O Polabském trojvrší 1. 5. 2017

V pondělí 1. května se někteří žáci naší školy setkali deset minut po deváté na Masarykově nádraží spolu s některými rodiči a panem profesorem Lauschmannem. Po krátké jízdě vlakem jsme se vydali na dvaatřicetikilometrový cyklovýlet po Polabí. Během dne se nám podařilo dostat se na tři vrchy a vidět spoustu zajímavých míst. Naše trasa vedla z Lysé nad Labem nejprve na Semickou hůru, kde jsme mohli vidět nepatrné pozůstatky hradiště a vyzkoušet terénní jízdu v dolíkách. Poté jsme přejeli k Josefskému prameni v Kersku – někomu chutnal, někomu nevoněl. Následně jsme – trochu obtížně – vysupěli na Břístevskou hůru, kde jsme měli oběd uprostřed zřícené kaple, a po obědě nás čekal výlet do Starého Vestce. No a pak už jsme se škrábali na poslední hůru – Přerovskou. Zde nás překvapila vrcholová rokle se spoustou hub smržů. Když už jsme se konečně dostali do Přerova nad Labem, všichni jsme byli velmi vyprahlí. Naštěstí se nám, kousek od zámku a zajímavého skanzenu, podařilo najít nádrž s vodou, kde jsme se všichni konečně pořádně napili. Odtud už jen malý kousek cesty a dojeli jsme do Čelákovic, kde jsme úplně náhodou chytili předchozí zpožděný vlak do Prahy.

I přesto, že se některým z nás něco porouchalo na kole, zkušení a zruční dospělí to vždy dokázali opravit, a tak se nám všem sedmnácti podařilo celý výlet zvládnout bez větších problémů. Pár nás sice někdy předvedlo ukázkový pád, ovšem ani přesto se nikomu nic závažného nestalo. Pan profesor nám na některých místech také vyprávěl velice zajímavé příběhy a vysvětloval nám, co se ve skutečnosti nalézá před našimi zraky. Mně osobně se nejvíc líbila zřícenina kaple na Břístevské hůře, o které se tradují dávné pověsti. Od rána také probíhala Odhadovka: 1) ?Uslyšíme skřivánky? (byli) , 2) ?Kolik koní uvidíme? (bylo jich 14). Slíbenou prémii pro skalní vrchaře dostali 3 jezdci, kteří vyšlapali na všechny tři hůry.

Nakonec jsme byli zpátky doma dokonce o hodinu dříve, než jsme původně měli v úmyslu. I když nás potkalo pár drobných problémů, všichni jsme si tuto cyklovyjížďku opravdu užili a děkujeme panu profesorovi za perfektně vedený výlet.

Matěj Loub

Galerie: