Články z roku 2014

Běžkařská provětrávka v Jizerských horách
Milí přátelé klouzavých prkének! Zatím se zdá, že letošní zima bude snad přece jen rozumnější než ta minulá. Po dvou zdařilých výjezdech tedy opět vyrazíme za sněhem a zkusíme ještě třetí hezký okruh z Bedřichova.

Školní psycholog Renata Kolářová - učebna 509:

Hledáme-li souhrn dostupné literatury k danému tématu, sepíšeme nejdříve klíčová slova a rozdělíme si prameny (informace) na tištěné a elektronické. K tištěným náleží monografie (knihy) a periodika (odborné časopisy).

Žlutí sídlili u sv. Jiljí

Sobota 13.12. (starší – 55 os): 1. Žlutá 691, 2. Zelená 643, 3. Modrá 508
Neděle 14.12. (mladší - 30 os): 1. Modrá 430, 2. Žlutá 414, 3. Zelená 169

Již v úterý 16. 12. se na naší škole uskuteční třetí ročník adventního Jarmarku.

Obrázek k článku Jednání Rady rodičů dne 12.11. 2014 – zápis
  1. Přítomní dle přiložené prezenční listiny

21. listopadu 2014 se v KD Ládví sešli Superhrdinové z řad studentů, profesorů, rodičů i přátel, aby se oddali víru tance a zábavy, dobrého jídla a pití, všeobecného veselí.

Vlajka Japonska

Vážení studenti, vážení kolegové,

dovoluji si Vás všechny pozvat na společné setkání s japonskou delegací z Uto High School. Setkání se uskuteční v úterý 9.12.2014 od 10:15 3. a 4. vyučovací hodinu v aule Arcibiskupského gymnázia. Proběhne jednak presentace o České republice, naším škole a Praze. Japonští studenti budou presentovat informace o Japonsku. Posléze bude následovat otevřená diskuze, během které se budete moci studentů ptát.

V adventní pátky budeme při ranních mších svatých od 7:30 zpívat roráty. Přijďte, všechny srdečně zveme.

Sobota 13.12., neděle 14.12.

Trnucha Leopoldova

Dne 1. 12. 2014 jsme navštívili pod vedením paní profesorky Landové akvárium Mořský svět na holešovickém Výstavišti.

Možnost společné přípravy na přijetí svátosti biřmování. 

Srdečně zveme všechny studenty vyššího gymnázia na workshop předmětu ZSV v rámci projektu čtenářské gramotnosti, který se uskuteční tento čtvrtek 4. prosince 7. a 8.

…houf větších a tři maličké postavy, pobíhající pes a vůkol sluncem prozářený podzimní les…

Školní psycholog Renata Kolářová - učebna 509:

Rada rodičů při Arcibiskupském gymnáziu pořádá happening dne 8. 12. 16 – 20 hodin

Obrázek k článku Čech do domu, hůl do ruky aneb jak jsme jeli do Gödöllő

Za raného podzimu vydalo se šestnáct osob z obou kvart na diplomatickou návštěvu Uher.

Výroční zpráva našeho gymnázia za školní rok 2013/2014.

Zápis ze zasedání Školské rady dne 22.10.2014

Přítomni:
p. předsedkyně pí. Špačková

aneb sv.Václav znovu klesá rukou nehodnou …

O tradiční výpravě – letos v trase : Praha – St.Boleslav – Čelákovice

1) Na začátku rady jsme se seznámili s programem a rozeslali účastnickou listinu.

Vážení rodiče, prarodiče, přátelé Arcibiskupského gymnázia, příznivci vážné hudby, srdečně Vás tímto zveme na adventní koncert Arcibiskupského gymnázia ve středu 3. prosince 2014.

V uplynulém čtvrtletí jsme výrazně zapracovali převodu školní evidence do elektronické podoby.

Vážení rodiče, profesoři, studenti a přátelé,

Z důvodu přesunutí data Jarmarku jsme se rozhodli přesunout i datum zasedání, protože chceme mít dostatek času na přípravu akce.

Srdečně zveme všechny rodiče našich žáků na třídní schůzky, které proběhnou 12. listopadu dle následujícího harmonogramu:

Ve dnech 8.-12.12. 2014 do Prahy zavítají vyučující a studenti z japonské školy na Kjúšu, se kterýmí naše škola rozvijí partnerské vztahy.

Školní psycholog Renata Kolářová - učebna 509 :

Přihlášku si můžete stáhnout níže. V přihlášce najdete ceny a jednotlivé dny, ve kterých se zkouška bude konat. Přihlášku je potřeba odevzdat do 5. listopadu 2014 do kabinetu 308.

Podrobnější informace najdete níže. V případě dotazů se na nás neváhejte obrátit.

Blaník prosluněný – skály i mechové koberce, hymna v lese, pověsti, hříčky

O sváteční výpravě na Blaník 28.10. 2014

Obrázek k článku Pojeďte do Francie

Chcete se podívat do Francie a nahlédnout do života francouzských rodin? Výměnný pobyt Bretaň – Rennes s francouzským gymnáziem St. Vincent – bilingvní sekce.

Podzimní chmury rozplaší sám sv. Václav pod Pleší

Pohodová provětrávka - barevný voňavý les, příjemná společnost

Školní kaplan nabízí možnost společné přípravy na přijetí svátosti biřmování. Tato příprava je otevřena pro všechny studenty ze VI, VII a VIII.

Milí přátelé – nejen matematici !

S podzimem opět zveme pražské (i mimopražské) zájemce na tradiční Matematico. Tato zajímavá soutěžní hra využívá a rozvíjí kombinační schopnosti a strategické myšlení. Dává při tom vzácnou možnost vyniknout i nematematikům, a to skoro bez ohledu na věk !

Po dobrých zkušenostech z posledních ročníků zůstáváme u možnosti vyslat až 2 dvojice za školu a také u zpestřujícího intermezza mezi soutěží a vyhlášením výsledků. Ani nová disciplína letos nechybí, odtajňujeme ji už teď v pozvánce, abyste si na ni mohli připravit strategii.

Sváteční výlet na bájnou horu v den výročí republiky

Milí přátelé čerstvého povětří!

Slavný vrch Blaník je opředen řadou pověstí, ale byl svědkem i skutečných událostí české historie. Zároveň je jádrem chráněného území s překrásnou přírodou a stojí za to se tam vypravit zejména touto dobou. Můžeme vnímat všemi smysly vrcholící podzim s jeho barvami i vůněmi, s jeho zvláštní náladou.

XXI. Společenský večer Arcibiskupského gymnázia

Každému byly dány jedinečné superschopnosti ke společnému prospěchu. Byly jim dány proto, aby pomocí nich bojovali proti zlu ve světě a sloužili s nimi lidem. Jedinečné schopnosti byly dány každému. Byly dány i Vám. Byly dány i Tobě!

Zasedání ŽRAGu

Dne 2. 10. 2014 proběhlo 5. a 6. hodinu v učebně 305 již 2. zasedání Žákovské rady. První bod programu bylo zodpovězení několika důležitých otázek týkajících se stanov Žákovské rady, které stojí za přečtení a jsou i s odpověďmi uveřejněny na konci.

Tak se loni jmenoval anglický seminář pro kvinty. Vedli jsme debaty o neobvyklých tématech, poslouchali písničky, trénovali výslovnost a také jsme natáčeli filmy.

Školní seznam literárních děl k státní maturitní zkoušce z ČJL pro rok 2015

Školní psycholog Renata Kolářová - učebna 509 :
pondělí 6.10. 13:00-16:00
čtvrtek 16.10. 14:00-17:00
úterý 21.10 12:45-14:45

Obrázek k článku Jet na výměnný pobyt do Německa, i když se německy neučím?

Když přijde zpráva, že je možnost jet na výměnný pobyt do Německa, všichni, kdo se učí německy, rozhodně neváhají v rozhodování, zda chtějí jet nebo ne. Ale co lidi, kteří se německy neučí? Jistě by se velká část z nich ráda výměny také zúčastnila, jenže je tady omezení v podobě neznalosti jazyka.

Obrázek k článku Dvě zprávy z výměnného pobytu v Bad Münstereifelu

6:30 - v takový nekřesťanský čas jsme se všichni členové výměny s německým gymnáziem St. Anglela v Bad Münstereiflu sešli před školou. Čekal tam na nás připravený autobus i s panem řidičem, který nás do Německa dopravil a i nadále nám byl k dispozici pro naše další výlety.

Dne 24. září ve 14 hodin proběhlo úvodní zasedání Žákovské rady AG.

Vybrali jste si nějaký kroužek z nabídky školního klubu a domu dětí a mládeže?

O závěrečném 4.dílu cykloseriálu PO PROUDU 4 českých řek a říček

Sobota 6.9.2014 - 23 účastníků - 48 km - nádherné letní počasí - pohoda

27. 9. 2014 - Celodenní výprava do staroboleslavského Polabí
Milí přátelé modré oblohy! Tradiční čtyřiadvacetihodinový výlet si postupem let získal značnou oblibu, přestože má stále stejný rámec: kolem půlnoci vyrážíme, nad ránem zdřímneme, pak pojíme a popojdeme, večer zas někde chvilku odpočineme a s půlnocí se vrátíme do Prahy. Na první pohled to zní trochu divoce, ale zvládají to i primáni. A pro jistotu jsou vždy vypsány také mírnější varianty - tzn. připojit se lze až v sobotu ráno a návrat je možný již v sobotu večer - prostě podle chuti, počasí a okolností.

Pojďme na mši ve francouzštině!
Francouzská komunita v Praze má i své mše v kostele sv. Josefa, v Josefské ulici 4, na Malé Straně v neděli v 11 hodin.

Participons à la messe en français avec la Communauté Catholique Francophone de Prague.
qui célèbre la messe le dimanche à 11h à l’Eglise St Joseph dans Mala Strana (Josefska 4, Prague 1)

Roční plán 2014/2015 má strukturu přehledného kalendáře.

Svatováclavská ČTYŘIADVACÍTKA, sobota 27.9.2014
Tradiční pěší výprava od půlnoci do půlnoci letos zamíří z Prahy do Staré Boleslavi a okolí. Jako obvykle budou i mírnější varianty. Bližší info již brzy na webu AG.

S radostí Vám oznamuji, že v neděli dne 14. září 2014 na svátek Povýšení svatého kříže při mši svaté v 11 hod. přijmu v kostele sv. Ludmily v Praze 2 z rukou pomocného biskupa pražského Mons. Karla Herbsta SDB jáhenské svěcení.

O 3.dílu cykloseriálu PO PROUDU : 17.-22.8. 2014

Po Kocábě a Sázavě se krásně vydařila také Mže+Berounka.
K šestidennímu cykloputování přibylo táboření, kuchtění, povídání a čtení u ohně, večery a noci pod hvězdami.

Školní psycholog Renata Kolářová - učebna 509 :
st 3. 9. 12:00 - 14:00
út 23.9. 12:00 -14:00

Závěrečná vyjížďka letošního cykloseriálu
Sobota 6.9. 2014
Milí přátelé bicyklů a vody! Letošní cykloseriál PO PROUDU českých řek a říček se důstojným srpnovým 3.dílem Mže-Berounka nachýlil ke svému závěru. Středočeská Výmola je sice méně známá, ale určitě dost zajímavá, jak jistě potvrdí pamětníci nedávné Čtyřiadvacítky Povýmolí. Naše trasa slibuje daleké výhledy i malebná zákoutí s lesními rybníky. Cestou uvidíme několik významných památek, připraveny jsou Odhady, hříčka Na pukavce, horské a terénní prémie. Navíc den jistě přinese i četné zážitky neplánované...

Hory skalnaté i travnaté, kaňony řek, jezera, mořské pobřeží - to sliboval lednový letáček při Výpravě do malé balkánské země s nádhernou přírodou i cennými památkami ..., a to všechno jsme opravdu viděli, nemluvě o řadě různých zážitků během 10 dnů putování.

V pondělí 23. června se v brzkých odpoledních hodinách odehrál druhý ročník poměřování sil mezi Školním basketbalovým kroužkem a Učitelským sborem Arcigu. Pavel Koronthály, stálice USA, se pro letošní rok obklopil novým perspektivním týmem.

Ve středu 11. června se od 14:00 konalo v knihovně školy slavnostní vyhlášení nejlepších živnostníků Společnosti. Akce se zúčastnila většina aktivních podnikatelů, občané a někteří zapojení vyučující. Organizátoři ze státní správy Společnosti si pro hosty, jako poděkování za produktivní působení ve hře, připravili občerstvení. Po úvodním slovu Martina Trošky, který shrnul úspěchy a neúspěchy projektu, přišlo na řadu vyhlašování.

Během léta je nutné dodržovat pitný režim a tak jen připomínáme, že až do podzimu je možné nosit víčka od pet lahví. Podpoříme jimi Kristýnku z Prahy. Pokud se nachomýtnete k nějakému velkému úklidu, kde by hrozila možnost vyhazování nějakého mobilu, nebo brýlí, tak si je prosím uschovejte pro stále probíhající sbírku.

... odpoledne ještě prudký lijavec, ale navečer se vyčasí
a tradiční oheň v zahradě pod Petřínem vesele plápolá ...

Krajina za vlakovým okýnkem vesele ubíhala a odhalovala nové a nové krásy německé krajiny. Nás dvacet žáků kvinty A sedělo blízko u sebe a diskuze byla pochmurná. Najednou jako by se všechny špatné vlastnosti našich Němek znásobily a měli jsme dojem, že se řítíme blíž a blíž k nejhoršímu místu na Zemi. Ve skutečnosti jsme jeli jen na druhou část výměnného pobytu v německém městečku Ebermannstadt.

Bližší info k výpravě do malé balkánské země s nádhernou přírodou i cennými památkami
Milí Černohorci, čas naší expedičky se blíží a je třeba pár věcí rozhodnout či připomenout.

Vážení rodiče, ostatní lidé, dámy a pánové,
dovolte, abychom Vás pozvali do nebe, na Božskou Akademii 2014!

Celá povedená akce plná humoru a zábavy se uskuteční již tuto středu 18.6. od 15:00 v aule Arcibiskupského gymnázia a nepřijít, by byl obrovský hřích. Informace se zde na stránkách dovídáte s takto znepokojivou a překvapivě pozdní naléhavostí až nyní, ale jak je psáno, nikdo nezná den ani hodinu. Proto Vás podobná zpráva nemohla zaskočit. A tak odhoďte nesmělost, stud, všechny záležitosti i povinnosti a dorazte!

3.díl poříčního cykloseriálu
ne-pá 17.- 22.8. 2014

Milí přátelé kol a čerstvého vzduchu! Usnesli jsme se s partou podobně naladěných na tom, že v rámci cykloseriálu podnikneme pár výletů na kolech podél několika českých řek. Mezi ně neodmyslitelně patří i Mže s Berounkou. Na těchto výletech si jako vždy užijeme spoustu zábavy, obzvláště pokud jsou vícedenní. Šlape se tempem přiměřeným, chrti občas počkají na ty, kteří preferují pomalejší jízdu a déle se kochají okolní krajinou.

Je zahájeno třetí kolo přihlašování do seminářů. Semináře obsazené méně než pěti zájemci (mimo semináře ve zvláštním režimu) byly z nabídky odstraněny.

Oznámení

Na konci března proběhla komunikace mezi Arcibiskupským gymnáziem a Uto Senior High School v Japonsku. Ředitelství školy jedná v současné době o navázání spolupráce a případné družby pro příští rok.

V prosinci jsme měli premiéru Malých žen. Tady je nahrávka - opožděně ke Dni dětí. Třeba si někdo díky tomu knihu o prázdninách přečte.

Veronika Valíková

Je zahájeno druhé kolo přihlašování do seminářů. Málo obsazené semináře (mimo semináře ve zvláštním režimu) byly z nabídky odstraněny.

Vážení rodiče,
jako každým rokem, i letos v červnu se uskuteční veřejná stravovací komise, která je určena zejména rodičům strávníků školní jídelny KDM, ale také pedagogům a studentům AG.

ČERNÁ HORA 30/7-11/8
Cykloseriál PO PROUDU: Mže + Berounka 17-22/8

Proběhla exkurze biologického kroužku do Českého Krasu. Jak vidíte na fotkách, cestou jsme potkali spoustu zajímavých rostlin i živočichů. Roste zde třeba nezelená parazitická orchidej hlístník hvízdák.

Školní psycholog Jiřina Borůvková - učebna 509 :
po 2. 6. 13:00 - 16:00
út 10. 6. 12:00 - 14:30
čt 19. 6. 13:00 - 15:30
po 23. 6. 11:00 - 13:30

O jubilejním 10. jarním maratónu 17.5. 2014

Letošní maratón připadl na jaro už pokročilé, ale nakonec byl mnohem drsnější než zahajovací Brdský maratón 2.4. 2005, po jehož stopách šel. Dopoledne sice na chvíli dokonce prosvitlo slunce, ale brzy odpoledne začal déšť a teplota z ranních deseti klesla na 8°C s větříkem - zrovna na posledních 15 km učiněná chuťovka!

Z důvodu slavnostní mše sv. u sv.Ignáce - s předáním maturitních vysvědčení v pátek 30.5. od 11 hod. - se nebude konat obvyklá ranní mše v 7:30 hod. v kapli sv. Františka a sv. Kláry.

S pozdravem se těším na viděnou u sv.Ignáce!
P.(adre) Christian

Ve čtvrtek 22. května 2014 se třídy septim zúčastnily třetího ročníku sportovně laděné akce s názvem Ajťáci na Arcigu. Akce byla pořádána ve spolupráci s organizací CZ.NIC, Domem zahraniční spolupráce, Národním ústavem pro vzdělávání a Fakultou informačních technologií při ČVUT. Dopolední program se odehrával v nedalekých Havlíčkových sadech. Stejně jako v předchozích ročnících byli žáci rozděleni do tří skupin a každá z nich byla vyslána na jedno stanoviště, kde na ně čekala informaticky laděná disciplína.

Srdečně zveme všechny rodiče a přátele školy na slavnostní předávání maturitních vysvědčení, které se koná 30.5.2014 v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí od 10.45 hodin.

Z technických důvodů se prodlužuje první kolo přihlašování do seminářů až do středy 28.5.2014 do 12.00 hodin.

14. května 2014 se konala na matfyzu MAtematická SOutěž MaSo, které se zúčastnilo 76 družstev z celé republiky. Naši školu reprezentovala 2 družstva, která obsadila vynikající 10. a 17. místo!

Nabídka seminářů pro školní rok 2014 - 2015.

Pravidla přihlašování do seminářů 2014/2015

Ve školním roce 2014/2015 je v počáteční nabídce přibližně 50 seminářů. Nabídka obsahuje charakteristiky a specifikace seminářů podle ročníků, pro které jsou semináře určeny. Sedm z nich bude německých pro studenty ve sprachdiplomovém programu. Semináře projdou soutěží o zájem studentů. Studenti si elektronicky zapíší semináře podle vlastní volby, a to tak, že v kvintě a sextě zvolí po 1 dvouhodinovém semináři, v septimě 2 dvouhodinové semináře a v oktávě 4 dvouhodinové semináře.

Pythagoriáda byla poslední letošní matematickou soutěží nižšího gymnázia. Ve školním i obvodním kole se řeší 15 úloh, úspěšnímusí získat aspoň 9 bodů.

...od čtvrtka do neděle 8.-11.5.

Na zahájení ústních maturit srdečně zveme všechny pedagogy a studenty - maturanty ke společné bohoslužbě.
Mše sv. bude v aule školy, v pondělí 19.5. od 8 hod.
Ostatní studenti jsou také zváni - přijďte podpořit své maturující spolužáky!

P.(adre) Christian

Pojeďte s námi v sobotu 24.5. na exkurzi do Českého krasu! Můžete se těšit na chytání a poznávání živočichů, možná přijde i botanička, podíváme se i na pár geologických zajímavostí.

Rada rodičů Arcibiskupského gymnázia vyhlašuje další ročník Ceny Rady rodičů! Nominace posílejte do konce května písemně na mail: radarodicu@arcig.cz.

Studenti AG uběhli maraton! Štafetově, takže každý z deseti závodníků uběhl 4,2 km. Běželo se v úterý 29. 4. 2014 ve Stromovce v konkurenci 48 pražských středních škol.

Sekundy skvělé, ostatní výborní
Našim reprezentantům z nižšího gymnázia se letos na Praze 2 dařilo.

10. ročník tradiční jarní provětrávky
Sobota 17.5. 2014
Po stopách 1. maratónu 2.4. 2005

Školní psycholog Jiřina Borůvková - učebna 509 :
po 5. 5. 14:00 - 16:00
út 13. 5. 13:30 - 15:30
st 21. 5. 14:00 - 17:00
út 27. 5. 13:00 - 15:30

2.díl poříčního cykloseriálu

Milí přátelé bicyklů! Kolem květnových svátků budeme mít ředitelské volno a byla by škoda nikam nevyjet. Jedinečnou příležitostí trochu se protáhnout je druhý díl čtyřdílného cykloseriálu PO PROUDU, věnovaný tentokrát Sázavě. Tuto řeku zná každý, ale jen málokdo může říci, že viděl její pramen. Kromě toho na nás čeká mnoho jiného zajímavého, tradiční seriálové doplňky a další zážitky. Nezmeškejte tedy tuto skvělou příležitost a pozvěte i přátele - akce je zcela otevřená!

...v sobotu 26.4.2012 : parádní poježdění od pramene k ústí, četné zážitky veselé i (mírně) dramatické.

V pondělí 24.3. se na parkovišti hlavního nádraží sešla početná skupina obou tercií Arcibiskupského gymnázia.

V pondělí 28. dubna od 8:00 do 15:00 vykonáme na naší škole Studentské volby do Evropského parlamentu. Srdečně zveme k účasti všechny voliče starší 15 let!
Více informací na: http://www.jsns.cz/volby.
Za volební komisi: Jakub Hajíček

Srdečně zdravím všechny ágéčáky/čky na začátku velikonoční doby s krátkou zprávou: ranní mše v kapli ve 2.patře začnou opět ve středu 30.4. Budu se těšit v 7.30 na viděnou! Jako se podařilo udělat vlnku dobra během půstu (společnou účastí tříd na ranních mších) - snad se podaří připravit naše srdce na Slavnost Ducha - Letnice abychom naplňovali vznešené heslo naší školy - Duch vane kudy chce. Tuším, že jistě nově zavane i z těchto ranních modliteb... Váš P.(adre) Christian

Zahajovací vyjížďka nového cykloseriálu

Milí přátelé bicyklů, vody a drsných zážitků!
Každoročně na jaře vyrážíme prošlápnout pedály. Jedeme za mrazu i za deště, za krupobití i vánice, v dobách sucha i povodní, někdy i za hezkého počasí. Výletem po proudu Kocáby uvádíme nový super cykloseriál PO PROUDU, který bude kopírovat tok dvou českých řek a dvou říček od jejich pramene až k ústí. A že ty prameny mohou být i na zajímavých místech!

V pondělí 7. dubna se zástupci projektu Společnost na pozvání místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Přemysla Sobotky zúčastnili 17. ročníku konference ISSS, Internet ve státní správě a samosprávě.

KONEČNĚ! Naše gymnázium se díky Jelizavetě Laškevičové ze 7.A konečně dočkalo epochálního úspěchu - 1. místa v celostátním kole Olympiády v německém jazyce.

Zveme 16. dubna v 19 hodin na Jesus Christ Superstar
v podání studentů a přátel AG do Soukenické 15

11. dubna 2014 se konala na MFF UK matematická soutěž pětičlenných družstev NÁBOJ.

Ve čtvrtek 24. dubna proběhne na AG druhý ročník přednáškového dne AGORA pro vyšší gymnázium.

Zveme všechny rodiče na třídní schůzky ve středu 9. dubna 2014.

Odkud se vzalo jméno lomu Alkazar? Jak vzniká vápencový závrt? Kolik století pamatuje památný dub na Herinkách? Co je to šrafovaný vykřičník? Na tyto a jiné otázky dostali odpověď účastníci jarního kantorského výletu od svého vedoucího Zdeňka Lauschmanna.

V tomto týdnu bude AG hostit mnoho zajímavých osobností z různých oborů. Čeká nás maraton workshopů zaměřených na čtenářskou gramotnost.

Srdečně Vás zveme na veřejné promítání fotografií z výměnného pobytu na jeruzalémské internátní škole Israel Arts and Science Academy (humanitní větev) konaného 20. - 27. 2. 2014

KDE: učebna 309
KDY: 8. 4. 2014 ve 14:00

Rada rodičů při Arcibiskupském gymnáziu vás zve na happening dne 28. 4. 16 - 20 hodin

ŠK, DDM AG a rada rodičů se chce zapojit do oblíbených projektů, které souvisí s ekologií a charitou.

Jarní kantorský výlet PŠANŮV KOUT - SOBOTA 5.4. 2014
Podléšky, dříny, skalní útesy, neotřelé vyhlídky - Český kras v časně jarním povětří

Školní psycholog - učebna 509.
Jiřina Borůvková:
st 2. 4. 13:00 - 15:30
po 7. 4. 15:00 - 17:00
po 14. 4. 14:00 - 16:00
st 23. 4. 13:00 - 15:30
st 30. 4. 14:00 - 15:30

Dne 20.3. 2014 proběhlo krajské kolo konverzační soutěže z francouzštiny a naše studentky (Kristina Hálová z tercie B, Marie Zocherová z kvarty B a Andrea Grossová ze sexty B) se ve velké konkurenci umístily na předních místech. Marie Zocherová z kvarty B získala dokonce 2. místo a tím i možnost zúčastnit se celostátního kola, které proběhne ve Francouzském institutu v dubnu 24.4. Studentky byly excelentní a zkoušející komise byla jejich výkony velmi potěšena. Moc gratulujeme!

V německojazyčné soutěži Deutschwettbewerb usilují každoročně studenti z celého Česka o získání jazykového stipendia.

Milí uživatelé,
v brzké době skončí platnost původního certifikátu certifikační autority AG. Aktualizovaný certifikát můžete stahovat zde.

24. března v 18:30 vystoupí v pražském Rudolfinu sbor a orchestr Arcibiskupského gymnázia a Tokai secondary school orchestra (Japonsko).

Uslyšíte skladby C. Ph. E. Bacha a A. Dvořáka. Vstup je zdarma.

Chcete vidět velkolepou show? Navštivte laboratoř ve 4. patře ve středu 26. března o velké přestávce.

Sešli jsme se na Smíchově a po cestě vlakem se další přidali, takže ve Vráži u Berouna nás vystoupilo celkem 31 - včetně různých hostů.

Junior Erb je speciální cena pro web prospěšný místu vašeho bydliště. Hodnocena je nápaditost, přehlednost stránek, uživatelská přívětivost, použité webové technologie a další. Školní projekt Společnost se do soutěže registroval.

19. 3. v 16 00 hrajeme Malé ženy v Karlínském Spektru na obvodní přehlídce. Chcete-li, přijďte nás podpořit. Viz plakátek v příloze.
DramatAG

Dne 11. 3. 2014 se konalo krajské kolo Olympiády v německém jazyce v kategorii II.B, v němž naši školu reprezentoval Martin Novák a umístil se na vynikajícím 3. místě!

Dne 7. 3. 2014 proběhlo krajské kolo Olympiády v německém jazyce v kategorii III.A, kterého se za naši školu zúčastnila Jelizaveta Laškevičová a předčila ve svých jazykových znalostech a dovednostech všechny ostatní soutěžící, a stala se tak vítězkou ve své kategorii a postupuje do celostátního kola!!!

V pátek 21. března se zúčastníme jako již tradičně mezinárodní soutěže Matematický Klokan. Soutěž proběhne 3. a 4. vyučovací hodinu, studenti budou rozmístěni do tříd podle zvláštního rozpisu.

Salaoba, Hagen a jiné hříčky v lomu nad Berounkou.

Milí přátelé modré oblohy !
Letošní podivná zima snad už konečně odchází a jaro je za dveřmi.
Po zdařilé únorové výpravě na brdskou Babku se tentokrát podíváme na Karlštejnsko.

Zápis ze zasedání Rady rodičů při Arcibiskupském gymnáziu v Praze ze dne 27.2.2014

Zveme na divadelní kus Malé ženy - 4. března ve 14 hodin v knihovně školy. Viz plakát v příloze.

Školní psycholog - učebna 509.
Jiřina Borůvková:
po 3. 3. 15:00 - 17:00
čt 6. 3. 13:00 - 15:00
st 19. 3. 12:00 - 15:30
čt 27. 3. 13:00 - 14:45

TĚLO - DUŠE letos i pro mladší
Motto: Něco pro tělo, něco pro duši aneb trochu do těla, trochu přes duši
Tradiční zimní víkend s nevtíravě duchovním laděním letos strávíme ve známém křesťanském středisku nad Tanvaldem. Po celý rok se tam střídají malé i větší skupiny mládeže všeho věku, takže - a to je novinka - můžeme pozvat i zájemce z nižších tříd!

17. 12. jsme vás poprvé pozvali do rodiny Marchových. Teď nás čeká první repríza - a současně chceme poprosit, abyste nám drželi palce 19. 3., kdy se zúčastníme obvodního kola Pražské dětské scény.

12. a 13. 2. proběhla obvodní kola soutěže v AJ pro kategorii tercií a kvart a kategorii vyššího gymnázia. Důstojnou reprezentaci AG zajistili

František Vlček za vyšší gymnázium 3. místem

a Anna Sálová (postupuje do krajského kola), Martin Novák, David Ranš a Silvie Marušiaková za III a IV na prvních čtyřech místech (ovšem z těchto čtyř účastníků, protože v této kategorii jsme jedinou školou).

Srdečně blahopřejeme!
Ivana Hajičová

Vrch Babka u Řevnic, 8.2 - 9.2 2014

Poté, co jsme se v sobotu v 9:35 sešli na Hlavním nádraží, jsme vyjeli vlakem na Beroun. Na Smíchovském nádraží k nám přistoupili další výletníci. Brzy už jelo k Řevnicím 25 členů tombolového výletu.

V minulém týdnu proběhla obvodní kola olympiády z češtiny a naši studenti se umístili opravdu skvěle! Podrobnosti dále...

Učíme se s reálným životem po boku
čtu, rozumím, interpretuji
červenec 2013 - březen 2015 - pro vyšší gymnázium

Projekt Učíme se s reálným životem po boku probíhá na Arcibiskupském gymnáziu v Praze od července 2013 do března 2015 v rámci šesté výzvy Operačního programu Praha - Adaptabilita (OPPA), v prioritní ose 3 - Modernizace počátečního vzdělávání, který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu. Je zaměřen na cílovou skupinu žáků vyššího gymnázia a učitelů.

Obvodní kolo všech tří kategorií Olympiády v německém jazyce se neslo ve znamení vítězství studentů AG. Držme jim palce, aby stejně úspěšné bylo i následující, celopražské kolo.

Milí přátelé svěžího povětří, je tu další ročník tradiční zimní akce AG.
Malý výlet s tombolou už byl krásně zimní (třeba hned 1.ročník v r.1998) i vyloženě jarní (předloni na Medníku). Letos to snad bez sněhu nebude, takže tombola a další hříčky by mohly mít to správné bílé pozadí a dočkáme se i nějaké té koulovačky.

Výsledky školního kola anglické konverzační soutěže pro primy a sekundy.
Úterý 28.1.2014

Školního kola soutěže v AJ se z vyššího gymnázia zúčastnilo 8 studentů. Všem účastníkům děkujeme za velmi pěkné výkony, ale přeci jen nějaké pořadí jsme museli určit.

Výcviku se zúčastnilo 51 žáků z obou sekund a pět instruktorů: Jana Chloupková, Jan Drnek, Karel Malimánek, Mirka Tůmová a Jiří Ludvík.

...jak z mlhy přišla, tak se v ní zase ztratila ...
Výlet na Pleš 18.1.2014

Původně jsme měli jet na běžky do Jizerských hor, ale protože nebyl sníh, jeli jsme do krásného zeleného lesa kousek za Prahou.

Školní psycholog - učebna 509.
Jiřina Borůvková:
st 5. 2. 12:00 - 14:30
čt 13. 2. 15:00 - 17:00
út 25. 2. 11:00 - 14:30

Vážení rodiče, studenti, přátelé školy,

Arcibiskupské gymnázium již tradičně vydalo svou ročenku. Výtisky ročenky jsou k dispozici na vrátnici za cenu 150,- Kč.
Níže jsou ukázky několika stran ...

PLEŠ 18.1. 2014
Zelený les místo bílých Jizerek

Milí přátelé , věřili jsme dlouho, ale sníh prostě není a Jizerky prozatím odkládáme. Ovšem zůstat doma? - to zas ne! Vyšlápneme si na jeden hezký lesnatý hřeben jižně od Prahy. Ráno si trochu přispíme, v poledne opečeme klobásky (vlastní) a ještě za světla se vrátíme domů. Pohoda, klídek.

Milí studenti,
i letos se budete moci poměřit v tom, kdo lépe ovládá latinský jazyk a reálie - je tu opět školní kolo latinské olympiády! Vypsány jsou dvě kategorie: kategorie A pro kvarty a kvinty a kategorie B pro sexty a septimy.

Drazí rodiče, profesoři, spolužáci a všichni přátelé školy.

Rádi bychom Vás pozvali na náš maturitní ples, který se koná 30. ledna v Národním Domě na Vinohradech. Je to poslední příležitost vidět obě oktávy pohromadě, než se pohroužíme do učení a vypracovávání otázek, takže bychom velice uvítali, kdybyste nás přišli podpořit, zatančit si a rozloučit se s námi, než nás pohltí maturitní přípravy.

Arcibiskupské gymnázium v Praze Vás srdečně zve na Tříkrálový koncert studentů AG, který se koná ve středu 8. ledna 2014 od 18.00 hod v aule školy.

Běžkařská provětrávka v Jizerských horách

Milí přátelé klouzavých prkének!
Zatím ta letošní zima hodně trucuje, ale podle střednědobé předpovědi je 18.1. na horách sněhově už velmi nadějné datum. Když budeme věřit, můžeme se i těšit!

V pondělí 6.1. 2014 navštíví naši školu tři mágové hledající nově narozeného Krále...

Budeme spolu s nimi prosit aby Kristus požehnal naší škole (C+M+B), vrchol setkání pak bude v aule v 11 hod.

Na viděnou, P.Christian

ZVADLO Zima - jaro 2014