčastnili fotbalového turnaje žáků 8. - 9. tříd Prahy 2. Deset družstev bojovalo na hřištích v Botičské ZŠ při teplotách přes 30 °C ve dvou skupinách a poté v semifinálových skupinách vyřazovacím způsobem.

Obrázek k článku Výlet 1.A do Muzea hudby

Ve středu 21. 6. jsme se s paní profesorkou Würtherlovou vypravili do Českého muzea hudby. Nejdříve jsme si prošli expozici Člověk-nástroj-hudba, která byla zčásti interaktivní, takže jsme si mohli zahrát třeba na minivarhany, harfu nebo theremin...

Obrázek k článku Ze Senátu zase debatně ověnčeni

Rok se s rokem sešel a náš debatní klub se zase vydal na finále. Jak se nám vedlo?

Obrázek k článku Program + info k soutěžnímu dni Agademie

Zdravíme všechny odhodlané cestovatele! Den A již se blíží. Naše společná a velkolepá cesta se uskuteční již toto pondělí - 26. června. Všichni jste srdečně zváni!

Obrázek k článku PQ Pražské Quadriennale 2023

Výstava scénografie a divadelního prostoru, kterou 1.B. navštívila dne 13. 6. 2023.

Obrázek k článku Expedice „Stoskalí“ se vydařila

V sobotu 3. 6. ráno se nás všech jedenáct dobrodruhů šťastně sešlo takřka ve smluvený čas na zastávce dálkových autobusů Hradčanská. Cesta busem probíhala náramně, svištěli jsme zelenou pahorkatou krajinou a než jsme se nadáli, byli jsme v Lubenci.

Obrázek k článku Izraelská výměna 2023-24 - přihlašování

Výměna s Israel Arts and Science Academy v Jeruzalémě 2023-24. AG nabízí svým studentům septim a oktáv (výjimečně sext) unikátní možnost seznámit se a spolupracovat se studenty prestižní střední školy v Jeruzalémě formou oboustranného výměnného pobytu.

Obrázek k článku Vzdělávání žáků AG 2023

Díky podpoře z celoměstského programu ve výši 65.000,- Kč mohou být realizovány v období leden - prosinec 2023 vzdělávací programy pro žáky.

Obrázek k článku Vzdělávání zaměstnanců AG 2023

Projekt Vzdělávání zaměstnanců AG 2023 je součástí celkového konceptu zajištění vzdělávacích potřeb zaměstnanců Arcibiskupského gymnázia. V období leden - prosinec 2023 se 17 za

Obrázek k článku Debata opět v Hradci Králové

Daňový systém ČR by měl být reformován a Komercializace vesmíru není žádoucí.

Obrázek k článku Kněžské svěcení našich absolventů

Rádi bychom vás pozvali na kněžské svěcení našich absolventů Dominika Friče a Matěje Jirsy.

Obrázek k článku DigiAG

Díky dotaci z Národního plánu obnovy na podporu prevence digitální propasti pro rozvoj informatického myšlení a digitálních kompetencí ve výši 521.000,-Kč mohou žáci využívat ro

Obrázek k článku Prima B v Kunsthalle

Věděli jste, že Kunsthalle kromě galerie zastává i funkci trafostanice?

Obrázek k článku Birne… Pirne… Pirna!!!

Německá polovina kvinty A a několik statečných z francouzské skupiny spojila příjemné s užitečným a o maturitním týdnu vyrazila do Pirny

Obrázek k článku SLOVENSKO 2023 - Kolem Kráľovej hole 2. – 11. 8. 2023

Upřesnění k pěšímu vandru po slovenských horách.

Obrázek k článku Smetanova výtvarná Litomyšl se blíží

Zveme vás všechny na společnou výstavu stipendistů Akademie MenARTu za rok 2022/23. Vernisáž se uskuteční 17. 6. od 14 hodin ve Vile Kláře na Zámeckém návrší v Litomyšli. Výstava bude probíhat do 9. 7. 2023.

Obrázek k článku Badatelská konference

Ve čtvrtek 25. 5. se sešla skupina složená ze studentů přírodovědného semináře. Spolu s paní profesorkou Chlebounovou jsme se totiž vydali na Badatelskou konferenci 2023, která se tentokrát konala v Praze na Přírodovědecké fakultě UK.

Obrázek k článku KMD – Zlatá šedesátá aneb Deník Pavla J.

Dne 18. 5. se Klub mladého diváka vypravil do Divadla Na zábradlí. Programem večera byla divadelní hra Zlatá šedesátá, která vychází z deníků režiséra a scénáristy Pavla Juráčka.

Obrázek k článku Schůzky rodičů budoucích primánů 22. června od 17:30

Srdečně zveme rodiče budoucích primánů na třídní schůzky, které se budou konat ve čtvrtek 22. června od 17:30 v budově Arcibiskupského gymnázia.

Obrázek k článku Studium v zahraničí - Pohled rodiče

Vlasta Rosická má již dvojnásobnou zkušenost s výjezdy svých dětí do zahraničí během studia na AG. Jak vypadá zahraniční studium na střední škole z pohledu rodiče, se dozvíte v dnešním díle naší série.

Obrázek k článku Poslední večeře prim

Jídlo bylo tématem posledních hodin výtvarné výchovy s paní profesorkou Peterkovou.

Obrázek k článku Úspěch v matematické soutěži

MaSo je již tradiční matematická soutěž, která se koná dvakrát ročně na spoustě míst po celé České republice. Soutěží se v týmech poskládaných ze žáků šestých až devátých ročníku základních škol a odpovídajícím třídám na gymnáziích.

Obrázek k článku 4 + 4 dny v pohybu v Erpetu

15. května se výtvarný kroužek s doprovodem paní profesorky Peterkové vydal na výtvarný workshop a výstavu Všechno je všech v rámci známého festivalu 4 + 4 dny v pohybu.

Obrázek k článku Lidožrouti na ostrově Finisteria

Vážení rodiče a ostatní, zveme vás na představení, které se bude konat 29. 5. 2023 v 16:00.

Obrázek k článku Graffiti v parku

Na kroužku grafických technik jsme vytvářeli obrazy pomocí přírodních šablon a sprejů.

Obrázek k článku Včely a máslo 18. 5. 2023 – exkurze 1. B

Ve čtvrtek 18. 5. jsme my (1. B) vyrazili s pány profesory Lauschmannem a Vavřínem na krásný půldenní výlet.

Obrázek k článku  Víte jak změřit výšku stromu?

Víte, kolik stromů se nachází v databázi významných stromů prazskestromy.cz? Víte, co potřebujete ke změření výšky stromu? Kde najdeme stylizovaný list lípy jako symbolu národního stromu našeho státu? Jak rozeznáme lípu srdčitou od lípy velkolisté?

Obrázek k článku Zápis z jednání Školské rady 18. 4. 2023

Zápis z jednání Školské rady 18. 4. 2023

Obrázek k článku KMD – tentokrát Diktátor v ABC

Adaptace filmu Charlieho Chaplina z roku 1940 v podání souboru Městských divadel pražských zaujme pozornost díky zdařilým parafrázím slavných scén a hereckému výkonu Filipa Březiny.

Stránky