Hradešín - pozvání ke spolupráci

Septima A v maturitním týdnu především bedlivě sledovala zkouškové snažení oktavánů, aby i její členové příští rok mohli se ctí opustit brány ágéčka. Vyrazili jsme však i na výlet. Naším cílem byl staroslavný Hradešín a lesy v oblasti Jevanských rybníků.

Výhled z kopce nad Úvaly kazil opar, sluníčko svítilo, ale na koupání byla přece jen zima.

Nás to ale neodradilo. Nemohlo-li být vyvrcholením výletu koupání v rybníce, byl jím dozajista kostel sv. Jiří na Hradešíně. Budovu jsme nejprve obdivovali z venku a zvažovali, které století na ní zanechalo jakou stopu. Díky vstřícnosti pana Milana Brauma, který  se posledních osm let o kostel a přilehlé okolí ve svém volném čase stará, jsme mohli nahlédnout i dovnitř.

Ba co víc - pan Braum nám představil i své další plány a aktivity na Hradešíně. Ze zdejší fary by rád vytvořil místo setkávání nad biblickými texty. Než se to podaří, je třeba udělat hodně práce. Proto jste-li z z Úval či blízkého okolí, nebo pokud hledáte smysluplný program na část letních prázdnin, neváhejte se panu Braumovi ozvat s nabídkou pomoci (m.braum@seznam.cz). Poutní místo Hradešín s úžasným geniem loci za to jistě stojí.

Galerie: 
S výkladem pana Brauma.
Tomáš s Františkem bedlivě pozorují horizont nad Českým Brodem.
K Hradešínu.
Dostaneme se dovnitř?
Vít vyzkoušel historickou kazatelnu ve zdi.
Důkladně.
Očividně ho inspirovala.
Ví ještě někdo, co říkal?
V kostele.
Je libo hudbu?
Ke zvonici.
Ve zvonici.
U renesančního zvonu.
Cestou zpět na zem.
Za kostelem.
Zvonice.
Alej ke kostelu.
V lese u Hradešína...
... bylo třeba překonat i nějaké ty překážky.