Letiště Václava Havla

 
Přibližně dvouhodinovou exkurzi jsme začali na terminálu tři, kde jsme si nejdříve uschovali nepotřebné věci do následně uzamčené místnosti a potom prošli bezpečnostní kontrolou. O pár chodeb dál jsme vyšli z budovy a přímo před soukromým letadlem jsme nastoupili do letištního autobusu, který nás po areálu vozil a z kterého bylo vidět líp, než by se dalo čekat. První částí naší cesty bylo překonat kilometrovou vzdálenost k terminálům jedna a dvě. Tam už na nás čekala letadla v plné kráse. Viděli jsme starou letištní budovu, měli jsme možnost sledovat zavedení letadla na stání, kde probíhalo odbavení, prvotní servis a kde se k trupu letadla směl připojit most, aby cestující mohli pohodlně vystoupit. Viděli jsme odlety několika letadel a ještě lépe jsme mohli sledovat překvapivě rychlou šňůru strojů, dosedajících na dráhu. K tomu všemu jsme viděli dokonce i přílet samotného Airbusu A380 společnosti Emirates Airline.
Další přínosnou zastávkou byla hasičská stanice s červenými auty, s vitrínou plnou modelů nejen moderních a starých letadel a samozřejmě výklad i o tomto místě a práci požárníků. Když jsme se dostatečně porozhlédli, vrátili jsme se zpět do třetího terminálu, vyzvedli si věci rozloučili se s paní, která nás prováděla a vydali se domů. Exkurze byla zajímavá a rozhodně bych ji doporučila, letiště se ukázalo být ohromné a hasičské vozy se lesky ve vší kráse, k tomu když se přidala letadla, která se míhala vzduchem se svými mohutnými křídly a motory s rotujícími vrtulemi, anebo i ta nejmenší letadélka stojící na travnatých plochách nebo na betonovém podkladu stranou, z nezvyklé blízkosti, do které jsme se dostali to působilo skvělým dojmem. 
 
Kateřina Hradiláková, IV.A
 
Technická poznámka pro případné další zájemce: absolvovali jsme prohlídkovou trasu č. 2, exkurzi je možné objednat online na http://www.prg.aero/cs/sluzby-cestujicim/exkurze-letiste-praha/skupinove-exkurze/, ideální čas je od 12:30 vzhledem k příletu A380.
Galerie: