Sekunda A v Techmánii

Dne 22. 1. 2015 jsme jeli se třídou do Techmánie. Jelikož se Techmánie nachází v Plzni, museli jsme jet autobusem. V autobuse jsme si užívali velikého pohodlí, horké čokolády/čaje a zábavného filmu Přátelé. Když jsme dorazili do Plzně, šli jsme asi 15 minut pěšky a pak jsme viděli obrovskou budovu Techmánie. Hned jsme se hrnuli dovnitř, odložili si bundy a batohy a šli se podívat, co vše tam je. Mohli jsme si tam například natočit vlastní film o vzrušující vesmírné výpravě, pozorovat jak působí vodní energie, závodit s lenochodem, slepicí, psem, prasetem nebo koněm, dívat se, jak se mění prosté bílé světlo v zajímavé barvy a tvary když jsme se dívali na ně přes barevné brýle a mnoho dalších. Mnoho exponátů nám objasnilo různé fyzické jevy. Také tam pro nás připravili přednášky o tekutém dusíku a střelném prachu s ukázkami:

  • Tekutý dusík zkapalní při -196°C. Když do něj cokoli ponoříme, stane se těleso křehkým a dá se velice snadno rozbít.

  • Střelný prach byl vynalezen Číňany a poté přeměněn do několika účinnějších podob. Pracovník Techmánie nám ukazoval jak hoří různé typy střelného prachu a také jak vybuchuje.

Další lektor Techmánie nám ukázal starý parní stroj, popsal jeho části a pověděl nám jak funguje. Po poledni jsme se najedli a šli se podívat do planetária, které bylo také moc zajímavé.

Nakonec jsme vyrazili zpět do Prahy, kde jsme všem vyprávěli o skvělém zážitku.

Ema Kašparová a Anna Žáková, 2.A

 

Galerie: