19. Čtyřiadvacítka – Vraní hory, 2. října 2021

Milí přátelé čerstvého povětří, poslední dva ročníky naší tradiční pěší výpravy od půlnoci do půlnoci se rodí nestandardně. Loni bylo nutno kvůli koronaviru akci přeložit a propojit s maratónem, letos se z termínových důvodů pokusíme o nezvykle daleké zacílení.

Vraní hory nad Žacléřem v sousedství Krkonoš tvoří část naší hranice s Polskem a vynikají členitým terénem s horskými sedly a hlubokými údolími. Díky jejich nevelké rozloze se oba hlavní hřebeny dají přejít za jediný den, o což se pokusí právě chystaná výprava. Má to však 2 háčky: poměrná náročnost (skoro 1000 m převýšení) a značná vzdálenost od Prahy (přes 3 h jízdy, vyšší cena). Vzhledem k možnostem dopravy se tak mírně posune časový rámec Čtyřiadvacítky (odjezd již v pá odpol., návrat v so večer). Pozdější příjezdy či dřívější odjezdy možné nebudou, ale naopak se výrazně prodlouží noční odpočinek (okolí přístřešku pod Janským vrchem krátce po začátku trasy), takže na tu „vraní túru“ se docela dobře vyspíme.

Jak by to tedy mohlo vypadat:

DOPRAVA: Odjezd – PÁ 1/10 16.09 z hl.n. do Trutnova a Petříkovic (19.38),

sraz do 16h u vlaku R931, leg. MHD+rouška s sebou!, (jízdenka společná)

Návrat – SO 2/10 20.50 na Č. Most (bus od Trutnova); jízdné celkem – studenti do 200 Kč

TRASA: Petříkovice – studánka+přístřešek pod Janským vrchem (odpočinek do rána, snídaně) – Janský vrch (- Bečkovský vodopád) – hraniční hřeben – sedlo Mravenčího vrchu 831 m/m – český hřeben – Královecký špičák 881 m/m – Údolní cesta – sedlo Železná stezka – hraniční hřeben – Szeroka 857 m/m – Královec, bus (odj. 17.34); oběd+oheň cestou, celkem asi 20 km, návrh trasy viz http://www.cykloserver.cz/f/3729286837/

VÝBAVA: přecejen je třeba počítat s dost kilometry v horském terénu (mj. dobré boty+náplasti), zčásti za tmy (spolehlivá baterka+náhr. baterie), možná v chladu a v dešti (pláštěnka či pončo s sebou!); pro spánek nutný vlastní spacák+karimatka (+celta+teplé obleč.); doporuč. náhr. ponožky (+rukavice, čepice); leg. MHD+ISIC, penízky; jídlo+pití všechno (?+něco k opečení)

DOTAZY: 776 153 793 (také během akce), 211.cz@centrum.cz (Z. Lauschmann)

Doufám, že covidová situace zůstane příznivá, a věřím, že neznámé Vraní hory přilákají dost odhodlaných zvědavců – průzkum zájmu končí v PÁ 10/9.

MOTIVAČNÍ ČTYŘVERŠÍ:

Drsné výzvy VRANÍ HORY ágéčák se nelekne,

sečte jizvy, ale dál už o nich ani necekne.

Kousavému posměváku s odpovědí vmete v tvář:

„Královeckém na špičáku – tam je pravá Slunce zář! Ty moulo.“

Na raně podzimní téměř krotkou divočinku se spolu s vámi těší

30. 8. 2021 Zdeněk Lauschmann

 

Zájemka o 19. ČTYŘIADVACÍTKU – Vraní hory 2.10. 2021 (odevzdejte do 10.9. 2021 v kab.410)

  • Jméno a třída:
  • Telefon:
  • Podpis rodičů (prima-tercie):
Galerie: 
Obrázek k článku 19. Čtyřiadvacítka – Vraní hory, 2. října 2021