Úspěch 7.C v soutěži EuropaSecura

Přes všechny překážky tohoto roku se i letos koná soutěž EuropaSecura, která se zaměřuje na problematiku mezinárodní bezpečnosti a fungování Evropské unie a NATO. Do letošního ročníku se zapojil tříčlenný tým ze septimy C ve složení Karolína Jelínková, Barbora Vlková a Karel Vondráček.

V březnu jsme již úspěšně zdolali základní kolo v podobě online testu ověřujícího naši orientaci v mezinárodním dění. V krajském kole jsme se zabývali přímo probíhajícími mezinárodními konflikty a měli jsme za úkol vypracovat bezpečnostní analýzu na zadané téma. Nám byla přidělena problematika aktuálního dění v Bělorusku s ohledem na loňské prezidentské volby, které vyvolaly mnoho povyku (máte-li zájem si analýzu přečíst, najdete ji v pdf pod příspěvkem:)). S naší analýzou se nám povedlo postoupit do další části krajského kola, kde nás čekala ústní obhajoba.

Krajské “obhajovací” kolo proběhlo toto pondělí. Kromě toho, že jsme si měli připravit obhajobu své práce a oponenturu jinému týmu, byla pro toto kolo klíčová i účast v debatách o zadaných mezinárodních konfliktech, které se vedly po jednotlivých obhajobách. Na postup do celorepublikového finále bylo potřeba porazit ostatní týmy, což se nám ku našemu údivu podařilo. Teď nás tedy čeká poslední kolo soutěže v podobě pětidenního kurzu na vojenské základně v Brdech.

Soutěž nás toho všechny hodně naučila. Díky ní jsme se zlepšili jak v orientaci v mezinárodním dění, tak v práci s informacemi z různých druhů zdrojů. Zároveň pro nás psaní analýzy bylo skvělou průpravou k psaní maturitních prací, které nás brzy čeká. Rozhodně všem studentům doporučujeme se soutěže v příštích letech také účastnit!

Za soutěžní tým

Barbora Vlková

Galerie: 
Obrázek k článku Úspěch 7.C v soutěži EuropaSecura