Bad Münstereifel - výměna s velkou porcí dobré nálady

Sexta A si zpestřila začátek školního roku výjezdem do německého Bad Münstereifelu. Do Badu jsme jeli s očekáváním podobného týdne, jako jsme zažili v minulém roce při výměně s Ebermannstadtem. Ale nakonec těchto 7 dní zdaleka předčilo naše očekávání.
 
Ihned po výstupu z autobusu nás přivítali naši Austauschpartneři a velice spontánně nás přijali do svých rodin, ve kterých jsme strávili následující týden. Co se týče společného programu, tak ten byl výborně vyvážený. Navštívili jsme katedrálu, učili německé spolužáky základům češtiny a také jsme si společně zahráli fotbal na střeše muzea sportu. Program tedy obsahoval jak historicky zajímavé prohlídky, tak zábavné vložky.
 
Tento program však tvořil pouze jednu část naší cesty, protože víkend a skoro každé odpoledne jsme trávili s našimi partnery. Někteří trávili čas individuálně, jiní pořádali společné akce po menších skupinách lidí. Tyto akce byly příjemné už díky neuvěřitelnému návalu dobré nálady našich německých spolužáků. Ať už se hrál stolní fotbal, šipky, bowling nebo jsme ve čtyřech skákali před televizí a snažili se stačit našim hostitelům ve videohrách. Výborný důkaz skvělé nálady našich hostitelů je např. to, že večerní zábavu nenaruší ani pád televize na jednoho z kamarádů (byl naštěstí v pořádku) a nebylo třeba ani nabízeného obkladu.
 
Pokud jediný důvod, proč nejet, je to, že si myslíte, že neovládáte dostatečně němčinu, můžete jít rovnou balit kufry, protože i při naší výměně došlo na rozhovory typu: 
Němec: Wie geht es dir? (Jak se máš?)
Čech: Ja. (Ano.)
A nebyl problém se tomu zasmát a pokračovat. Někteří z nás se dokonce ani německy neučí - ti se zase domluvili anglicky.
 
Jestli jste tedy doposud váhali, zda za rok jet, doufáme, že už máte dost důvodů pro zúčastnění se tohoto úžasného zájezdu.
 
My už se teď těšíme na květen, kdy německé spolužáky přivítáme v Praze.
 
text: Martin Křížek
Titulní fotografie (Anežka Čáslavková) je ze studia WDR - západoněmecké veřejnoprávní televize, kde jsme si vyzkoušeli práci před i za kamerami. DALŠÍ FOTO JIŽ BRZY.
Galerie: 
Obrázek k článku Bad Münstereifel - výměna s velkou porcí dobré nálady