Bieszczady 30. 7. - 6. 8. 2016

Letošní prázdninové hory byly proti jiným letům hodně zalidněné, ale s tím se předem počítalo, a tak to nikomu nevadilo, podobně jako loni v Belanských Tatrách. Mezi návštěvníky naprosto převažují Poláci, jiná řeč je zjevem řídkým. Pro české oko jsou Bieszczady zcela nezvyklé, na Slovensku už by se možná trochu podobné scenérie našly, třeba v Malé Fatře. Zato Podkarpatská Rus je takových polonin plná a jsou tam i vyšší a rozsáhlejší, jenže co naplat – Ukrajina je v současnosti poněkud riziková ...

Kromě dalekých výhledů z travnatých a skalnatých hřebenů jsme užili také: hluboké jedlobukové pralesy, spousty borůvek a malin, jeden studený deštivý den (jinak bylo krásně), zpívání s kytarou (díky, Vojto, žes ji tahal!), slovenské křížovky (nalezené cestou tam), karty a čtení, debaty politické, náboženské a jiné, prohlídku Košic (při návratu) a mnoho dalšího, to vše v houfu veselém a rozumném.

Trasa (po dnech) : Osadné u Medzilaborců – Balnica (již Polsko); po hranici – Ruské sedlo; – Kruhliak – Wetlina; polonina Wetlińska (1253 m/m); polonina Caryńska (1293 m/m) – Ustrzyki Gorne; – Wolosate – „hlavní bieščadský věnec“ (od ukrajinské hranice): Rozsypaniec 1280 – Palicz 1333 – Tarnica 1348 m/m – U.G.; – Wielka Rawka 1304 – Kremenec 1221 m/m (trojmezí PL/SK/UKR) – Stužický prales+Stužická rieka – Nová Sedlica ; celkem cca 100 km s převýšením asi 4000m. Cena 1600 Kč (doprava, kempy a vstupy v národním parku).

Více foto viz http://lide.arcig.cz/~lauschmann/2016/ , psaná minikronika v kabinetě 410.

Bylo to dobré a bylo toho dost – chvála Pánu!

Zdeněk Lauschmann

P.S. Na příští léto se uvažuje o zahraniční pěší akci jiného druhu, bližší info včas předem.

 

 

 

 

 

 

 

Galerie: