O Banátu v Rumunsku - česká minulost tu ještě žije ...

... jenže nová doba dotírá: mladí už nechtějí pást krávy a lopotit se na strmých políčkách. Odcházejí do měst - většinou do Čech - časem za nimi jdou i rodiče, a tak se zdejší vesnice vylidňují. O prázdninách je tu ale veseleji: vracejí se mladí i staří a rodiny se znovu setkávají. Do toho každou sobotu přiveze z ČR autobus pana Hrůzy 50 návštěvníků, kteří až do příští neděle různě křižují krajem po českých turistických značkách podle mapy KČT Banát.

V sobotu 3.8.2013 také takto započala své týdenní putování poměrně velká skupina 21 osob z AG a okruhu přátel. Přes 100 km po horách za velkých veder všichni přečkali, nic zlého se nepřihodilo. Naopak : hluboké lesy i daleké výhledy z hřebenů, úžasně jasné hvězdnaté noci s Perseidami, blízko ke zvířatům, krasové potoky, závrty a jeskyně, kontakty s bači a ve vesnicích s krajany, nakonec mohutný Dunaj - to a mnoho dalšího se nepochybně hluboko vrylo všem účastníkům. Podrobné vyprávění po dnech obsahuje psaná minikronika (uložena v AG - 410). Více foto: http://beta.arcig.cz/~lauschmann .

Trasa: Šumice - klášter Putnei - Svinecea Mare 1225 m - Rovensko - mlýnky U Petra - Gernik - jesk.Turecká díra - jesk.Vranovec - Sv.Helena - k Dunaji a jinudy zpět.

Tak to bylo krásné, trochu exotické, ve veselé partě - díky Pánu !
Zdeněk Lauschmann