Ozvěny adventního koncertu AG a soustředění sboru

Ve čtvrtek 7.12. proběhl v českobratrské modlitebně v Korunní ulici tradiční slavnostní adventní koncert Arcibiskupského gymnázia. Koncert byl věnován hudbě českých barokních skladatelů. Na akci se podílel sbor a orchestr AG posílený o hráče na dobové nástroje. V první polovině koncertu zazněla slavnostní mše Adama Michny z Otradovic a další komornější skladby. Mezi nimi například instrumentální Sonata tribus quadrantibus Pavla Josefa Vejvanovského, v podání tří nadějných sólistů ze sexty A.

Ve druhé polovině koncertu zazněly dvě adventní písně A. Michny, při kterých se na pódiu sešlo na sto zpěváků a instrumentalistů ze všech tříd gymnázia, zejména prvních ročníků a společným úsilím se podařilo vytvořit krásnou předvánoční atmosféru.

Moc děkujeme všem studentům, rodičům a profesorům, kteří s námi tento zážitek sdíleli.

Lucie Wollnerová



A ještě ohlédnutí za přípravným soustředěním ve Svaté hoře u Příbrami 2017

Dne 30.11 roku 2017 jsme vyrazili na soustředění. Cesta vedla krásnou krajinou a nálada v autobusu oplývala pohodou školních výletů. Program byl jasný: zkoušet, zkoušet a zkoušet. Na jídla jsme chodili do kláštera Nanebevzetí panny Marie, kde nám vařili tak dobře, že se nikomu z nás nechtělo od kuřete s bramborami, boršče a dalších lahod ani vstát. Odpoledne bylo ve znamení her a radovánek, které pro nás připravily nejstarší. V 15:00 nastala věc, na kterou jsem se těšil asi nejvíce - odpolední zkouška spojená s orchestrem. Mši, Magnificat a další to všechno jsme vylepšili tak, abychom se na koncertu, který následoval ve čtvrtek, nemuseli stydět. Největší překvapení však nadešlo druhý den večer. ,,Sněží!“ koulovačka, která potom nastala byla skvělá. Při odjezdu jsme se již všichni těšili na jaro, kdy proběhne příští soustředění.

Matěj Kincl, II.A

 
Galerie: